Предизвикай ме да обичам книгата


„Живеят само влюбените, останалите просто съществуват!“

На тези думи дава крила Шекспир преди повече от 400 години. Днес те са придобили статута на тотално клише, но все още носят силата на една по-могъща любов. Тази любов съществува откакто има цивилизации, поддържа се чрез изписване на знаци и четенето им. Колаборацията от тях довежда до нестихващ екстаз от преживявания, случващи се в съзнанието и носещи непознати за сетивата емоции. Веднъж изпиташ ли я – остава в теб до края на живота ти. Надявам се вече се досетихте, че това е любовта към книгите.


RK3Тя събира и екипа на „Ръкоделницата“ – мястото, където са обединени 30 творци на приложните изкуства и любители на литературата. Яна, Нако, Теч, Слава и Дияна са едни от многото участници в тазгодишното издание на Нощта/Пловдив. Те ще влязат в ролята на Дон Жуан, за да достигнат до сърцата ви и да възпламенят страстта ви към словесните творби. За тази цел са подбрали лен, памук, вълна и текстил, както и техниките на мокрото плъстене, иглонабиването, пачуърка и, разбира се, любимите си автори. Но спокойно, екипът няма да влезе само в ролята на прелъстител и да ви остави с разтуптени сърца от разочарование, защото хората от него вече трета година са достойни представители на НОЩ-та.

„12-та нощ“ е и темата на следващата им изложба. И ако преди 2 години акцентът е бил върху използването на вълнения материал и творчеството на Екзюпери, а предходната – разнообразието на текстил и на стилове в текстовете, то тази година погледът е насочен към 400-та годишнина от смъртта на Шекспир и Сервантес. „Идеята ни връхлетя веднага щом разбрахме, че това е 12-тото издание на Нощта на музеите и галериите. Стремим се така да направим темата, че тя да не е еднозначна и в нея да бъдат преплетени няколко значения. Повлияхме си целият екип, защото ние сме предизвикателство един за друг и всеки един се мотивира от предизвикателството, което другият му поставя, но същевременно и той е един голям мотиватор, за да вдига летвата на другите. По този начин ние си се провокираме, а оттам го препращаме и към останалите “, споделя Нако. Както всяка година той ще е лицето на „Ръкоделницата“ и ще влезе в ролята на гид, който да разяснява делата на своите колеги. Ще подготви и собствени експонати, базирани главно върху героите на Шекспир. Те ще бъдат изработени специално чрез техниката на иглонабиването – неговата стихия.

RK4

За някои може би ще е странно, че акцентът е поставен върху творци, които са съществували преди близо половин хилядолетие. Но всъщност в историята се крие и настоящето. „Чрез литературата Шекспир премахва всякакви предубедености за религия и политика. Интересното за мен е, че въвежда темата за унисексът и изобщо за сексуалната ориентация като актуална. „12-та нощ“ е една уникална пиеса и именно поради тази причина насочваме нашето внимание натам. Важна е и от друга гледна точка – ролята на Англия в момента и нейният национален характер. Шекспир е част от нея, защото помага за популяризирането на езика, преобразува маниера му и така затвърждава позициите на Англия на политическата сцена“. Това твърдение на Слава е и друг прочит за изложбата на „Ръкоделницата“. Тя, заедно с Дияна, ще се опитат да се превърнат в нишката, която ще свърже двете крайности – миналото с бъдещето. Казано по друг начин – ще изработят специални костюми, притежаващи силата поне за малко да те пренесат в Шекспирова Англия.

Яна и Теч пък са подготвили две работилнички за деца. Първата ще бъде разположена в двора на Етнографския музей, където малчуганите ще могат да апликират традиционни български фолклорни мотиви или мотиви от Ренесанса върху текстилни подложки. Втората работилничка ще бъде позиционирана пред „Ръкоделницата“ и носи името „НарисувайМЕ“. Действието ще се извършва с акрил върху торбичка с предварително подготвени графични портрети на любими автори, видени през очите на Теч.

RK5

„Стремим се децата от малки да свикнат да обичат книгата и изобщо да свикнат с идеята за литературата. Смятаме, че така ще ги приобщим към каузата да четат. Същевременно развиваме и тяхното въображение, което всяка година надминава нашите очаквания. Стремим се да го канализираме към книгите. „НарисувайМе“ е на торбичка, защото детето може да я носи със себе си. Ще му е приятно, тъй като то го е изработило и ще бъде максимално дълго време с него. А с образа на любим автор отпред ще се популяризира и литературата сред техните приятели. Малко хора знаят как изглеждат класическите автори и като го попитат кой е този, ще се предизвикат и ще прочетат“. Така Яна описва бъдещото предизвикателство.

В детските работилнички ще се включи целият екип и затова с лека усмивка се определят като „Петорката на Блейк“, която се бори за каузата на новия ренесанс на книгата

RK6За групата от „Ръкоделницата“ участието в НОЩ-та не е просто представяне на произведения и почитане на авторите само на техните годишнини, а и лична кауза, която осмисля тяхното съществуване. Те ще се опитат да ни накарат да търсим и скрития смисъл, защото писателите не са само писатели, а и революционери, които посяват семето на мисълта. В този смисъл и приложните творци, не са само това, а и любители на книгите. Мисълта и любовта се срещат, за да заживеят завинаги обединени.  „Освен, че искаме да покажем нашия свят, искаме да подтикнем хората да си изградят свои светове. Задачата ни е да ги върнем към литературата, да четат и оттам нататък да си ги сътворят“. Затова четете – за да съществувате, за да се предизвиквате, за да се влюбите. А понякога може да го правите в компанията на Яна, Теч, Нако, Светла и Дияна от „Ръкоделницата“.

Програма “Култура и клуб”, “Малката Нощ” – 23 и 24 септември

Локация 34
Ръкоделницата
ул. Златарска 28

24 Септември от 16:00 до 17:00 – Нарисувай МЕ /детска работилница/    
23 и 24 Септември от 19:00 до 01:00 – 12-ТА НОЩ – текстилно-графични интерпретации /изложба/
ул. Георги Бенковски 19   

 


Казвам се Надежда Гарова. Скоро ще бъда дипломиран журналист от школата на Софийския университет. По душа съм пътешественик, любител на изкуството, безумно влюбена в родния си град Пловдив, търсач на емоции и най-вече на себе си. Да опиша личността си чрез думи може би e най-голямото предизвикателство за мен, но пък ми е далеч по-лесно да го направя за заобикалящия ме свят. Във всеки текст оставям частичка от себе си. Търсете ме там, ако искате да ме опознаете по-добре.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg