Птици и пера политат в нощта


През годините творческите работилнички на Мария Петрова се превръщат в задължителна спирка за децата и родителите по време на Малката Нощ. Техниките, материалите и тематиката на заниманията винаги са различни, но това, което не се променя, е идеята за пълната свобода на малчуганите да експериментират с рисуването като пречупват всичко през собствените си очи и светоусещане. ”Тук не бързаме да трием с гумички, думите ”трябва” и ”грешка” са забранени, а най-важното нещо е желанието да се включиш както и с каквото можеш. ”


За седма година подред Детският отдел на РНБ „Иван Вазов” ще посрещне малките посетители на Нощ-та със своя творческа работилничка за мини картини. Всички креативни мъници са поканени да рисуват с пръсти и с въображение, но и тайничко се стискат палци родителите също да бъдат привлечени към начинанието, за да се получи един общ творчески тандем. Тази година предизвикателството на организаторката Мария Петрова към децата носи името “Птици и пера политат в нощта”, а героите, на които децата ще вдъхват живот, са умните и симпатични бухали. Нощните обитатели на гората ще оживяват от цветни картони с помощта на въглени, креда и сангин, както и чрез умелото мацане с пръсти. Изборът на материалите и техниката не е случаен. Различните видове меки материали за рисуване, въглените и кредата са често използвани в арт- терапията поради успокоителния ефект от работата с тях.

Госпожа Петрова споделя, че винаги се ръководи от опита си с децата в класната стая, когато подготвя една такава творческа работилничка. Наблюденията ѝ са, че рисуването с изброените по-горе материали е сред най-любимите техники на децата и понякога те дотолкова се увличат, че учебният час неусетно прераства в извънкласно занимание. Също така, според нея рисунките няма никак да затруднят децата. Поради лесно разпознаваемата форма на бухала и нейната симетрия, дори по-неопитните малчугани без проблем ще могат да дорисуват другата половина на картинката.

Мария Петрова

Мария Петрова

За да е още по-приказно детското изживяване, предвидено е и литературно четене. Така всеки, който иска да отдъхне от рисуването, ще може да наостри уши за историите, разказващи живота на нощните птици и другите вечерни обитатели. Това обаче няма да са приказки за лека нощ, защото програмата не приключва до тук. Следващата стъпка ще е изработването с тиксо и дървени клечки на пера, които после ще бъдат украсени с маркери. Малките творци, които пък предпочитат да рисуват с думи, ще могат да се включат като споделят с останалите своите разкази, вдъхновени от рисунките. В допълнение, насред творческата работилничка ще покълне и дръвче от картон, украсено с изработените бухалчета. По този начин всеки, който желае, ще е добре дошъл да се включи в украсяването или да се снима с импровизираната изложба.

Мария Петрова разказва още как по време на детските творчески работилнички преживяването е не по-малко забавно и за възрастните, които неусетно се отпускат, започват да се забавляват заедно с децата си и едновременно с това ги опознават повече. ”Особено забавно е, когато татковците нетърпеливо искат да се включат в заниманията или когато неуспешно се опитват да отгатнат какво точно е изобразено на рисунките. В такива моменти определено се учиш да гледаш с нови очи, а понякога благоразумно да замълчиш’’, допълва организаторката. Именно това взаимодействие на деца с родители, с доброволци, с други деца, е двигателят на творческата работилничка. Останалото е магията на изкуството и неизтощимият ентусиазъм на хора като Мария Петрова. И както често се случва, когато главните герои са децата, краят винаги е отворен за изненади. Очакваме ви в Детския отдел на Библиотека „Иван Вазов’’, за да напишем тази приказка заедно.

Програма “Малката Нощ” – 24 септември

Локация 29
Детски отдел – Народна библиотека “Иван Вазов”
ул. А. Велешки 15

24 Септември от 17:00 до 19:30
Творческа работилничка за миникартини VII – Птици и пера политат в нощта  


Аз съм Стиляна. Завърших френска филология и ако има една нишка, която да преминава непрекъсната през живота ми, то това е френският език . Обичам да съм под магията на думите и неслучайно определям себе си като любител-преводач, любознателен читател и внимателен слушател на разказани и неразказани истории. Тази година за първи път ще участвам в блога на НОЩ-та в една по-необичайна за мен роля - тази на разказвача, но се надявам, че ще се почувствам удобно в нея. Темите ще са универсални - изкуството, хората, нощта , а историите тепърва ще оживяват.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg