Пост-Културна Сцена, или „НАВСЯКЪДЕ ИДВА ТУК”

Снимка: Диана Георгиева

Снимка: Диана Георгиева


Краят на лятото е само начало на уютна есенна свежест. Животът в Пловдив се забързва към любимия ни фестивал, а градът притаява дъх, защото знае, че нещо вълнуващо предстои. Дом на културни и интелектуални стремежи, на 15, 16 и 17 септември, творческият квартал „Капана“ още веднъж ще посрещне зрители и творци на изкуство сред заплетените си улички по време на „Нощта”. В потока на естетическата енергия Пост-Културна Сцена ще влее идеи и сили в концепцията „ТУК НАВСЯКЪДЕ. 10 години Фондация Отворени Изкуства” чрез своя проект „НАВСЯКЪДЕ ИДВА ТУК“. В трите дни на „Нощта” ще станем свидетели на три събития, за които разказват Антон Шнитер и Никола Николов, а страстта, желанието и ентусиазмът, които влагат в отварянето на изкуствата, веднага заразяват и нас.


Никола Николов

Никола Николов

Антон Шнитер

Антон Шнитер

Антон Шнитер и Никола Николов са двамата талантливи членове на Пост-Културна Сцена, които заедно се занимават с организацията и промоцията на музикални, театрални, литературни и обществени събития. По образование Антон е икономист със специализация по музикален бизнес от „Berklee College of Music”, Бостън, а Никола завършва юридическото си образование в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Двамата разказват малко повече за „НАВСЯКЪДЕ ИДВА ТУК“ – проекта, с който участват в тазгодишното издание на „Нощта”. За представянето си във фестивала те обединяват на сцената три от най-вълнуващите сфери на изкуството – музика, фотография и литература. Питам ги как се е зародила идеята за организиране на тези събития, а те споделят, че концертът на групата „The Flying Detachment” и фотографската изложба на тема „Музика и сцена“ са възможност за всеки да се запознае с дейността на Пост-Културна Сцена. По техните думи това е манифестация на общността им. Допълването на програмата с извънредната сбирка на книжен клуб „Синьо Куче” пък се оказва нещо съвсем логично предвид дългото приятелство помежду им. По този начин в програмата им, освен музикалната и фотографската сфера, място намират и заниманията с литература.

На 15 септември, в първия ден на „Нощта”, Пост-Културна Сцена открива своята програма с концерт на талантлива група от млади творци. Питам Антон и Никола какво можем да очакваме от концерта и сценичното присъствие на изпълнителите и те разкриват, че приятелството между Пост-Културна сцена и групата „The Flying Detachment” се заражда преди години и че всъщност първият psychedelic rock концерт, който се организирал от Пост-Културна Сцена, бил именно техен. Още тогава звукът и светлинното шоу, което допълвало концертите на „The Flying Detachment”, впечатлявало със своята зрелищност.

Екипът на Пост-Културна Сцена вярва, че за някого, който не е добре запознат с културата на психиделичните жанрове, един концерт на групата би бил идеален вход към този цветен свят.

На 16 септември „НАВСЯКЪДЕ ИДВА ТУК“ и с фотографска изложба на тема „Музика и сцена“, в която участие ще вземат млади и талантливи творци. Антон и Никола споделят, че изборът на темата има за цел преди всичко да разкрие гледните точки на авторите, защото темата създава широко поле за интерпретация.

Предвид характера на дейността си, представителите на Пост-Културна Сцена очакват повечето изпратени кадри да са уловени по време на концерти на живо.

За осъществяването на тази част от проекта Антон и Никола работят с Диана Георгиева – селекционер на изложбата „Музика и сцена“ и авторка с богат опит в концертната фотография. Самата тя разкрива пред какви предизвикателства се изправя талантлив автор при избора на фотографски материал. Споделя, че отвъд техническите качества, първото, което търси в един сценичен кадър, са емоцията и енергията. Колкото повече една снимка може да доближи човека до усещането, изпитано на живо пред сцената, и колкото по-добре успее да разкаже историята на живото изпълнение, толкова по-добра е тя, обяснява Диана Георгиева. За да не развалят изненадата за посетителите на изложбата, останалите подробности Антон и Никола запазват за деня на събитието.

Пост-Културна Сцена е организатор и на още едно събитие, включено в проекта „НАВСЯКЪДЕ ИДВА ТУК“. На 17 септември, в третата вечер на „Нощта”, ще се състои извънредно издание на книжен клуб „Синьо куче“. В тематичното ядро на проекта са разговорите за литература и за книгите като ценност в съвременното общество.

За Антон и Никола запазването на литературата, книгите и писането като ценностна константа е важно заради смисъла на промяната, която се случва чрез тях.

И за да не навлизат в предопределен клиширан образ, изтъкват единствено, че

без личен, интимен, но и споделен разговор с писменото изкуство, никога няма да може да се види истинската красота и на нощта, и на деня.

За поредна година културно средище на събития от „Нощта” е творческият квартал „Капана“. Локализираните там събития създават заразна творческа атмосфера, която успява да обгърне всеки, решил да потърси естетическо вдъхновение сред уютните улички. Питам Антон и Никола каква симбиоза между творци и зрители очакват да се получи тази година по време на „Нощта”. Заедно споделят, че очакванията им винаги са били високи относно продуктите, които „Капана“ би произвел.

По техните думи самото наименование на квартала като творчески – в опит да се продължи историята му на занаятчийски – предполага, че все повече хора, които ежедневно го посещават, ще се отворят към света на изкуството, което ще заема все по-голяма част от тяхното битие.

В този смисъл се надяват на по-критична оценка, по-висококачествени продукции и реципрочна по-висока посещаемост.

„Нощта” отваря именно такива възможности.

В края на разговора остава да попитам Антон и Никола какво би било усещането да обединят впечатленията и идеите от НАВСЯКЪДЕ в едно-единствено ТУК. Двамата най-напред обобщават, че много държат на ТУК и в никакъв случай не биха искали да го заменят с НАВСЯКЪДЕ – според тях това би довело до създаването на една безкултурна точка, на която липсва всякаква индивидуалност и характер.

Целта им винаги е била да доведат НАВСЯКЪДЕ-то и да му покажат ТУК,

като за по-голяма яснота уточняват, че по-скоро желаят да доведат ТУК до НАВСЯКЪДЕ.

В същото време смятат, че достъпът на ТУК до НАВСЯКЪДЕ е не по-малко важен като обогатителен елемент, който вдъхновява, мотивира и позволява на творците да сверят часовниците си със заобикалящия ги свят.


ПРОГРАМА КЛУБ И МУЗИКА

POST-CULTURE STAGE

ул. Йоаким Груев 36

15.09.2017 г.  

22:00 ч. – 01:00 ч.

Концерт на група „The Flying Detachment”

/концерт/

16.09.2017 г.  

19:00 ч. – 01:00 ч.

Откриване на фотографска изложба „Музика и сцена”

/изложба/

17.09.2017 г.  

19:00 ч. – 22:00 ч.

Извънредно издание на Книжен клуб „Синьо Куче“

/литературно четене/

 

 

 


Казвам се Вили Караджова – студентка със силна любов към словото и страст към обогатяващите междуличностни взаимоотношения. За мен не говорят толкова думите, колкото аз ще говоря за тях, а отношението ми към изкуството ще рисува моя лик пред света.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg