Нощ във Vintage House с Bears and Hunters, сън, реалност, рок и танци


Културата винаги е вървяла ръка за ръка с баровете. Не искам да си помислям колко много изкуство можеше да не бъде дадено на света, ако ги нямаше питейните пространства. Те са вдъхновили не малко творци, а и дузина класически шедьоври на литературата, музиката и киното са били създадени именно в баровете. Затова и на всички ни изглеждаше като най-естественото нещо на света в Дома на културата „Борис Христов” да се появи един такъв бар – Vintage House. С духа на отминалия век, пълен с куп предмети, които могат да бъдат и реквизити от някой стар филм, Vintage House се утвърждават като едно от интересните места под тепетата.


VH2Vintage House дебютира в Нощ/Пловдив като част от програмата на Нощта+. На 11-ти там ще забият набиращата все по-голяма популярност българска инди-рок банда Bears and Hunters. Те са част от новата музикална компания – Homeovoxmusic.  Тя стартира уж на майтап и започва да търси „кадърни и талантливи млади хора, които носят духа на своето време”.  Георги Георгиев, по-известен като Жоро, китаристът на група  „Остава”, създава лейбълът с една главна цел – „естетика”.

„Силно се надявам, че особено на младите хора им е писнало от безвкусни и евтини продукти, от псевдоартаджийски изяви”

Ние живеем в обезценен и меркантилен свят и … всьщност ние живеем в един огромен МОЛ. Вярвам, че добрата музика ни пази и ни помага да се съхраним, кара ни да чувстваме. Тя директно попада в сърцето, после в главата.” – споделя музикантът. Bears and Hunters – това са Виктор (фронтмен), Тони (барабанист), Иван (бас китара) и Пепи (китара). Жоро открива част от тях в бандата My Disorder, с които правят мини турне из страната, но в крайна сметка крехките отношения в една банда стават причина за промени и така се формират Bears and Hunters, където в момента нещата вървят стремглаво напред и цари пълно разбирателство.

Бандата свири инди-рок и показва, че хората могат да се забавляват и на съвременна рок музика.„Разбира се, в България мейнстриймът е съвсем друг, но така или иначе броят на фенове и интересът расте. Радиостанциите също много плахо и леко започнаха да разчупват капсулираните си формати. Надявам се скоро да се разбере, че инди отдавна е мейнстрийм по света, както може да бъде и  пълен ъндърграунд…”Bears and Hunters правят качествена музика и това си проличава веднага. Много от познатите ми при първия досег с тях изразиха огромно учудване, че точно българи създават такава музика. Все още някак не можем да повярваме, че тук има хора, на които не само им се прави нещо качествено, ами и успяват с тази идея.

Хубавата музика се търси, въпреки смяната на поколенията

Жоро от „Остава” разказва, че младите хора по техните концерти са една от причините да ги има вече 23 години. „Мечките” ще направят акустичен сет на 11-ти септември във Vintage House като част от програмата на Нощта+, а Жоро се надява участието да не е последно и в скоро време да видим и други техни артисти. За китариста на „Остава” Пловдив е жив, а „Нощта” е един безкраен обмен на енергия между места и събития.

VH7

Стефан Миронов

 

Vintage House няма да остане празен и във втората вечер на Нощта (12 септември). Тогава Стефан Миронов от „Мелформатор”, които не спират да правят все по-свежи партита, ще пуска музика и се готви да разтърси бара от танци. Стефан споделя, че това е едно от любимите му неща в живота – да кара хората да танцуват.„Не мисля, че някога ще спра да го правя, независимо дали ще се занимавам с това професионално или просто за хоби. За партито във Vintage House съм подготвил една солидна доза фънк груув, джаз, както и доста танцувални парчета.”

Николай Иванов

Николай Иванов

От Vintage House са помислили за всичко. Не са оставили нито един празен час в програмата си. Между двете музикални събития – участието на Bears and Hunters в петък и Стефан Миронов в събота,  ако отидете във Vintage House ще видите изложбата „Сън или Реалност” на двамата млади пловдивски художници – Николай Иванов и Росен Танев. Николай рисува на различни тематики, но в момента се вълнува особено от изображения от сънища или реални, но със същите качества. „Харесва ми, как в сънищата има известна неяснота. Ако се замислиш повече над тях, то запълваш тази неяснота сам с фантазията си. Има един кратък първичен образ и общо впечатление, които са най-точни – другото е лично съчиняване.”

Росен Танев

Росен Танев

Точно моментът на срещата между реалното и сюрреалното ще се опитат да ни покажат Николай и Росен с изложбата си.  Росен рисува пейзажи и предимно градски мотиви, но както всеки художник си има моментни влечения. „Темата, която ме влече най-силно на този етап е „животинското”. Старая се да работя експресивно и най-вече ми харесва да преоткривам платното в отделните етапи на работа.” Изложбата на младите художници ще бъде във Vintage House на 11ти и 12ти септември.

Концерт, изложба и електронна музика ще се завъртят в ретро атмосферата на Vintage House в първото му участие в Нощта. Bears and Hunters ще ни споделят една акустична “Comeback story” към миналото, докато джубоксът стреснато гледа далечния си брат от бъдещето – пулта. И всичко това ще се случи някъде между съня и реалността – във Vintage House.


Казвам се Илия. Бивш тийнейджър, наскоро прекрачил 20 години. Намирам се в Пловдив и нямам намерение да ходя никъде другаде. Преди време чух един известен човек да казва, че е станал журналист, понеже не е успял да стане писател. Оттогава се крия някъде между журналистиката и литературата, четивно и академично. Интересувам се от всичко, което успява да създаде някакъв свят. Издирвам истории, които се материализират в настръхнали косъмчета по ръцете. Понякога се опитвам и да ги напиша. И толкоз.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg