А ти суеверен ли си?


АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА е проект, които представя артисти от Калифорния, чиито художествени практики ползват аспекти на ритуала, суеверието, алхимията и магията. Изложбата има формата на теория на конспирацията като начин да се изследват езотеричните тенденции в съвременното изкуство. Създадена за Нощ/Пловдив 2015г., изложбата се случва, както в белия куб на галерия Sariev Contemporary, така и с намеси в градска среда, пръснати из целия Пловдив. Срещнахме се с куратора на проекта – Арън Мултън, който ни разказа що е “алхимичен капитализъм”, защо според него нашата съвременна култура е циничка и каква е разликата между това да бъдеш артист в Щатите и в Източна Европа.


Aaron Moulton“Изложбата „АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА“ представя петима артисти –  Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стърлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер и Джен Уест, които са от Калифорния или понастоящем живеят там. Идеята е да се съберат на едно място практики, които касаят темата какво представлява езотериката днес. Всеки един от артистите има много различен подход, който се занимава с неща като суеверията, фолклора, алхимията и науката, която не е ортодоксална. Дори използваме фразата – „алхимичен капитализъм“, защото тя е добър начин да говорим включително за изкуството и за света на изкуството, който до голяма степен е бизнес от алхимичен капитализъм. Според мен в своята същност изложбата „АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА“  се занимава с това какво означава авангардното в наши дни . Аз мисля, че в момента нашата култура е цинична.

Чрез интернет ние имаме един много плосък пейзаж  от информация. Мислим си, че всичко знаем, че всичко сме видели и няма какво ново да видим

Мислим, че сме изживяли всичко, но ти не можеш да си изживял всичко онлайн. Има и друга реалност, която е офлайн и тя е екзотеричната реалност. Тя е ангажирана с неща, които не са напълно разгадани – те нямат уеб страници, уикипедия описания и са практики, които ще се занимават с шаманизма  и алхимията по начин, който надявам се, ще ни даде усещане за авангардното и може би дори едно ново измерение на духовността в границите на съвременното изкуство.

AMВсеки един от артистите, които участват в изложбата „АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА“ ще бъде представен в галерия „SARIEV Contemporary“, но също така и извън нея. Майк Буше – един от моите любими артисти, ще има билбордове, разпръснати из целия град. Билбордове, които са корици от шпионски трилъри или романи на конспирациите. Артистът Джейсън Меткалф ще преставя артефакти, свързани със суеверията, като това ще се случи в галерията, а после те ще са скрити из целия град, така че никога да не можеш да знаеш дали гледаш към тях или не. Джен Уест пък ще има прожекции в „Кино Космос“. И освен това – в галерия Sariev ще има още проект на Стърлинг Руби. Така че да – „АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА“ ще се случва и в самата галерия, и навън из града.

За мен това е второ ми посещение в Пловдив и третото общо за България. В един предишен етап от моя живот, бих се считал за експерт в областта на изкуството от регионите в Източна Европа, но сега тази част от живота ми е останала доста назад във времето. Въпреки това – имам дълбок афинитет към Източна Европа и към България. Мисля, че идвайки от западния свят и особено сега – живеейки в Америка, мога да видя как представата какво означава да си артист и какво е изкуство тук и там са две много различни неща.

АМ2Това не са универсални понятия. Америка очевидно е едно много капиталистическо място и това оказва влияние, върху начина, по който културата се произвежда. Когато се отдалечиш от пазара и неговият контрол върху творбите, които артистите произвеждат, ти всъщност достигаш до едно ново място – където артистите правя нещата поради други причини, и техните практики са ангажирани с публиките по различни начини, и предметите се виждат по различен начин.Това според мен е нещо много специално, защото

изкуството не е универсално, визуалната грамотност не е универсална и начините, по които можем да виждаме и преживяваме нещата, винаги ще бъде различна в зависимост от лещите, през които ги виждаме

Мисля, че да правиш изложба като тази тук в Пловдив е изключително изживяване. Защото в основата си е модел от 20 век да изнесеш извън граница дадена културна практика и да кажеш – „Това е най-доброто изкуство от Америка“ или друга подобна глупост. Докато за мен беше изключително вълнуващо да се опитам  да доведа група артисти като тези от изложбата „АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА“ в България. Хората в Америка са заинтригувани от темата и това означава много за тях по различен начин и мисля, че и тук ще означава много пак по един интересен и в същото време доста по-различен начин от този, който означава в Щатите.”


Кураторска програма:

69. АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА

Куратор Арън Мултън

Художници: Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стърлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер, Джен Уест

Локации: галерия SARIEV Contemporary, кино „Космос“, улица „Отец Паисий“, различни тайни локации из града

11 септември – 30 октомври, 2015

 


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg