Остави нощта отворена


“Нощта е територия, където хората мислят за възможности, а не за ограничения. Тя е времето, в което си способен да изразиш себе си и да скъсаш с условностите на ежедневието. Жителите на всеки град се нуждаят от този простор за разтоварване на стреса и зареждане с вдъхновение“. Така семпло и право в целта отваря Мирик Милан – нощният кмет на Амстердам, когато му задаваме въпроса какво дава нощта на един град, което денят не може. Безспорно, по-лесно е да се изтъкват разликите между Пловдив и Амстердам. В хода на разговора с 35-годишния Милан, заради когото холандската столица предвожда цяла нова вълна в клубната култура из Европа, откриваме обаче, че съществуват и много общи допирни точки между двата града. Като например влечението към нощта и нейната алхимична сила да трансформира енергията в креативност, емоциите в изкуство. 


Според Мирик Милан, как един град прекарва своите часове след залеза на слънцето може да бъде силно свидетелство за успешния мениджмънт на местните ресурси. Защото хората с нестандартно мислене, които развиват икономиката и имиджа на всяко място – за тях водещи стимули са не цените и наемите на жилищата, а дали вечер ще имат на разположение достатъчно добри алтернативи за развлечение. Препоръката на Милан е, че властите и културните оператори трябва да инвестират в мултифункционални места, ако искат да изградят репутация на своя град като притегателна дестинация за нощен живот – „ Разработвайте пространствата, където най-различни хора могат да се събират заедно, за да видят филм, изложба, танцов пърформанс, спортно събитие, или просто да хапнат заедно. Инвестирайте в съдържание, така че да експериментирате с програма и да имате качествени събития, които да дават поле за изява на локалните артисти. Също така, разбира се – удължете работното време на нощните заведения“.

Първата стъпка, която предприема Мирик Милан след като е избран за нощен кмет на Амстердам през 2012-та година, е именно издействането на разрешителни за клубовете и баровете да остават отворени толкова дълго, колкото техните собственици пожелаят. Така в ролята си на посредник между градската управа, обществеността и мениджърите на нощните заведения, Милан успява да насочи към успешна развръзка дискусията за преимуществата от удълженото работно време. Като резултат – в рамките на 4 години от неговия мандат статистиката набъбва от 0 броя такива разрешения до 10.

Освен ръст в оборота на клубовете и притока на туристи, с въпросната инициатива Мирик Милан и екипът му съумяват да извлекат положителен ефект и за жителите на кварталите, в които е съсредоточен амстердамският нощен живот. В миналото, периодът между 4 и 6 часа сутринта, когато увеселителните заведения затваряли врати, бил невралгична точка. Тесните улички на града рязко се огласяли от врявата на тълпите, които само допреди минути танцували и консумирали алкохол на закрито. Пиянски свади възниквали често за всеобщо недоволство на местните и полицията. С оставянето на клубовете да бъдат отворени до сутринта обаче, този проблем се туширал, защото никой не бил принуден вече да си тръгва по едно и също време или когато купонът тепърва навлиза в своята кулминация.

20151228 Manifesto_TheOrgy 0267_©DennisBouman-1

От тенденциите за наблюдаване в нощния живот на Амстердам, напоследък като своя любима Мирик Милан определя сближаването на така наречената „висока“ и „ниска“ култура – „Музеите и клубовете си сътрудничат все повече помежду си, концертните зали залагат в програмата си на изпълнители, които свирят електронна музика – щастлив съм да видя как този страхотен талант е събран заедно. Амстердам е истински развъдник за звезди на съвременната електронна музикална сцена.

Наред с това, Амстердам е и град, в които се чувстват комфортно около 130 фестивала. И тъй като точно сега в Пловдив тази тема ни интересува особено живо, за финал попитахме Мирик Милан как изглежда перфектният градски нощен фестивал през погледа на един нощен кмет и кои елементи на съвременната култура трябва да комбинира. „Определено осигурете платформи за експериментиране и млади колективи, които да показват там своята работа. Също така представянето на изкуство в публичните пространства със сигурност е важен елемент, дори с включването на интерактивно намигване в него. Разнообразието е друга голяма тема, която играе ключова роля.

Защото добрият фестивал е събитие, където целият град се чувства свързан

* „Нощен кмет“ е длъжност, която е въведена първо в Амстердам с цел да подобри сътрудничеството между представители на нощния живот, обществеността и политическата власт в града. Заради успехите, които постига холандския модел, нощни кметове вече са назначени в Париж, Цюрих и Тулуза, а Лондон и Берлин са сред градовете, които също разглеждат възможността за учредяване на такъв пост.

 


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg