Как да промениш нагласите “със собствена ръка”


Олеся снимка Георги Матов

Олеся
снимка Георги Матов

След като в миналогодишното издание на ‘’Нощта’’ бе представен проектът ‘’Денонощия’’, тази година замисълът  ще бъде

AndonastY снимка Георги Матов

AndonastY
снимка Георги Матов

последван от естественото си продължение – необичайната литуратурно-визуална поредица  

‘’Manu Propria’’

(в превод – със собствена ръка, собственоръчно). ‘’Manu Propria’’ съчетава изкуствата на визуалното и на писменото извайване на образи. Като се търси тематична или идейна близост на различни нива, в непосредствено общуване едни с други в електронната книга се събират пишещи и рисуващи (фотографиращи) артисти. Инициатор и покровител на проекта в постоянно развитие  е Олеся Николова. Неин съмишленик в подбора и оформянето на синхронизиращите си автори е Андон Георгиев AndonastY.  Те самите са тандем по принципа на ‘’Manu Propria’’ – пищеш и рисуващ .  До днес са събрали

над 160 автори

 в издадените вече  две части на онлайн книгата. Страниците са малко над 500, като допълването им продължава. Една от идеите за бъдещето на ценителското издание е  да се направят различни прожекции на части от книгата на различни места.  До този момент вече е правена една в Пазарджик, където са събрали впечатляващо количество млади хора. Именно с прожекция на книгата е свързано и представянето й в “Нощ/Пловдив”. Мястото е Летни сцени “Конюшните на царя” – така известният Горен бар, който това лято се утвърди като място за нестандартни камерни изяви. Посетителите  

ще се срещнат отблизо и с част от авторите.

Олеся и Andonasty споделят, че идеята е този проект да не остава само в рамките на България. Предстои да бъде издадена и нова част, в която ще бъдат представени чуждестранни автори съчетани по същия начин, като текстовете ще бъдат на английски език.
Една от темите ни за разговор беше дали младите хора четат в днешно време и трябва ли да се провеждат повече литературни четения. Олеся сподели, че, ако трябва да има литературни четения, то те трябва да бъдат интересни  и динамични, за да могат да грабват интереса на хората. Трябва да имат съвременен подход, за да може не само възрастни, но и повече млади хора да се интересуват. Дори и най-младите. Двамата не крият, че често, при пръв поглед, хората смятат, че книгата им е за деца. Все още нагласите са, че само в детските книги има илюстрации, но стремежът на двамата е точно да променят нагласите.

Програма: Град и Публични Пространства

Локация 61: MANU PROPRIA

Дата: 12 септември

Адрес: Летни сцени “Конюшните на царя”, Горен бар, ул. Съборна/ ул. Кирил Нектариев 40

21:00 – 23:00 – прожекция на книгата Manu Propria, четене на творби от книгата, дискусия с авторите


Казвам се Теодора. От Пловдив съм, уча в СОУ ''Св. Патриарх Евтимий''. Обожавам изкуството и нестандартните неща. Занимавам се любителски с изработката на костюми и реквизити. Обичам да чета и да рисувам от време на време.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg