НОЩТА е тъмна и пълна със…събития


След всеки кръгъл юбилей, настава период за равносметки и търсене на нови отправни точки към следващото голямо предизвикателство. Миналият септември “Нощ/Пловдив” духна своите 10 свещички. Направи го най-вече с благодарност. Към стотиците вдъхновяващи участници, партньори и доброволци, които през годините вплитаха своите здрави нишки в идентичността на фестивала. И защото на рожден ден не може да не си пожелаеш нещо, заканихме се от тук нататък да бъдем още по-търсещи – себе си, другите, новото и добре забравеното старо в изкуствата, неочакваните разклонения на културата в нашия живот, ефектът от модерните технологии и техните мултимедийни перспективи, с които вече свободно боравим дори в полето на интимните си взаимоотношения и емоции. Звучи ви като амбициозно начинание? Ами не – това е всъщност само една малка част от програмата на НОЩ/Пловдив 2015.

Фотография: Бойко Димов

Фондация „Отворени Изкуства“, базов организатор на „Нощ / Пловдив“, отново е разделила събитията в два поредни дни – 11 и 12 септември и в три основни тематични направления: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“. Централен фокус е поставен още върху Кураторската и Детската програма на Нощта. С международни проекти, създадени специално за тазгодишното издание на фестивала, към програмата ще се включат участници от САЩ, Австрия, Израел, Чехия, Франция, Япония и Италия. Локациите, където ще се разгръщат изложби, инсталации, концерти, пърформанси и визуализации, надхвърлят 70, а общият брой на всички събития, които ще се реализират в рамките на НОЩ/Пловдив 2015 е около 100.

Фотография: Атанас Атанасов

Жанровото разнообразие, което обхваща предстоящото издание на фестивала ще направи избора на публиката труден. Именно затова в програмата от тази година ще присъства едно важно нововъведение – тематични турове с гид по различните програми, които ще тръгват от Зеления инфопункт на „НОЩ“-та. Самият инфопункт е друга нова и ключова  инициатива от „нощната“ програма, тъй като той ще бъде построен в съответствие със съвременните тенденции на устойчивото строителство. Реализацията на този проект ще започне след приключването на конкурса, организиран от OPEN ARTS Foundation заедно с партньорството на EVN България и Triple Green Building Group.И тъй като най-хубавото винаги трябва да остава за накрая, спираме дотук с издаването на тайните от  НОЩ/Пловдив 2015.

Фотография: Цветелина Янкова

Фотография: Цветелина Янкова

Само няколко тийзъра ще си позволим да споделим с вас :

  • Как се правят инсталации от ритуали, суеверия, алхимия и магии?
  • Възможно ли е съжителството на открито между уличното графити изкуство и класическата изтънченост на оперните арии?
  • Колко икономика се крие зад популярните филми, песни, книги и комикс герои?
  • Ще се осмелите ли да изиграете партия шах срещу изкуството?
  • А да седнете на електрическия стол в търсене на изкупление?
  • Как един военен конфликт може да се отрази върху еволюцията на музиката в определен регион от света?

Насърчаваме ви да продължавате да четете блога ни и да преглеждате редовно нашата страницата във фейсбук, където съвсем скоро ще започнем да представяме с повече детайли участниците в НОЩ/Пловдив 2015.


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg