Знам какво направи миналата “Нощ”: Проектът “Помогни на очите си да виждат”


Какво остави миналото издание на "Нощта" - проекти в развитие, "артефакти" в градското пространство,
идеи с бъдеще ... 
В тези няколко концентрични кръга разполагаме поредица от публикации. Стартираме ги като пролог към
"същинското" съдържание на "Нощната" медиа, в която ще (се) запознаваме с участници и събития 
в предстоящото издание на фестивала.
11 и 12 септември, както е известно :)
Японската кукла Дарма никога не пада

Японската кукла Дарма никога не пада

Традиционната японска кукла Дарма никога не пада. Ако бъде бутната, тя веднага се изправя отново. Друг символен детайл са първоначално празните й очи. Когато притежателят й си пожелае нещо, рисува зеницата на едното око. Когато желанието му се сбъдне, допълва и другата. Куклата Дарма е експонатът, достъпен за незрящи, от експозиция „Нова история” на Пловдивския исторически музей.

„Помогни на очите си да виждат” бе един от ключовите проекти, подкрепени от Фондация „Отворени изкуства” миналата година. По време на „Нощ” 2014 проектът стартира премиерно и пионерно. Със съдействието на Центъра за рехабилитация на слепи бяха направени тактилни карти и аудио напътствия към определени експонати от трите експозиции на музея. Специален кът е разположен в експозиция „Съединение“. В допълнение в зала „Източна Румелия” има зони, в които са поставени текстове на брайл, които представят самата зала и два основни експоната в нея. Дали проектът е все така фокусиран в мисията си близо година след старта – разказва Мария Карадечева пред репортера на Нощния блог Теодора Колева.


Казвам се Теодора. От Пловдив съм, уча в СОУ ''Св. Патриарх Евтимий''. Обожавам изкуството и нестандартните неща. Занимавам се любителски с изработката на костюми и реквизити. Обичам да чета и да рисувам от време на време.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg