Когато завесата се вдигне – архивните фото истории на операта и театъра в Пловдив


На 24-ти септември Държавен архив Пловдив е мястото, където преходността на историята среща безвремието на изкуството в една изложба, посветена на пловдивската театрална и оперна сцена, но и на израстване на града до културен център. 


В рамките на Нощта на музеите и галериите, Държавен Архив Пловдив кани всички любители на театъра и операта на една носталгична разходка през годините, когато се полагат основите на двете културни институции в града. Фото-документалната изложба „Когато завесата се вдигне”, която е посветена на зараждането и развитието на театъра и операта в Пловдив, припомня позабравените събития и лица, белязали тукашната сцената през 19 и 20 век. Наред със снимкови документи на сцени от представления, посетителите на фестивала ще могат да се запознаят също така с визията на театралните и оперните програми през годините, афиши от първите любителски спектакли, както и различни по характер документи, които засягат съдбата на театъра и операта в Пловдив.

Сцена от оперната постановка “Изгубена невеста” от Сметана – 1953

Една нощ и една изложбена зала не са достатъчни, за да бъде разказан изминатият път година по година и представление след представление. „Идеята не е да разгърнем цялата история на театъра и операта, а да подберем онези документи и снимки, които се съхраняват в архивните фондове, така че да се маркират важните моменти от създаването на театралната и оперна сцена в Пловдив, както и нейното възстановяване след многократните прекъсвания”, споделя Мариана Вучкова – експерт в Държавен архив и автор на изложбата. Истината е, че

пътят е  неравен и накъсван неведнъж от от военните конфликти, които разтърсват страната и нарушават културния ритъм

но най-сериозната причина за затрудненията през годините остава липсата на финансови средства и материална база. Парите, които постъпват от общината не са достатъчни, за да се финансират трупите и поради тази причина в ранните години от историята на театъра много често актьори и режисьори са принудени със собствени усилия и средства да подготвят представленията като осигуряват сценични костюми и декори. В тези несигурни времена, някак между лишенията и лутанията, любовта към сценичното изкуство и отдадеността на каузата за собствена театрална сцена надделяват, за да измине театърът прехода от любителските представления до утвърдената културна институция, която познаваме днес. Докато официално историята на театъра в Пловдив започва през 1881г. с откриването на театър „Люксембург“ – първият професионален театър в България, операта като институция се оформя значително по-късно. Всъщност, въпреки че за нейна официална рожденна дата се смята 1953 г., опитите да се прави опера започват много по-рано под покровителството на местни меценати. Благодарение на изложбата „Когато завесата се вдигне” посетителите ще могат да надникнат именно в тази важна предистория на Пловдивската опера преди 1953 година, както и в събития дали тласък на развитието след прерастването ѝв официална културна институция.

Сцена от балетна постановка с участието на Богдан Ковачев – 1967

Като голямо постижение, поставило начало на една дългогодишна традиция, може да отбележим представленията на открито, започнали през 1965 г. на хълма Бунарджика. След приключването на  реставрацията  на Античния театър и неговото официално откриване през 1981 г. Пловдивската опера се сдобива с нова сцена за постановките на открито, а пловдивчани – с още едно любимо културно пространство.

Но дългият път на израстване най-добре може да бъде резюмиран с текстовите и снимкови документи, които Държавния Архив Пловдив съхранява в учрежденски и лични фондове. Институцията разполага с една от най-богатите колекции от снимки, най-вече благодарение на предоставените за съхранение лични фондове. Сред тях са тези на актьорът Димитър Панов, оперните изпълнители Райна Кошерска, Соня Хамерник, балетистите Богдан Ковачев, Мария Стефанова и много други.

За разлика от учрежденските материали с предимно административен характер, личните фондове са тези, които разкриват най-много за културния живот в града, пречупен през личния творчески път на хората, посветили се на сцената

Изложбата целенасочено показва предимно тези материали, които са част от лични колекции, предадени навремето от самите актьори и изпълнители, за да се насърчат и съвременните творци с принос към културната сцена на Пловдив да продължат тази практика на комплектуване и оформяне на лични фондове с документи и снимки.


Програма “Култура и клуб”, 24-ти септември

Локация 28
Държавен архив
ул. Кракра 9-11

24 септември от 20:00 до 21:00 – Откриване на фото-документална изложба “Когато завесата се вдигне” на Мариана Вучкова 


Аз съм Стиляна. Завърших френска филология и ако има една нишка, която да преминава непрекъсната през живота ми, то това е френският език . Обичам да съм под магията на думите и неслучайно определям себе си като любител-преводач, любознателен читател и внимателен слушател на разказани и неразказани истории. Тази година за първи път ще участвам в блога на НОЩ-та в една по-необичайна за мен роля - тази на разказвача, но се надявам, че ще се почувствам удобно в нея. Темите ще са универсални - изкуството, хората, нощта , а историите тепърва ще оживяват.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg