Танцът за Ана Саласар… Това е нейният живот


Танцът… Това е нейният живот. Това е, което винаги е искала да прави, което прави непрекъснато, по много часове на ден, през нощта, това е любовта й.

Ана е  5-годишна, когато нейната баба я записва на класически балет. Първия месец обучението  е пълен провал, учителката съветва бабата да спрат уроците и тогава се връща от отпуск по болест корепетиторката на школата, Ана чува пианото и като че ли целият свят се променя. Става солистка в школата. Сега казва, че  танците й са просто нейният начин да слуша музика.  По-късно, по време на пубертета, родителите и я спират от балета. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ и работи в различни театри – Сфумато, Сатиричен театър и др. Но не е щастлива: “Танцувах тайно вкъщи и бях тъжен човек, докато един ден не реших да зарежа всичко и да, просто да се натанцувам.”

Започва да танцува на улицата. Преди шест години има страхотния шанс да направи спектакъл в „Баня Страринна”, под името „Босо Танго”, който след това се играе около стотина пъти. Така започва да прави по 5-6 спектакъла на година, специализира танцов театър в НАТФИЗ и се обучава при различни хореографи у нас и в чужбина, след което на лице е собсвена школа и трупа. Създава първата школа за съвременен танц в Пловдив – ФРИДА. Нейните спектакли са предимно по авторска музика.  Танцува на различни сцени, театри, клубове, градска среда.

Във втората вечер на Нощта на музеите и галериите, в Basquiat – Wine & Art Kлуб, Ана ще представи премиерата на спектакъла „Домът на Бернарда Алба” по Гарсия Лорка, където е не само хореограф, но и изпълнител. Събрала е хора, които я вдъхновяват, които са интересни за нея и които същевременно обучава. Тя не е от онези режисьори, които се опитват да въплътят своя идея или да обслужват дадена концепция, вдъхновява се от конкретните хора, с които работи, от тяхната природа и желания. Поставя спектаклите си като под нечия диктовка, интуитивно и аскетично, без помощта на модерни технологии като мултимедии, специални ефекти, костюми или театралничене: “тялото знае истината, достатъчно е само да му се доверя, опитам ли се да мисля, ще излъжа”.

Интересно тук е, че месец преди премиерата, спектакълът вече е готов. Прецедент в историята на театъра, както казва Ана. При нея нещата се случват наистина по най-простия възможен начин.

Преди три години поставя театрален спектакъл по същата пиеса с 12 лишени от свобода, в Сливенския затвор. Изследва отношенията между  пет сестри, затворени вкъщи, пет момичета, без любов, самотни, силни, зли, смешни и прекрасни.

Участието на Ана Саласар в „Нощта” не се случва за пръв път. Това е най-нормалното, най-естественото нещо да се покаже на такова събитие, защото непрекъснато създава и играе спектаклите си в Пловдив.

Композитор на спектакъла е гръцкият китарист Панос Мануилидис, с когото Ана работи още от първия си спектакъл, а художник на плаката и сценограф е Ерна Ангелова, участват Деница Гергиникова, Моника Пунгерова, Александра Ласкова, Деяна Генчева и Ана Салласар.

Интервю от: Теодосия Николова


ПРОГРАМА КУЛТ. И КЛУБ, 25 септември

BASQUIAT – WINE & ART – КЛУБ
ул.Гладстон 1
www.basquiat.hit.bg

21:00 – 22:00 „Домът на Бернарда Алба” – танцов спектакъл по едноименната пиеса на Ф. Г. Лорка; музика: Панос Мануилидис (Гърция); сценография: Ерна Ангелова; хореография: Ана Саласар; участват: Моника Пунгерова, Деница Гергиникова, Вера Мочева, Пламена Пенчева, Иван Енев и Ана Саласар

Музиката на спектакъла носи белези от епохата на Лорка и едновременно с това има съвременно звучене. Спектакълът изследва взаимоотношенията между пет сестри, затворени в къщата на майка си и влюбени в един и същи мъж. Хореографията е смесица между класическо фламенко и съвременни танцови техники. Танцьорите са ученици от танцово студио „Фрида”.

22:30 – 23:30 ХлRб и Зрелища – пърформанс поезия и музика с ЯRсен и Шаманчето (София) по стихове от стихосбирката „Сляп виси безкрая” и книгата „Хляб и пирамиди”, на фона на еуфористично рисуване на живо от То4ка и импровизации с цигулка и роял от Бо.

ЯRсен е автор на книгата „Сляп виси безкрая”. Предстои издаване на книгата му „Хляб и пирамиди”. Носител е на 13 различни награди за поезия и проза.

Шаманчето свири в няколко български групи.

То4ка е aвтор на проекта Еуфоризъм.

Бо е част от млада рок банда.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg