“ПАЗИ ИЛЮЗИЯТА ЖИВА!”: ВИДЕОХОЛИКА 2010 в Пловдив


Международният видео арт фестивал  ВИДЕОХОЛИКА гостува в Пловдив в първата вечер на Нощта 2010: 24 септември. За създаването и развитието на този видео арт форум, както и за селекцията Видеохолика 2010, разговаряме с Нено Белчев, един от създателите на фестивала.

Как се зароди идеята за организацията ВИДЕОХОЛИКА, а после и за едноименния фестивал?

НБ: Всъщност, трудно е да се каже идеята, за кое от двете се е родила по-напред, дали първо идеята за видофестивала, а после за организация или едновременно. Пък не е и толкова важно. Във Варна отдавна се правят опити за създаване на подобни организации, които съществуват 2-3 години или малко повече и после изчезват. Много се надявам ВИДЕОХОЛИКА да бъде изключение от това като че ли правило. А колкото до фестивала – идеята за него се оформи през 2006, иначе идея за видеофестивал съм имал от доста попреди, но през 2006 често се събирахме с приятели и обсъждахме как ще го направим и т.н. докато аз много се палех, другите бяха песимисти. През 2008 Цветан Кръстев предложи да го започнем като събитие в съпътстващата програма към АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО и така заедно с Павлина Младенова – тримата се хванахме и направихме първото издание.

На какъв принцип е изградена селекцията на видео арт произведенията, които ще бъдат прожектирани в Пловдив? Може ли да кажете няколко думи за “филмите”, които ще видят посетителите на Нощта?

НБ: Селекцията 2010 е изготвена от международното жури в състав Веселина Сариева (България), Диню Ли (Великобритания / Китай), Антони Бенуорт (Швейцария), Йово Панчев (България), Кера Нейджъл (Германия), Андре Аспелмайер (Германия), Алесандра Арно (Италия). Тези хора са дали своя глас и след сумирането на техните гласове се оформи една програма от 18 видеа, които предстои да бъдат показани в рамките на НОЩТА. Като селекция, може да се каже, че под някаква форма тези видеа са обединени от мотото на фестивала тази година – ПАЗИ ИЛЮЗИЯТА ЖИВА! Казвам под някаква форма, защото всеки художник има своята творческа свобода и не е бил длъжен да се съобразява с мотото на 100 процента, пък и ние не сме фестивал за илюзионисти, а за видеохолици. От видеата в селекцията няма да спомена нито едно, защото всяко едно заслужава. Заслужават  и много други, които не са в селекцията, но са не помалко добри, но няма да е честно спряма тези, които няма да имам възможност да спомена, така или иначе мястото е ограничено. Тези от чинателите, които имат желание за повече информация, нека да посетят сайта ни http://www.videoholica.org/bg_2010selection.htm – там за всяко едно видео има кратко описание и повече информация за авторите.

Селекцията Видеохолика 2010 в България се представя за първи път в Нощта, но вече беше представена в чужбина. Каква е идеята в едно подобно видео-пътуване?

НБ: Представихме я в Дрезден преди 20 дни. Нашето разбиране за това какво представлява ВИДЕОХОЛИКА като фестивал освен всичко друго е че той трябва да работи за художниците, които участват в него. Те представят нас, ние представяме тях. Ние не даваме награди, защото вярваме, че изкуството няма състезателния характер. Не раздаваме и хонорари, а виждаме нуждата от стимул за художниците, които участват. Та колкото и малък стимул да е това за тях, мисля, че е все пак нещо, че ги включваме в една такава селекция, коята след това правим всичко възможно да покажем на колкото може повече места по света и в България. Въпреки, че желанието им да бъдат показвани тук в България, за мен продължава на този етап да си е загадка при положение, че България не е пазар за видео арт и изобщо за изкуство!?!? А в едно представяне на фестивала зад граница се крият възможности за тези художници, да бъдат забелязани, да бъдат открити от някой по-значим и влиятелен артистичен субект от нас – ВИДЕОХОЛИКА.

Дали вече сте присъствали на Нощ на музеите и галериите в България или по света? Какво очаквате от подобен вид събитие?

НБ: Не съм присъствал нито тук, нито навън. От приятели съм чувал, че се получава страхотен купон (предполагам, че под купон разбират приятно прекарване). Така че наистина не знам какво да очаквам. А и предпочитам да подхождам към нещата без предварителни очаквания, което разбира се не ми се отдава.

Интервю от: Дончо Христев

ПРОГРАМА, 24 септември

АНТИЧЕН ОДЕОН

ул.Гурко 10-12

представя Видеохолика (Варна)

21:00 – 22:40 Международен видео арт фестивал Видеохолика – прожекция на селекция с видео арт от Видеохолика 2010.

Фестивалът Видеохолика е eжегоден видео арт форум с международно участие, провеждан във Варна от 2008 година.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg