(ДЕНО)НОЩЕН ГИД ЗА ИЗ ПЛОВДИВ


Ако вярваме на джаз музикантите, най-успешните импровизации са добре подготвените. При все, че ви насърчаваме, да НЕ планирате НОЩта си минута по минута (не е никак айляк-френдли), в следващите редове сме миксирали компилация от препоръки за оптимизиране на времето и пространствата в Пловдив. Сертификатът им за ефективност е вследствие на тестване, проведено през единадесетте предишни издания на фестивала. Затова –  ready, steady, go!

Алтернативна карта на Пловдив

ЧЕТИРИ Е ПО-ДОБРЕ ОТ ДВЕ
Важи както за броя на хората, с които да посетите НОЩта, така и за количеството на дните, прекарани в града.  Ако не сте от Пловдив, дългият празничен уикенд е идеален шанс да се аклиматизирате по-плавно към тукашна обстановката и да се чувствате напълно в свои води по време на самата НОЩ. За целта – запасете се с книжката, съдържаща програмата на фестивала, разходете се по светло из Главната, Канапа, Старият град, улица „Отец Паисий“ и хвърляйте по едно око наоколо, за да се ориентирате къде се намират локациите, през които искате да минете на 23-ти и 24-ти септември. Тази малка тренировка на сухо по маршрутите впоследствие ще ви спести доста време и напрежение от търсенето на обектите в тъмното и сред стълкновението от хора. Понеже както България не е София, така и Пловдив не е само Центъра, инвестирайте няколко часа и в алтернативен обход – Гребната база, Братската могила, Малката Базилика, гледката от паметника Альоша, алеите покрай река Марица, възхитителните Баухаус архитектурни ансамбли, скрити понякога точно зад ъгъла до вас. Най-полезният гид в случая ще ви бъде едноименната „ Алтернативна карта на Пловдив“. Нейната нова и допълнена разработка ще бъде представена в НОЩ12 като част от програмата „Отворени изкуства“, но на определени места из града (Artnewscafe, бар „Отсреща“) все още могат да бъдат открити бройки от първата версия, която ще ви свърши чудесна работа.

light_the_night_2

Light the Night/Plovdiv 2015

ДЯВОЛЪТ НОСИ…
За най-дългата пловдивска НОЩ „фешън стейтмънт” облеклото е удобното. Оставете за друг повод ограничаващите движенията кройки и обувките, които леко стягат, не са стабилни или ще се превърнат в уред за изтезания на испанската инквизицията след втората смяна на локациите. Знаем, че на нощен фестивал, като на нощен фестивал – всеки иска да блести и да се забелязва, но повярвайте ни – вечер си е тъмно.

Никой няма да помни с какво точно сте били облечени или как сте изглеждали в детайли, а до колко часа сутринта сте останали да танцувате на онова жестоко парти, където сте се срещнали

Гледайте на първо място да ви е комфортно. Също така, в края на септември с напредването на вечерта връхната дреха става задължителен аксесоар. В по-ранните часове, за да не ви се пречка из ръцете, може да държите своят шал, жилетка или яке в тазгодишните красиви чанти на НОЩ/Пловдив, които ще откриете в ИНФО Пункта на ул. „Станислав Доспевски“ (в частта между бул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“, до ГХГ).

ОТБИЙ ЗА ГОРИВО
Човешкият организъм се нужда от енергия под формата на храна, за да мисли с изострено внимание, да крачи без умора из градските пространства и за да разгражда по-бързо напитките с градус. Все важни неща, когато си на фестивал с над 140 събития, 70 локации в целия град и откриващо парти с Петер Крудер – австрийската легенда от „Kruder & Dorfmeister“ , заради който цяла генерация запалени по електронната музика хлапета са спестявали пари от закуска, та да си купуват плочи и днес самите те да бъдат много оборотни DJ. Закачката настрана – пловдивската Нощ може да бъде изтощителна, а не е приятно да водиш преговори със своя стомах да замълчи, докато разглеждаш изящни платна в галериите и музеите или следиш ефирните пърформанси на артистите от съвременната денс сцена. Ето няколко идеи къде можеш да хапнеш вкусно по време на фестивала (а и всеки друг път):

  • „Supa Bar“ е отворен денонощно и освен емблематичните пост-парти благини като гъста пилешка по домашна рецепта и шкембе чорба за ценители, поднася още няколко варианти за супи, основни ястия и десерти. Тук храната е винаги топла, бирата – студена, а лютото си е точно люто. Атмосферата също често е неподражаема, заради онзи дух на солидарност и добронамереност, който се възцарява между хората от различните градски клики, когато се озоват да хапват маса до маса в малките часове. Точно срещу Supa Bar-a пък е разположен клуб „Fargo“, чиито коктейли и дълъг балкон имат собствен статут из нощната митология под тепетата. Малко по-надолу по същата улица „Гладстон“ е кино „Космос“, където тази година ще бъде представен забележителният проект на френския артист Максим Бондю – La couleur du Cosmos („Цветът на Космоса“)
  • Други интересни отбивки по гурме маршрута могат да бъдат за крафт бири в „Котка и Мишка“, пълнен патладжан и морковена торта в „Паваж“, салата „Ереван“ и лозови сарми със стафиди в Арменския ресторант, супа от червена леща и традиционен искендер кебап от турските ресторантчета около Джамията до Римския Стадион, паста и хрупкава пица от „Густо“, суши от „Torro Grande“, изискани специалитети от телешко месо и рибни деликатеси в „Хемингуей“, коктейли „Lillet Vive“ и домашна лимонада в Artnewscafe, освежаващо „Мохито“ или „Негрони“ от „Апартамент 101“, където между другото тази НОЩ ще се подвизава вдъхновяващият екип от готвачи и бармани на култовият софийски ресторант „Щастливото прасе“, така че ако сте фенове на бургерите – вече знаете къде да бъдете на 24-ти септември.
Откриване на FLUCA

Откриване на FLUCA

ЩРИХ И СТИХ
Относно най-трудната част – какво от всичко да видите по време на самия фестивал –

тук ще трябва да се осланяте на собствените си сетива и интуиция към любимите ви изкуства

В това отношение мобилното приложение „Моята Нощ“ също може да бъде безценен навигатор за създаването на личната ви програма. Слагаме щрихите само на малка част от събитията, които ви съветваме да не пропускате, защото по един или друг начин отразяват неповторимото от духа на точно тази НОЩ 12: австрийският културен павилион „FLUCA“, изложбата „Не/познати“, включваща платна от Златния фонд на колекцията на Обединена Българска Банка, „Creative Media Lab“-а за дигиталното изкуство на куратора Петко Танчев и специалният гост-летор Барак Корен, турът в отварящата за пръв път вратите си за широката публика Католическа катедрала „Св. Лудвиг“, кинопрограмата „Нощта е кино”, селектирана от Майя Виткова, проектът „Огледалото“ на Националните есенни изложби, „Drag Queen Cabaret“ в галерия Point Blank, „Актьори срещу Поети“ на Лапидарума в Стария град, музикалната сцена на Сахат Тепе съвместно със сдружение „Common Future“, танцовият проект на корейските хореографи „Project UNIT 828384“ и Театър „Атом“, София в Малката Базилика, четирите ателиета под покрива на бившата Окръжна болница на ул. „Петко Каравелов 36“, изложбата „Human Rights Illustrated“, пърформансът „Фауст“ от фондация Димитър Воев и 13-ият стол, прожекцията „Хамлет“ на Manchester’s Royal Exchange Theatre с номинация БАФТА за Максин Пийк в главната роля, изложбата и разговора за „90-те. Началото на мита“.

Финалният ни съвет е да се наспите добре в оставащите дни до началото на фестивала. Чакаме ви бодри и заредени с настроение за една ърбан културна инсомния от най-приятен вид.


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg