Жените на Тракия


Тази НОЩ ще бъде тъмна и пълна със събития. Едно от тях ще ни пренесе обратно във времето, към чудния свят на жените, живели някога из тракийската област. Срещнахме се с уредника на Етнографския музея Грозделина Георгиева, която в следващите редове разказва за програмата, която са подготвили. 


Изложбата „Чудният свят на тракийката“ има за цел да представи тракийката във всички нейни аспекти, а не само чрез най-често изникващия в съзнанието ни образ на работеща жена, която се грижи за къщата, уюта и хармонията в семейството. По врема на НОЩ/Пловдив 2016 в Етнографския музей ще бъдат показани различни етапи от живота на тракийката – от раждането, през зрелостта, до старостта, както и нормите и обичаите, които тя е спазвала.

IMG_0606Посетителите ще могат да видят също така и облекла и накити от Тракия с характерна символика. За най-малката публика е измислена интерактивна част с въпроси, чиито отговори ще бъдат пръснати като закачки из самия музей, докато за големите е предвиден малко по-сложен раздел, в който те ще могат да намират търсената информация в тесктовете на таблата от изложбата.

За любителите на ретро снимките ще има специален банер, на който ще бъдат изложени всички видове носии от Тракийската низина плюс пособия, използвани в миналото, като желаещите ще могат да си изберат как да се облекат и да се заснемат. В двора на Етнографския музей ще се разположи още и работилница за деца, включваща малки декоративни станчета. На втория етаж в красивата сграда на музея възрастните пък ще могат да вземат участие в демонстрация по тъкане на автентичен стан.

Другата добра новина за посетителите на НОЩ/Пловдив е, че съвместно с изложбата „Чудният свят на тракийката“ на първия етаж в Етнографския музей ще има и изложение на кариратури – „Празниците на българина“ от Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Програма “Музеи и галерии”, “Малката Нощ” – 23 и 24 септември

Локация 6
Регионален етнографски музей – Пловдив
ул. Д-р Ст. Чомаков 2

23 Септември от 16:00 до 17:00 – Фолклорни апликации на Ръкоделницата /детска работилница/
23 Септември от 16:00 до 18:00 – Работилница за деца за тъкане на малки декоративни станчета /детска работилница/    
23 Септември от 19:00 до 19:30 – Откриване на изложбата Чудният свят на тракийката /изложба/
23 Септември от 19:00 до 01:00 – Прожекция на филма Жената и нейното превъплъщение
23 Септември от 19:00 до 01:00 – Фотосесия с обличане в автентични облекла /фотосесия/
23 Септември от 19:30 до 21:00 – Демонстрация на тъкачество чрез автентичен тъкачен стан
24 Септември от 12:00 до 12:30 – Прокудената канела /детски експерименти с отбора на Музейковците/
24 Септември от 12:30 до 15:30 – Пътуващият ток /детска работилница/  


Казвам се Теодора. От Пловдив съм, уча в СОУ ''Св. Патриарх Евтимий''. Обожавам изкуството и нестандартните неща. Занимавам се любителски с изработката на костюми и реквизити. Обичам да чета и да рисувам от време на време.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg