Подай ръка на театъра

Снимки: Теодора Въргулева и Театър HAND


В контекста на един груб и прагматичен свят, в който мислите ни са по-често черни, отколкото мисли,  можем да разберем действителността само през смях. Има едно място, където малките и големи ежедневни човешки неудачи, трупани и отлагани, достигат своя връх, за да се разлеят по всички краища на залата в несдържан смях. Това е театърът. И не кой да е театър може да предизвика подобна реакция в публиката, а именно онзи, който провокира, който излиза от контекст и от бюджет. Театърът, който крещи.


„За да те разберат, трябва да те чуят.“ – казва събеседникът ми Иво Игнатов, директор на камерния Театър  HAND. Известен на всички като клоунът Кени, той е основател на куклено-драматичния театър HAND, който трупа история от 1990 година насам. Мисията на Театъра е да популяризира стиловете, в които работи актьорския екип: куклен театър за деца и възрастни, драматичен театър, ситуационна комедия, „stand up comedy“ (словесна импровизация), клоунада и уличен театър, пантомима. Репертоарът на Театър HAND  е с предимно комедийна насоченост, а тяхна парадигма е,  че

Theatre_Hand_1

използвайки смеха, актьорите говорят разбираемо на всички езици

и техните послания, макар и казани на шега, стигат по-далеч и остават по-дълго в съзнанието на публиката. Всеотдайният актьорски екип се е преборил с множество спънки през годините.  Безбройните финансови и административни  затруднения,  с които се сблъсква всяка една частна структура, обаче не успяват да пречупят ентусиазма и да омърсят каузата на твореца. Иво си спомня времето, когато са правили по 14 постановки на сезон, а сега успяват да поддържат едва по 4-5. И все пак, актьорите продължават да вършат нещата с удоволствие.

„Какво да направиш, то си е любов!“, казва Иво и ни споменава за последния им проект, който не получава почти никакво финансиране и все пак е почти готов. Той е и изненадата този сезон, която ще бъде подобаващо поднесена по време на НОЩ/Пловдив 2015. Става въпрос за едно предпремиерно представление, което Театър HAND готви отдавна за своята публика. „Крал Юбю“ е комедия по Алфред Жари – спектакъл, който провокира у зрителите критическо мислене към наболели социални проблеми като пасивност, неангажираност, егоизъм, краен материализъм.

„Критично е, смешно е, вулгарно е.“

Иво разказва още: „Темата е сложена по-вулгарно, но такъв е текстът на самия автор и това е начинът, по който ние ще го направим. Не е толкова грозно, колкото звучи, когато кажеш думата вулгарно.  Става въпрос за една жена, която  провокира мъжа си да завземе властта, с цената на няколко убийства и той започва да се разболява психически, започва да се изкривява и това стига до край, когато  разрушава почти целия свят около себе си.”

DSC_0037 Очакванията на екипа на Театър „Хенд“ за тази „НОЩ“ са базирани върху техния опит от преди две години, когато спектакълът „Червената Шапка- Презареждане“ предизвиква огромен интерес и дори се играе трети път, извънредно. „Залата беше претъпкана, хора имаше дори във фоайето, откъдето само слушаха. В такъв момент влагаш 200% от себе си в играта и в същото време се зареждаш. Предполагам, че тази година ще бъде същото.Има все по-голям интерес към нещата, които се случват в НОЩ-та на музеите и галериите, и оперите, и театрите…. и улиците.“

За финал като директор и основател на Театър Хенд, Иво Игнатов си пожелава „да се стабилизира театъра, за да може екипът да имат творческа свобода и да работи по неща, които харесва и обича“.

 

Програма: 12 септември

37. ТЕАТЪР HAND

бул. Руски 18

19:00 – 20:00 – Открита репетиция на театралната постановка “Крал Юбо” – комедия по Алфред Жари

 


Аз съм Диляна. Икономист съм по образование и поет по душа. Когато се преместих в Пловдив преди около година, бях много скептична. Слязох на една порутена гара, заживях в един панелен експеримент и се влюбих. Влюбих се в Пловдив така, както само скептиците се влюбват – без да искат и завинаги. Градът диша и говори, а през Нощта празнува своята младост. Аз ще ви разкажа малко повече за неговия празник.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg