Субкултурни легионери и funko-doobie-electro звучене в Нощта


В последните години пловдивският квартал Капана се превърна в гореща точка, пресичаща пътищата на хора, които гледат отвъд злободневието. Хора, които създават баланс в обществото, опонирайки на масовата култура и противопоставяйки се на банално популярното. Именно там се срещнахме с един от вече редовните участници в “Нощта” – Гаро Узунян. Чрез своите „Голяма“ и „Малка библиотека“, а отскоро и бар „Сандък“, вече четвърта година той предоставя алтернатива на стандарното за жителите и гостите на Пловдив.


Клубовете в града ни, а и не само, са няколко различни породи. Първите са константни – имаш чувството, че винаги са съществували, съществуват и ще пребъдат. Те сякаш са същите в продължение на много, много години и когато и да отидеш там, знаеш какво да очакваш. Тръгнеш ли в тяхната посока, играеш на сигурно. Ставали сме свитетели и на втори модел – барове, които първоначално отварят с гръм и трясък, а всъщност се оказват доста мимолетни. Дали заради пренасищане на такъв тип места или лошо управление, много клубове в Пловдив са отваряли и затваряли врати бързо-бързо. Има обаче и един трети вид, неособено познат на родната публика. Това са клубове, които предлагат различни събития през различните дни – един ден суинг, друг ден латино ритми и танци, треди ден алтернативна музика, четвърти ден музика на живо и джам сешън, пети представяне на някое друго изкуство или иначе казано – без строго определена програма, в която през всеки ден от седмицата присъства обичайно повтарящо се събитие.

Именно това се опитва да наложи като стандарт под тепетата собственикът на „Библиотеките“ Гаро Узунян. В западна Европа отдавна сме свидетели на такива заведения, бягащи от стереотипите, но в България нямаме много примери за това. У нас самата публика като че ли все още не е свикнала на подобен тип барове. Гаро сам забелязва, че

доста от хората идват на „техния си“ тип събития и избягват случващото се през другите дни

Има и много хора, които не знаят къде им се ходи, какво им се прави. Те доста често са еднократни посетители на дадено място и не повтарят нещо, ако не им допадне. Все още малка част от посетителите пробват с интерес различните събития и са отворени към новото. Чрез създаването и поддържането на такъв тип заведения се формира клубната ни култура, клубният живот изобщо.

bibliotekata - CopyТази година в „Нощта“ „Библиотеката“ ще бъде сцена на алтернативното. Antiart Movement стават на 8 години точно по това време и смятат да го отпразнуват с DJ и VJ сетове. А кои са Antiart? Преди 10-на години на няколко момчета им писва точно от онази рутина в константните барове. Наслушали се на еднаквите дискове всяка ретро вечер, черна вечер и т.н., те решат, че не са единствените, които заслужават да имат алтернатива на познатото и превърнало се вече в популярно звучене из пловдивските клубове. Така започват да правят различни събития и да запознават клубната публика с много разнообразни стилове като disco-funk, groove, drum and bass, gypsy beats и т.н. Тодор, с когото се срещам, за да ми разкаже за движението, обяснява, че са искали по-голямо музикално разнообразие в стилово отношение и сами са си го доставили. Днес повечето от хората замесени в Antiart са поели по своите собствени пътища, някой като собственик на Gramophone, друг като дистрибутор на аудиотехника за клубове. Тази есен обаче те ще се съберат отново и ще дадат един по-различен, приятен звук на Пловдив.

Самият Гаро Узунян пък казва, че няма събитие подобно на НОЩ/Пловдив. Със смесени чувства споделя още, че конкуренцията, пазарното мислене и бизнесът са превзели ежедневието ни повече от необходимото, а не трябва изкуството да се превръща в бизнес. Според него

„Нощ-та“ сплотява всички – както собственици и управители на клубове и музеи помежду им, така и с тяхната публика и посетители

Докато трае “Нощта” сякаш изчезва конкурентният елемент, който се е загнездил дори в изкуството. Хората спират да мислят как да изкарат пари от всичко. Изчезва бизнесът от общата картинка и всички стават едно цяло, любопитно към културата общество.

Програма “Култура и клуб” – 24 септември

Локация 41
Библиотеката
ул. Лейди Странгфорд 5

24 септември от 21:00 до 01:00 – 8 години Antiart Movement с Nearly Dog & Zappa TV DJ & VJ /филм, презентация, музика /   

 


Аз съм Атанас – на двайсет и малко. Родом пловдивчанин, понастоящем софиянец, по душа пътешественик. Скоро ще завърша журналистика в Софийския университет и не знам накъде ще ме отвее вятърът. Интересувам се от много неща – музика, кино, видеоигри, изобразително изкуство, автомобили и какво ли още не. Животът е твърде кратък да се вземаме на сериозно.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg