Сбъдни детската си мечта в Нощта с „По-близо до Космоса” – проект на Музея на авиацията 

снимка Силвия Георгиева


Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията в Кумово, представя участието на музея в „Нощ/Пловдив” 2017.


„По-близо до Космоса”

Проектът, с който музеят ни ще участва в Нощ/Пловдив 2017, се нарича „По – близо до Космоса”. Той е разделен на две части: „Да вкусиш Космоса” и „Бъди и ти космонавт”. Първата част на проекта „Да вкусиш Космос” се осъществява съвместно със секция „Криобиология и лиофилизация” под ръководството на доц. Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии. В края на 70 – те години на XX век, разработвайки технология за космически храни,  България се нарежда на трето място в света след САЩ и Русия. Нашите учени са създали над 30 вида храни за космонавтите. За полета на втория български космонавт Александър Александров е разработено богато меню от над 25 вида лиофилизирани храни. Космическото меню предоставено на екипажите от българо-руския полет е съдържало храни на месна, месно-зеленчукова и плодово-млечна основа – супи, основни ястия, десерти, българско кисеко мляко, плодове…

снимка Силвия Георгиева

Целта на участието на Музея на авиацията в Нощта

Проектът ни има за цел да разкрие пред посетителите на музея тайната на „космическата храна” и да разкаже за технологията, с която тя се приготвя. През последните години сублимационното сушене (лиофилизация) се налага като модерно биотехнологично решение при производството на здравословни продукти.Сублимацията е процес, при който едно вещество преминава от твърдо в газообразно състояние, без да се топи. Доц. Илиана Начева ще направи презентация, в която ще бъде споделен българският опит в създаването на храната за космонавти. За първи път обаче Музеят на авиацията ще предостави и друг тип изживяване на своите гости. Те ще имат възможност да дегустират предварително приготвени  за целта мостри на различни продукти – плодове, зеленчуци, млечни и месни произведения. В секцията по криобиология и лиофилизация ще бъдат изработени индивидуални опаковки на предварително подбраното от екипа на музея меню. Посетителите, които ще имат възможност да опитат тази храна, ще бъдат изтеглени чрез отрязъците от номерата на безплатните билети, с които ще влязат в Музея на авиацията. Така около 150 души ще могат да споделят своите усещания за това колко вкусна е „космическата храна”.

снимка Красимир Кръстев

Във втората част на проекта ни, наречен „Бъди и ти космонавт” сме отделили специално внимание на нашите гости, чиято детска мечта е била да станат космонавти. Те ще могат да се снимат в „костюмите” на един или на двамата български космонавти, чрез специално изработени табла със снимки на оригиналните костюми на Георги Иванов и  Александър Александров, а техните родители и приятели да запечатат спомена за това преживяване чрез снимка или видеоклип. Обещаваме приятно и незабравимо изживяване.

Автор Вилиана Божинова© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg