Creative Media Lab представя „Seed” – световна премиера на Мери Франк

„Seed”

„Seed”


От турнето на Radiohead през 2016 г., през моминското парти за принцесата на Абу Даби, до инсталация на НАСА в Алабама, Мери Франк поставя важни ориентири в пространствения медиен дизайн навсякъде по света. По време на „Нощта” Creative Media Lab, с куратор Петко Танчев, ще доближи пространства, които са на огромни разстояния едно от друго, благодарение на творческите технологии. Мери Франк ще скъси дистанцията от Ню Йорк до Пловдив, за да представи пред публиката на фестивала световната премиера на най-новия си аудио-визуален пърформанс „Seed” (с музика от Робот Кох). Проектът е част от юбилейната програма на Фондация „Отворени изкуства“ и се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България.


Темата на тазгодишния Лаб е Emerging Environments – идея, която е в основата на цялостната концепция на Creative Media Lab – да развива средата и да изследва разширяващото се взаимодействие между изкуството и новите технологии като създава интерактивна лабораторна атмосфера.

„Seed“ е аудио-визуален пърформънс на гранични преживявания, които намират своите органични форми на изразяване. Мери Фрак надгражда усета си за пространство с деликатни структури, които оплитат ведно реалност и абстракция. Нейните пищни интериори се разпростират и сриват с честотите на звук, който постоянно се обновява, за да се появи отново, но вече различен. Вдъхновен от архитектурата, проектът започва в затворени пространства и с хаотично движение, преминава през лабиринт от коридори все по-уверено, докато накрая не потъва в постигнатия синхрон между естествата.

Мери Франк споделя, че „Seed“ е естественото концептуално продължение на работата ѝ в последните години, която комбинира „ръчно“ създадени триизмерни форми с генеративни геометрични алгоритми.

Нейните посоки на търсене, които „посяват семената“ и на този проект, могат да се проследят в пърформанса Carapace и в скриптовите експерименти с Maya.

Снимка: Емили Чанг

Мери Франк. Снимка: Емили Чанг

По думите на Петко Танчев този пърформанс ще потопи зрителите в един различен свят, отворен за интерпретации в своеобразната си имагинерна абстракция. Участието на Мери в „Нощта“ е важно събитие за развитието на дигиталното изкуство в България, тъй като тя е много опитен креативен технолог и преподавател и изключително интересен артист. Тя е важна фигура в световното общество на хората, които работят с нови медии и интерактивни технологии.

Името ѝ присъства в селекцията на едни от най-големите фестивали и музеи в света, както и в програмите на много университети и научни конференции. Стилът в проектите на Мери е уникален с това, че създава мост между физическата природна действителност и абстрактната компютърна Вселена, който води към една съвсем нова топография на въображението.

На 17 септември Мери Франк ще проведе майсторски клас по генеративен дизайн и процедурна анимация с Derivative TouchDesigner.

Уъркшопът въвежда в основни умения на работа с персонализирано изработени 3D модели. Мери Франк ще покаже практически техники за анимация на генеративни композиции в реално време и ще демонстрира как се създава съдържание за интерактивен дизайн.

Петко споделя, че интерес към този уъркшоп проявяват хора, които учат или работят професионално с дигитални технологии и съвременно изкуство. Повечето от тях са от България, а други от различни държави в Европа. От студенти в Националната Художествена Академия в София, през артисти, базирани в Берлин, Амстердам, Вроцлав и Болоня, участието на Мери Франк в „Нощта” е събитие за много креативно мислещи хора.

Петко е уверен, че съдържанието на Creative Media Lab тази година ще продължи идеята за представянето на важни за света на дигиталното изкуство артисти в България и ще помогне за развитието на творческо общество тук. Lab-a отваря още повече границите си за непрекъснато разширяващите се географски ширини на пространството и мисленето. Посоката за развитие оттук към бъдещето е насочена все повече към реализация на по-големи мултидисциплинарни проекти, към създаване на креативна среда за работа между хора с различен опит и интереси.

Целта на Lab-a е винаги да върви по ръба на острието на най-новите технологии, за да преминава към все по-високо ниво.

 

Петко Танчев. Снимка: Веселин Трачев

Петко Танчев. Снимка: Веселин Трачев

Петко Танчев е визуален артист, сценограф и видеодизайнер с разпознаваем творчески почерк. Дигиталното съдържание, което създава чрез генеративни образи, интерактивни системи, анимация и видео, превръща физическата действителност в усвоена естетическа практика на умението и въображението. От 2016 г. е куратор на Creative Media Lab, модулът за дигитални изкуства в Нощ/Пловдив.

ВИЖ

Презентация от участието на Мери Франк в резиденцията Pier 9 на Autodesk.


ПРОГРАМА ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА”

16.09.2017 г.

21:00 ч. – 22:00 ч.

ВОЕНЕН КЛУБ

ул. Иван Вазов, 2

Creative Media Lab: Emerging Environments представя SEED аудио-визуален перформанс на Mери Франк (САЩ)

/аудио-визуален пърформанс/

Creative Media Lab: Emerging Environments
Куратор: Петко Танчев

17.09.2017 г.

11:00 ч. – 15:00 ч.

ВОЕНЕН КЛУБ

ул. Иван Вазов, 2

Creative Media Lab представя майсторски клас по TouchDesigner и анимация в реално време с Мери Франк

/уъркшоп/


„Нощта” е онова време-и-място на будност, което успява да пресъздаде най-концентрирано сегашната културна и чувствена идентичност на общността и да задоволи информационно-емоционалните потребности от изкуство и забавление на всеки един от нас. Блогът на НОЩ/Пловдив подрежда, рубрикира и каталогизира най-ярките маршрути за преход през събудения град. Ваня Георгиева е един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив, 2017 г.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg