„АЛОС” провокират сетивните усещания в „Нощта”

Снимка: Емран Махмуд

Снимка: Емран Махмуд


Сетивните ни възприятия ще бъдат предизвикани от инсталацията на Център „АЛОС” с едно неповторимо „Нощно” пътешествие в тъмното. В конструкция от тъмни коридори водещото сетиво ще бъде зрението и способността ни да виждаме – явни фосфоресциращи образи и скритото в себе си. Следващата стъпка е към доверието в тактилното ни усещане за пространството. Пространствената структура и самото произведение ще бъдат изработени по време на открит уъркшоп, който ще се проведе през деня на 16 септември. 


Южна Америка в представите ми отговаря на оранжевия цвят. Така си я представям – гореща, ексклузивна, опасна и мистична. В Южна Америка през миналия век възниква магическият реализъм като направление в литературата, като способ за представяне на една изначално екзотична действителност. Южноамериканец е и Енрике Варгас – човекът, който запознава Европа с изкуството, наречено „театър на сетивата”. Целта на загадъчното преживяване е да въвлече зрителя в самия център на сетивната чувственост и да го направи главен герой в постановката на собствените му преживявания. Със затворени очи, участникът влиза в едно непознато пространство и разчитайки на останалите си сетива, буквално „чувства” постановката. Изключително важно е мястото, където е изграден „театърът”, защото именно контактът със средата провокира най-силните преживявания.

Уъркшоп за художествени инсталации и намеси в средата, Трявна и Велико Търново, 7–12 август, 2017 г.

Уъркшоп за художествени инсталации и намеси в средата, Трявна и Велико Търново, 7–12 август, 2017 г.

Сетивното у зрителите ще провокира и инсталацията, която Център „АЛОС” ще изгради специално за „Нощта”. Тя ще е предназначена за най-любопитните, които не се задоволяват да бъдат само наблюдатели. Организаторите възбуждат сетивата ни да очакваме, защото не споделят подробности около концепцията, по която са избрали да работят, така че ни остава само да гадаем какво точно ще се случи. Знаем само, че изграждането на инсталацията ще е по време на уъркшоп през деня, в който ще вземат участие стажанти от проекта „Паралелни стъпки, паралелни пространства”. Това са млади артисти, студенти и ученици от сферата на визуалните изкуства, които се обучават в организация на обучения и културни събития.

Малко повече информация за предишните проекти на „АЛОС” и вече сме сигурни, че преживяването, което ни готвят, ще си заслужава. Повече за дейността им ни разказаха Росица Маринова и Добрин Атанасов. Към момента центърът работи по няколко проекта в различни области на културата и образованието.

Учениците от три пловдивски училища участват в изработването на мащабна художествена конструкция по време на НОЩ/ПЛОВДИВ, 2016.

Учениците от три пловдивски училища участват в изработването на мащабна художествена конструкция по време на НОЩ/ПЛОВДИВ, 2016.

Дългосрочната програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства” стартира през 2011 г. с основна цел чрез неформални методи да развива и подпомага образованието в България в сферата на визуалните изкуства. Програмата има две форми – практическа и теоретична. Първата включва различни учебни модули, сред които лендарт, художествени инсталации, кинетично изкуство, видеоарт, пърформанс, интерактивно изкуство и други. Уъркшопите, на които те се случват, все по-често са изнесени по време на културни фестивали и събития, сред които е и „Нощта”, а целта е публиката също да се запознае с дейността на организацията. Теоретичната система се състои в изграждането на онлайн база данни, която да предоставя на обучаващите се материали за модерно и съвременно изкуство.

„Идеята е да търсим механизъм за търговска реализация на произведения, създадени от възпитаници на тези училища, чрез който младите художници и занаятчии да получават реални приходи”,

 споделя Добрин.

„АЛОС” работят по съвместни проекти с Етнографски музей на открито „Етър”, с Националния военноисторически музей, с Националния политехнически музей, продуцират няколко спектакъла, носители са на две награди „Икар”, предстои им премиера на две нови книги.

Толкова много проекти в толкова различни направления и шест сетива, с които да ги почувстваме в една неповторима „Нощ”. 


ПРОГРАМАПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА”

16.09.2017 г.

21:00 ч. – 01:00 ч.

НЕБЕТ ТЕПЕ, СТАРИЯ ГРАД

Изживявания в интерактивно-сетивна художествена инсталация

/демонстрация/


Това е Христиана, на 23. Тя обича Фицджералд, история на изкуството, рап музика, както и да говори за себе си в трето лице. Завършила е журналистика, интересува се от реклама и в търсене на поредното предизвикателство реши да се присъедини към авторите на блога на „Нощта”!


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg