Опитай „Нощта”! ТриНОЩЕН фестивален гид

Снимка: Лина Кривошиева

Снимка: Лина Кривошиева


„Нощ/Пловдив” е фестивалът, който захранва града с обилна и апетитна програма, която може да насити всичките ни сетива. В следващите редове припомняме накратко с какво ни е почерпил фестивалът през годините и компилираме препоръки за оптимизиране на времето и пространствата в тазгодишната програма. Заредете се с очакване за онзи опит, който може да ни даде само „Нощта”.


ВКУСЪТ НА „НОЩТА” ПРЕДИ & СЕГА

Още от самото си начало, „Нощта” придава нов привкус към тогава твърде ограниченото културно меню на Пловдив. През 2005 г. в „Adam’s Art Gallery” Антон Стаматов представя своята изложба „Цвят и композиция – за свободна консумация”. Фестивалът задейства мисленето за града като място на общото преживяване, на свободата да бъдат опитвани (свободно консумирани) изкуство и култура. В септемврийската нощ на 2006 г. във „Филипополис” рецепторите улавят „Вечер на виното и изкуството” – изложба на художничката Дарена Георгиева, реализирана съвместно с „Градска художествена галерия”. Питието способства да се създаде привилегирована връзка с онези, които не се наливат безкритично с готово съдържание. През 2007 г. галерия „Аполинер” кани публиката „На бяло сладко” – музикално-поетична програма с участието на редица пловдивски творци. Сладостта от разговорите по време на „Нощта” събира много нови приятели, забърква те в сладки приказки и вкусни приключения. По същото време в „Балабанова къща” се надпреварват „Конете или Свободата” на художника Матей Матеев. Дегустацията на вино напомня, че и да има истина, тя не може да бъде само в едно вино и е трудно да се преглътне без верни другари. Опитът от „Нощта” често се споделя по-лесно с разговорлива чаша в ръка. Във фотографска галерия „Лаутлиев” въвличат ведно „Бразилия, музика и… кайпериня” чрез слайд-шоу на открито на пловдивската фотограф-художничка Соня Станкова. „Нощта” ни кара да виждаме другите, осветява неподправеното различие, свързва ни с интересни култури и ни опива с интелектуални коктейли. Или съвсем реални. Кайпириня е бразилският национален коктейл – приготвя се от кашаса, тръстикова захар, лед и зелен лимон, може и с ром. Вкусът му в Пловдив обаче е различен, опитай!

Традиционните ни партньори от Absolut винаги забъркват най-умелите питиета. И тази година се задава зрелищно парти с тяхно участие. 

Ела на 16-ти септември 2017 г. в Концертна зала на Държавната опера за партито Absolut NIGHT Plovdiv с австрийския DJ виртуоз Щефан Обермайер – очаква те впечатляваща колаборация между Herr Obermaier и култови родни артисти, които ще останат тайна до нощта на събитието.

Снимка: Лина Кривошиева

Снимка: Лина Кривошиева

Мобилното ни приложение  е безценен навигатор в неизчерпаемата „Нощ”. Инфопунктът ни също не е просто точка за осведомяване – там се концентрира  неформалният екстракт от целия събитиен обем на фестивала, няма да сбъркаш, ако тръгнеш към „Нощта” оттам.

И най-малките са „замесени” в „Нощта” – през 2014 г. в „Хлебна къща” се разиграва „Театър на трохите”. Децата участват в спектакъл/уъркшоп, където сами създават хлебни кукли и приказки за Стария град. Да „изядеш” града до последната троха, получавайки от богатата му трапеза собствените си фантазии, може да се случи само в „Нощта”. Хубаво е да оставиш шепа трохички, за да намериш обратно пътя, по който си дошъл, но и да тръгнеш по заобиколни маршрути, артистите в „Нощта” винаги ще те отведат до нови благини. Така ще бъде и тази година.

През 2015 г. „Студио Роканов” събуди в пет сутринта шкембеджийница „Маджаров” в колоритния квартал Хаджи Хасан Махала със спектакъла „Да живее кралицата” от Борис Роканов. Аромат на шкембе чорба и бира указва гастрономичния маршрут по Алтернативната карта на Пловдив, защото фестивалът е разпрострян из целия град. Няма махмурлук, който да устои на силата от тази комбинация. А и защото „Нощта” е дълга, трябва да се подкрепиш за сили.

КЪДЕ?

ХАПВАНЕ & ПИТИЕ

Снимка: Виолета Иванова

Снимка: Виолета Иванова

„Нощ/Пловдив”, 2017 г.

Тази година можеш да опиташ още повече вкусове по време на фестивала. Проектът „По-близо до Космоса” на „Музея на авиацията” ще представи „космическа храна”. В „Малката библиотека” Виолета Иванова и Фатма Нур Йозогул ще ни почерпят с кафе, от чиято утайка можем да разберем колективното си бъдеще. На „Абажджийска” Гаро Узунян ще ни въвлече в мастър клас по уиски, което определено ще можем да опитаме.

Други вкусове захранват само погледа. Художникът Майк Буше ще реализира скулптурата Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна). „Фонтанът с пеликаните” на централния площад „Стефан Стамболов” в Пловдив ще бъде изпълнен с произведената от самия артист диетична кола. Във клуб „Fargo“, освен на прожекции от програмата на „КинеДок”, можете да се насладите и на освежаващи коктейли. Отсреща е „Supa Bar”, който денонощно захранва градските хора с регенериращи чорби. Други интересни отбивки по гурме маршрута, са „La Pasta”, „ToMato”, „Прясна паста”, „Хеброс” в Стария град. Изискани специалитети може да похапнете и в Хемингуей“.

Снимки: Лина Кривошиева

Снимки: Фатме Исмаилова

Artnewscafe” също е от задължителните спирки – там Веселин Трачев е събрал снимки за първата си изложба, която може да се види по време на фестивала. Обилие на крафт бири има в  „Котка и Мишка“, където освен изстудени питиета, ви очаква и изложба с авторски картички „Take it easy Майна” на Атанас Хранов.

„Take it easy Майна” е рефрен, който може да звучи на различни честоти в „Капана”. От вкусотиите в „Паваж”, през свежите лимонади в „Monkey House” до градската класика „Найлона”, където ще тече „Българските принцеси” – акция на „Списание 1” и класа на Мариела Гемишева, ще можете навсякъде да заситите глада си по интересни събития. В „Баския” ще се лее вино и комедия от Веселин Димов, а в „Мария Луиза” ви чакат добре подготвени джаз импровизации. И защото сте в Пловдив може да се отбиете за екстремно сладки специалитети в близките сладкарници и в турските ресторантчета около Джамията до Римския Стадион.

Амбалажът след консумацията няма да остане неоползотворен. I AM/БАЛАЖ е пърформанс-инсталация и социален експеримент, в който няколко семейства събират празните опаковки от продуктите, които консумират в продължение на една седмица. От този амбалаж и личните разкази на неговите потребители започва уникален експеримент, който ще можете да видите на 16 септември в зала „Екселсиор”.

ОСВЕЖАВАНЕ & СПА(НЕ)

Ако сте гости на фестивала, може да планирате уютния си престой в „Holiday Inn”, Hotel & SPA „Imperial”„8 ½” – където и да отседнете, ви уверяваме, че целият град ще бъде гостоприемен към вас.

Снимка: Лина Кривошиева

За обхода си през фестивалния град носете удобни обувки, лека връхна дреха, зареден с мобилното приложение на фестивала телефон, програмата в едната ръка, апарата в другата и… доброто си настроение. Храна и питие ще си вземете по пътя (обилието е наистина голямо).

Нека впечатляващите събития ви отведат до онези локации в събудения град, където ще създадете незабравимите си спомени за тринадесетата „Нощ”. Започваме.

 


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg