Реформация и култура – Евангелска съборна църква в „Нощта”


Ако след шапкарниците на „Антим I” повървите още малко и завиете наляво по стръмната уличка „Лейди Странгфорд“, пред вас ще се разкрие величествената Евангелска съборна църква. Това, което я прави толкова уникална за града, е фактът, че е единствената сграда с подобна готическа архитектура в Пловдив. Със своите 25 метра, Евангелската църква е най-голямата такава не само в България, а и на целия Балкански полуостров. За четвърта поредна година храмът отваря врати в „Нощта”, като по време на трите фестивални дни, пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се насладят на подготвената от църквата културна програма.


През 2017 година се навършват 500 години от протестантската Реформация и в тази връзка през първата вечер, на 15 септември, младият пианист Йоан Балджиев ще изнесе концерт под мотото „Промяната тук и навсякъде“. Програмата включва музикални произведения, създадени след Реформацията, които са знакови за измененията, настъпили в музиката вследствие на това събитие. Макар и бегло отразена в България, Реформацията оказва силно влияние върху музиката на Бах, Уесли, Хендел и много други именити композитори. След концерта ще се проведе и кратка беседа, чиято тема ще е за отражението на Реформацията върху европейската музикална култура и за промените, които знаменателното събитие налага в мисленето за високите ценности на западния свят.

На 16 септември Фондация „Огънят на Орфей” ще предложи на публиката на фестивала „Звуци от вечността”. Концертът ще включва солови и камерни творби в различни звукови съчетания. В проекта ще бъдат включени и млади таланти, в чието творческо развитие основните изпълнители участват активно.

Третата инициатива, с която ще се отбележи честването на половин хилядолетие от Реформацията, е концерт на Националния евангелски камерен оркестър и хор с участници от София, Пловдив и Стара Загора на 17 септември.

Пастор Иван Стоицев

Пастор Иван Стоицев

Пастор Иван Стоицев от Евангелската църква споделя, че

„Една от целите на църквата е да се покаже ролята на храмовете не само като религиозно, но и като културно средище в града под тепетата.

С идването им в града мисионерите д-р Кларк, д-р Мериам и д-р Хаскел поставят началото на протестанското движение в Пловдив. Още оттогава евангелската общност се изявява като покровител и насърчител на културното развитие на града.

С включването си и тази година в програмата на „Нощта”, Евангелската църква продължава да изпълнява ролята си на деен участник в културния живот на града.

Такава е и целта на концерта „Звуци от вечността“ през втората вечер на фестивала. „Промяната тук и навсякъде“ идва с общото участие на вече доказали се изпълнители и техните млади и талантливи продължители.

Най-малките също могат да намерят забавни преживявания в програмата на Евангелската църква с „Детско творчество в Слънчевата къща.

Ако онова, което ви привлича в сградата, са витражите, ще можете да наблюдавате умението за работа със стъкло по време на демонстрация за изработка на различни декоративни елементи от стъкло по технология с 200-годишна история, овладяна до съвършенство с много желание, труд и постоянство от Иван Станев – един от последните майстори на духано стъкло у нас.


ПРОГРАМАГРАД И КУЛТУРА”

ЕВАНГЕЛСКА ЦЪРКВА

ул. Лейди Странгфорд 21

15.09.2017 г.

19:00 ч. – 22:00 ч.

„Промяната тук и навсякъде” – концерт и беседа на пианиста Йоан Балджиев

/концерт/

16.09.2017 г.

20:00 ч.– 22:00 ч.

Концерт „Звуци от вечността”

/музикално изпълнение/

С участието на: Мичо Димитров – цигулка; Джорджия Николова – флейта и орган; Велислава Пежгорска – кларинет; Стела Митева-Динкова – класическа китара; Евгения Тагарева – пиано

Организатор: Фондация „Огънят на Орфей”

17.09.2017 г.

17:00 ч. – 20:00 ч.

Концерт на Националния евангелски камерен оркестър и хор с участници от София, Пловдив и Стара Загора

/музикално изпълнение/

15.09.2017 г. 22:00 ч. 01:00 ч., 16.09.2017 г. 19:00 ч. 01:00 ч.

Приказка и красота, създадени с помощта на горелка, стъкло и боя. Имате уникалната възможност да се запознаете с Иван Станев – последният майстор на духано стъкло у нас.

/демонстрация/


ПРОГРАМАМАЛКАТА НОЩ”

15.09.2017 г. 17:00 ч. – 19:00 ч., 16.09.2017 г. 17:00 ч. – 19:00 ч.

„Детско творчество в Слънчевата къща – интересни арт проекти за деца от 3 до 7 години, почерпка и приятна музика.”

/работилница/

 


Аз съм Маги, най-младото попълнение в екипа на блога на „Нощта”. На 18 съм – възраст някъде там между безгрижните летни ваканции на село и взимането на решения, които определят бъдещето ти. Онова, което ме накара да стана част от екипа, е любовта ми към Пловдив и хората в него.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg