Знам какво направи миналата “Нощ”: “Графонетика”


Какво остави миналото издание на “Нощта” – проекти в развитие, “артефакти” в градското пространство, идеи с бъдеще…В тези няколко концентрични кръга разполагаме поредица от публикации. Стартираме ги като пролог към “същинското” съдържание на “Нощната” медиа, в която ще (се) запознаваме с участници и събития в предстоящото издание на фестивала. 11 и 12 септември, както е известно 🙂

„Графонетика“, проектът на Даниел Ненчев, който събира еднакви думи на балканските езици, бе развит в няколко посоки миналата “Нощ“. Ядрото на реализацията – изписването на еднакво звучащите думи на емблематично място – бе част от програмата „Град и публични пространства“. На стената на улица „Загреб“ са изписани и творенията на трима поети, използвали само думи от „колекцията“ на „Графонетика“. Сега на това място е прословутото Ядро в Капана – център на фестивални срещи и отправна точка за артистични маршрути. По време на околонощното си пребиваване в Пловдив Даниел засне видео, в което мултинационален комплекс от чудати типажи произнася с различно ниво на екстаз близкозвучащите думи. Близо година след това авторът на проекта поглежда назад към „Нощ“ 2014 и напред към ценностите на мултикултурното общежитие, в което пребиваваме.


Следя отблизо "Нощите" от еуфоричния им старт преди повече от десетилетие до превръщането им в безспорното събитие на годината. Блогът на „Нощта” успя да стане стабилен ориентир , особено при силната прогресия в мащаба и разнообразието на модулите. Предизвикателство е да си съучастник в развитието на всичко това.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg