“Поп икономика” или за финансовия подтекст в любимите ни песни, филми и книги

снимки: Теодора Въргулева


В рамките на Нощ 11 Икономическа библиотека и Hackafe организират общ проект. В съвместното им пространство на ул. “11-ти август” ще видим изложба на ретро IT техника, представяща работещи експонати от 50-те, 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Изложбата ще включва както известни компютри като “Правец”, така и не толкова популярни като “Пълдин”. Икономическата част пък ще бъде заета от лекция на Весислав Илиев на тема „Поп икономика“, която ще проследи някои от най-популярните книги, филми, комикс герои и песни през призмата на икономическото мислене. Ще бъдат обсъдени какви икономически поуки можем да вземем от тях, както и какви са някои от най-популярните икономически интерпретации и митове, свързани с творби от поп културата. По този повод се срещнахме с Весислав Илиев и Георги Стоев от Икономическа библиотека, за да разберем още супер интересни неща покрай участието им в “Нощта”, а и като цяло за нуждата от достъпно разбираема икономика в нашето ежедневие.  


Здравейте. Разкажете ни какво мотивира тазгодишното ви участие в Нощ/Пловдив, а също и какво ви провокира да изберете попкултурата като тема за лекционна част?

DSC_0417Весислав Илиев: Икономическа библиотека взима участие в “Нощта” от самото си създаване. Една от целите, които сме си поставили, е да доставим икономически знания на по-достъпен език. Опитваме се да достигнем до повече хора, използвайки изкуство и творчески методи. Затова и с удоволствие се включваме в този фестивал. Всеки път избираме теми, които са  свързани с икономиката, защото икономика има във всяко наше действие, като същевременно се стремим да бъдем и креативни. Миналата година се бяхме спрели на провокативната тема “Защо артистите са бедни?“. Тази година продължаваме тематиката за артисти, творчество, култура, като този път разглеждаме икономиката в попкултурата. Съществуват много популярни блогбъстъри, книги, дори и анимационни филми, които откровенно защитават определени икономически и политически философии. Такива са например “Смърфовете“. Решихме да разгледаме известни книги, филми и песни, стремейки се да покажем икономически подтекст, скрит във всеки един от тях.

Кои са основните икономически зависимости, които търсите да представите и кое обединява всички тези филмови, литературни и комикс герои?

Весислав Илиев: Искаме да наблегнем на популярните и интересни представители на попкултурата, а не толкова на конкретни теми. Ще набележим примери,  с които да поясним икономическия контекст, както и опитите за прокарване на конкретна идеология. Има множество примери за стремежа да се прокара неправилно конспиративно тълкувание. Особено сред комикс героите 🙂

Като заговорихме за комикс герои, тазгодишното ви представяне ще бъде насочено и към най-малките. Защо е необходимо за децата да добият фундаментални знания за икономическата наука?

DSC_0355Георги Стоев: Икономическа библиотека е създадена с основната мисия да разпространява знание за това как функционира обществото, как хората живеят един с друг. Дали сме си сметка, че ако до 20 години не си разбрал как работи обществото  и вярваш в определени митове, в университета е вече твърде късно да се разделиш с тях. От тази година успешно работим с ученици на възраст от 15 дo 18 години. Смятам обаче, че ако започнем да работим с децата още от детската градина, това ще е програма максимум за нас. Учениците, с които работихме на пролет, останаха много доволни от това, което се случва в Хаккафе и Икономическата библиотека и това ни даде смелост да започнем работа и с деца . Ние самите не сме професионални педагози или учители. За друго сме учили и  с друго си изкарваме хляба. Ако обаче успеем да помогнем на родителите да възпитат у децата ценности, оборудващи ги с добри сечива, с шансове за оцеляване в едно  свободно общество, тогава децата ще  растат с идеята, че са свободни  както да мечаят, да правят избор, да преследват своето щастие, така и да понесат отговорност  за действията си. Според нас тези ценности и култура липсват в българското училище, затова бихме искали да работим с детски градини и с училища в началното образование. Нашето желание е да направим една максимално широка мрежа в Пловдив и България с наши партньори и затова непрекъснато търсим такива. Ние сами не можем да се справим с това, с което сме се захванали, затова протягаме ръка към всички, които мислят като нас. Всяка години ние от Икономическа библиотека, се опитваме да направим нещо ново.

За нас “Нощта” е една много силна платформа, на която да експериментираме,

да покажем какво правим на пловдивчани и да получим подкрепата на родителите. Едновременно с това държим да покажем на тези родители къде ще са техните деца, с кого ще се срещнат, понеже знам, че това е много деликатна тема. Миналата година посетилите ни бяха над 100, което надхвърли нашите очаквания, превръщайки събието в най-успешното, което сме организирали. Така че смятам, че това, което правим за града се оценява.

Често говорим за свръхконсумация, а едновременно с това и за недостатъчна потребителска информация. Как смятате, дали началното икономическо знание ще помогне на децата при оформянето им като бъдещи независими потребители? Ще потребяват ли по-отговорно и биха ли тези знания допринесли за оформянето на гражданско съзнание?

Георги Стоев: Първото, на което целим да научим тези деца е, че не могат да бъдат потребители преди да са производители, т.е преди това да са създали/продали нещо, за да имат ресурса да потребяват. Може би трябва да върнем лентата назад и преди да говорим за консумация, опазване на околната среда и всякакви такива парадигми, да кажем, че човек преди да бере плодовете на дадено действие, трябва първо да извърши това действие, да направи избор. А всеки избор е свързан с жертването, с отказване от определена алтернатива. Това че в момента си говорим с Вас, значи, че не сме на театър или рок концерт, а сме отделили  това време за интервю. Ние целим да учим на тези основни концепции в икономиката, като едновременно с това възпитаваме  определени ценности и култура в обществото, което ние наричаме най-общо “предприемаческа култура”. Това е култура на човек, който сам взима решения за своя живот, за своя просперитет и за своето щастие, а не разчита на другите или на държавата да направят това вместо него. Това е човек, който вярва в собствените си сили, а това се постига с комбинация между учение, възпитание и мотивация. При нас това е свързано и с една много добра селекция от пловдивски ученици. В Пловдив има 30 000 ученици в гимназиална възраст, а при нас завършиха около 30, т.е. това е една хилядна. Но разбира се, ние сме мотивирани тази база от ученици да става по-широка.

DSC_0388Икономическа библиотека е насочена към всички, но най-вече към младите хора и студентите. От какви специалисти ще има нужда Пловдив през следващите години, с оглед на сегашните тенденции за развитието на града и региона?

Георги Стоев: Това е интересен въпрос в контекста на Нощ/Пловдив. С гордост мога да кажа, че ние с Весислав се

опитваме да брандираме социален проект, който наричаме “Нощта на заводите и индустрията”

Точно както е и Вашата Нощ, ние  искаме да огранизираме „Нощ“, в условия за безопасност. Смятаме, че пътят на професионалната ориентация и избор на това какво да се учи, така  че децата да са адекватни на пазара на труда, да се реализират и да са щастливи, минава през това те да имат информация какво е това производство и как е организирано то. Може би голяма част от тези деца имат погрешна представа за това какво е  да работиш в един завод за хладилници или гуми например. Желанието ни е те да разберат повече за местата, където се създава добавена стойност в икономиката, а тя се създава в индустрията.

Има ли преориентиране на децата към по-техническите и инженерни науки?

DSC_0408Георги Стоев: Действително има лека промяна в модата. Избора да се учи PR, маркетинг, публична администарция все по-често се заменя с това да се учи нещо, което дава поне базова техническа грамотност и култура. Разбира се, че рафинирането в конкретни умения и компетенции се извършва при самия работодател. Ето защо ние насърчаваме стажовете, доброволчеството, пребиваването в работна среда не само с цел запознаване с нуждите на работодателя, а и с придобиването на нови технически компетенции. Смятам, децата осъзнават, че се изкарват повече пари в ИТ сектора, отколкото в банките. Дори официалната статистика потвърждава средна брутна заплата за ИТ сектора около 1000 евро. И това е официална статистика!

С какви други инициативи може да се похвали Икономическа библиотека? Какво да очакваме?

DSC_0396 Весислав Илиев: В контекста на разговора ни са оформяне на гражданско съзнание, Икономическа библиотека прави наблюдение на комисия в Общински Съвет именно с цел повече прозрачност в осъществяването на местната власт. Това е и своеобразно предизвикателство към хората, които до сега не са се интересували  как  функционира една такава структура, да получат тази информация и да бъдат по-активни. Разбира се, фокусът ни е пак в по-младите, понеже от предишни инициативи сме забелязали, че именно те са тези, които реагират на подобни предизвикателства.

DSC_0412

Георги Стоев: Разбира се, има и много други ициативи. Курсът за ученици е наш основен дългосрочен проект. Той е напълно безплатен и с единствената цел да се отвори към повече хора. От следващата учебна година ще бъде предложен и в други градове освен Пловдив, така че всички ученици на възраст между 15-18 години могат да заявят участие.

 

 

Програма: Култура и Клуб

Локация 28: Икономическа библиотека и Хаккафе

Дата: 12 септември

Адрес: ул.11-ти Август 1

19:00 – 23:00 – изложба IT техника от последните 60 години

20:00 – 21:00 – лекция „Поп икономика“ на Весислав Илиев

 


Казвам се Татяна. Завърших "Финанси" в УНСС през 2010 година, а малко по-късно, под напора на същата житейска амбиция, се дипломирах и в Нов Български Университет. Интересите ми отдавна преляха стереотипния формат на финансов отчет и някак неочаквано и за мен самата, се насочиха към доброволческата дейност, импровизационния театър, модата и градското изкуство. В Пловдив съм от скоро. Не знам колко време ще ми е необходимо да отхвърля необходимостта от GPS в града, но може би и след години пак ще ме съпътства усещането, че зад ъгъла се крие поредната градска изненада. Дано да е така.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg