„Думи на 4 гуми” идват за „Нощта”

Снимка Facebook/ Думи на 4 гуми

Снимка Facebook/ Думи на 4 гуми


„Думи на 4 гуми” е мобилна книжарница за съвременна българска литература. Проектът има за цел да популяризира четенето на живи български автори и да опровергае клишето, че младите хора не четат съвременниците си. 20% от всяка продадена книга инициаторите даряват на местните библиотеки и читалища, за да попълват книжния си фонд с нови заглавия. Един от най-добрите графити артисти в България – Nasimo, приема да преобрази напълно стар VW Транспортър за нов визуален живот. Дизайнът и цветовете са избрани, така че да привличат вниманието и да събуждат любопитство към книгите във возилото, което ще видим и в трите фестивални дни на площад „Марукян”.


Когато бях на пет, в библиотеката на малкия град, от който идвам, ми направиха първия читателски картон. Още не можех да пиша и затова се „подписвах” с инициалите си „ХП“, старателно протегнати от ъгъл до ъгъл в съответното квадратче. Ходех почти всяка седмица и всички ме познаваха. Избирах си книгите по картинките, а първите ми крачки извън „детския отдел” бяха ръка за ръка с Майн Рид и Карл Май, към когото така и не се върнах отново, след онази книга от поредицата, в която Винету умира.

В студентските си години продължих да идвам. Тогава четях антиутопии и някои по-нови автори, но тяхното творчество съвсем липсваше в малката градска библиотека. Всъщност съвременната литература продължава да е напълно неоткриваема в онзи град, както впрочем е и в повечето по-малки градчета. Там и броят на кината прогресивно намаля, театралните постановки са най-често гостуващи.

Снимка Facebook/ Думи на 4 гуми

Снимка Facebook/ Думи на 4 гуми

Едни млади литературни ентусиасти идват да разкажат, че причината съвсем не е в липсата на интерес. Идеята на Илиян Любомиров при създаването на мобилната книжарница е тя да присъства в много наши градове и на фестивали като „Нощта” (от него знаем, че „Нощта е действие”).

Според Албена Ненкова, разделението на малки и големи градове е погрешно – колкото и заключенията, които го следват. Албена е част от инициативата „Думи на 4 гуми”, която в последните три месеца пропътува България и срещна читатели от цялата страна с писатели като Димана Йорданова, Константин Трендафилов, Илиян Любомиров, Милен Русков, Иво Сиромахов, Владимир Зарев и още много имена от съвременната ни литература.

След официалния старт на инициативата – 24-ти май, мобилната книжарница е пропътувала над 10 хиляди километра и освен някои от най-пъстроцветните фестивали, е обиколила почти цялото Черноморие. Албена сподели, че приключения определено не са им липсвали:

На път към и от Пловдив пукахме гуми; станахме любимци на граничните полицаи, които не пропускаха повод да ни проверяват дали не возим бежанци; обиколихме райски кътчета, в които никога преди не бяхме стъпвали и сега, когато този сезон е към своя край, мога категорично да заявя две неща – България остава красива, въпреки усилията ни да я съсипем, и да, българите все още питаят интерес и уважение към книгите.”

Снимка Facebook/ Думи на 4 гуми

Снимка Facebook/ Думи на 4 гуми

Дългото лятно пътуване вече е приключило, а безбройните срещи са доказателството, че в него има смисъл. Според Албена начинанието е било успешно и предстои да се развива. Как? Ще разберем в Деня на народните будители. Междувременно организаторите споделят, че през лятото са получили покани от над 20 града в Европа и са си поставили за цел да продължават да работят за популяризирането на съвременната българска литература и сред гражданите ни в чужбина.

Думи на 4 гуми” ще бъдат в Пловдив за Нощта и обещават и трите вечери да срещнат читателите с любими автори, чиито имена ще станат известни седмица преди събитието.

Посетете мобилната книжарница, не просто да си вземете книга.

„Ние не сме продавачи на книги, сподели пред блога ни Албена. Ние носим със себе си други светове и реалности. Девизът на „Думи на 4 гуми” е последният куплет от стихотворението на Джани Родари „Продавач на надежда” в превод на Валери Петров: „А на тоз, който няма пари и само отвънка поглежда, бих му дал, без да плаща дори, всичката своя надежда.“


ПРОГРАМАПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА”

15, 16, 17.09.2017 г.

19:00 ч.  01:00 ч.

ПЛОЩАД МАРУКЯН

Мобилна книжарница „Думи на 4 гуми”, представяща български писатели и поети.

 

 


Това е Христиана, на 23. Тя обича Фицджералд, история на изкуството, рап музика, както и да говори за себе си в трето лице. Завършила е журналистика, интересува се от реклама и в търсене на поредното предизвикателство реши да се присъедини към авторите на блога на „Нощта”!


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg