Нощната столица на културата

Снимка: Димитър Далчев


Джема БарухНие от блога на Нощта не бихме пропуснали да обсъдим най-горещата тема от последните дни в дъждовния Пловдив – а именно номинацията на града за Европейска столица на културата (ЕСК) през 2019г. На фона на всеобщата радост разговаряме с Джема Барух, изпълнителен директор на „Пловдив 2019”, която ни разказва за кандидатурата на града, за предстоящите изпитания и за събитията, които фондацията подготвя специално за тазгодишната Нощ.


Поздравления към целия екип на фондацията за постигнатия успех. Градът ликува и се гордее със спечелената титла. След като премина първоначалната еуфория  осъзнахте ли и преосмислихте ли мащаба и значението на получената номинация?

Трябва да призная, че всички продължаваме да се връщаме към онзи заветен момент, когато Стив Грийн обяви името на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г. Усещането бе неописуемо и ние се опитваме по-дълго да го задържим в съзнанието си. Независимо от това, прекрасно си даваме сметка какво означава тази титла и знаем, че лесното е било досега и тепърва ни очаква много труд. Машинката вече се е задвижила и ни предстои да се свържем с всичките си партньори и да осъществим програмата, която досега само планирахме.

Наред с всеобщия възторг се забелязва, че пловдивчани все още слабо познават програмата, която спечели на града голямото признание. В тази връзка, едно от събитията, които фондация „Пловдив 2019” организира в рамките на тазгодишната НОЩ, е представяне на кандидатурата на Пловдив. Какво ще могат да видят и най-вече да чуят зрителите в Синята къща на 13 септември?

Една част от хората наистина не разбират дълбочината и обхвата на програмата, която сме подготвили. Това е и една от основните задачи пред нас сега – да обясним нашата работа и намерения пред широката публика. Първият случай на подобно представяне действително ще се състои като част от Нощта на музеите и галериите. Тогава ще се опитаме по-разбираемо да очертаем мащаба на събитието и естеството на проектите, които подготвяме. Надяваме се до зрителите да достигне същинската идея на нашата програма, която представлява не просто поредица от културни събития, а цялостен подход към определени теми.

“Нощта” ежегодно привлича не само жителите на Пловдив, но и голям брой посетители от други градове. Поканата Ви главно към пловдивчани ли е или мотото „заедно” вече обхваща и бившите ни съперници?

От сега нататък всички ще бъдем заедно. Когато подготвяхме това представяне, градът победител все още не беше известен. Затова любезно поканихме представители на София, Велико Търново и Варна в Синята къща по време на Нощта. Надяваме се, че те ще се отзоват на нашата покана и ще представят своите кандидатури редом с нашата. Така ще имаме възможност до открием своите допирни точки и да работим заедно, защото Пловдив ще бъде столица на културата за цяла България. Ние искаме да работим съвместно за развиване на културата в страната по принцип, а не само в нашия град.

Всъщност някои от проектите, които ще представите в “Нощта”, вече набраха голяма популярност, например инициативите в Столипиново и Капана. Но кандидатурата на града е съставена от множество начинания с по-малък мащаб и обхват, които не са така добре познати. Вие имате ли си любим сред тези по-малки проекти?

Имам дори не един, а няколко. Разбира се, тепърва ни предстои да разработваме в дълбочина тези по-малки проекти. Един от тях харесвам особено – предвижда се обикновен хотел да се превърне в необикновено място, което ще предизивиква туристите да създават сами изкуство. Вярвам, че всеки е творец по един или друг начин, просто трябва да се отпусне и да получи своя шанс. Именно затова с огромно нетърпение чакам този проект да се осъществи.

В последните дни се изписа и каза много относно номинацията на Пловдив за ЕСК. Всички тук са ентусиазирани и развълнувани, а похвалите се сипят отвсякъде. Но е всеизвестно, че всяка монета има две лица. Вие имате ли някакви резерви и притеснения във връзка с титлата? Ще могат ли любителите на Нощните преживявания да чуят нещо и за тъмната страна на спечеленото отличие? Дали освен многократно обсъдените положителни ефекти, които събитието ще има върху града, то ще е съпътствано и от отрицателни такива?

Разбира се, че има тъмна страна. За тази тъмна страна ние си говорим много преди спечелването на номинацията и тя винаги ще присъства като вероятност. Осъществяването на програмата няма да бъде никак лесно. Ние искаме да се превърнем в успешен и добър пример. Това включва не само формалното реализиране на културните ни събития. Историята на Европейска столица на културата познава и провали – градове, които са приложили някаква програма, но тя не е дала очакваните резултати. Тъмната страна е свързана точно с това – градът да не се възползва от потенциала си, от шанса за стъпване на европейската сцена и от възможността за икономическо развитие. Нашият екип не се предава, стремим се към най-доброто и вярваме, че ще намерим съмишленици. Предстои ни да се борим тепърва, но сме оптимистично настроени, че ще се справим успешно.

Кандидатурата на града стъпва на едно много по-широко определение за понятието „култура”. Тя, културата, не се намира само зад стените на музеи и галерии, а тъкмо обратното – тя е на улиците, на спортните игрища, в ромските гета и къде ли още не. Нощта от години работи за развитието на алтернативната културна инфраструктура на града. Смятате ли, че пловдивчани вече виждат и осъзнават многостранните нюанси на „културата”?

В никакъв случай не можем да поставим всички под общ знаменател. Винаги ще има хора, които ще се вълнуват само от т.н елитарно изкуство. Смисълът на усилията ни сега е най-вече да разширим аудиторията на събитията и да подтикнем зрителите към активност. Чрез Нощта и чрез програмата, която ние подготвяме, правим хората съпричастни и участници в процеса на създаване на изкуство. С овладяването на нови пространства и организирането на редица нови форуми въвличаме и младите хора в инициативата. Мисля, че през 2019 ще се получи едно много хубаво празнуване именно на различните аспекти на културата, за които говорим.

Все пак 2019 е далеч и дотогава предстои много работа. Кандидатурата се базира и на идеята за устойчивост и продължаване на част от инициативите след заветната 2019. Но какво да очакват гражданите дотогава? Дали подготовката ще бъде зад кулисите и културната енергия ще се фокусира през 2019 или пък ще се радваме на много нови инициативи и събития преди това?

Смисълът на ЕСК е в организирането в рамките на една година на уникална програма, която да не повтаря предишни събития. Но подготовката, създаването на културна мрежа, включването на хората започва много преди 2019г. Инициативите ще стартират по-рано, за да добият своя завършен вид до 2019г., когато програмата ще се представи в своята цялост .

Паралелно с презентацията на кандидатурата, фондацията организира и изложба по-случай Нощта. Бихте ли ни я представили?

Дълбоко синьо е изложба на подводните снимки на млад български архитект – Мартин Христов, открил любовта си към гмуркането. Той е пътувал много по света и ще ни пренесе дълбоко под водата чрез своите фотографии. Имах възможност да разгледам снимките и те изглеждат страхотно на фона на белите стени в двора ни. Ще бъде пресъздадена специална светлинна и звукова среда даваща усещане за дълбочина. Всеки от зрителите ще има различно усещане за пространството поради непрекъснатата смяна на осветление и звук и поради движението на фоторафиите придизвикано от циркулацията зрителите и особеното им окачване в пространството. Смятам, че публиката на Нощта ще хареса всичко това.

Фондация „Пловдив 2019” организира и още едно събитие, този път не в Синята къща, а в библиотека „Иван Вазов”.

Точно така. Не всички знаят, но тази година се навършват 100 години от рождението на финландската писателка Туве Янсон. С подкрепата на финландското посолството правим юбилейна изложба на нейни снимки, корици на нейни книги и други. Всички експонати са предоставени от нейната наследница и вече са обиколили няколко града. Тъй като преценихме, че през летните месеци подобно събитие няма да привлече вниманието, което заслужава, го организираме по време на Нощта. На откриването в библиотеката на 13 септември ще присъства и финландския посланик в България.

Нощта вече 10 години е важен фактор в културния живот на града. Разкажете ни за Вашата Нощ.

Нека обясня какво означава Нощта за мен чрез една лична история. Известно е, че не съм пловдивчанка. Тук ме доведе една любов. Усещането ми за пускане корени тук минава не само през романтиката, но и през особения дух на някоя септемврийска вечер, когато идват и моите приятели. Заедно излизаме да се радваме на живота и изкуството в Пловдив. Това е много красив момент, когато любопитството ни води на всякакви непознати и малки места, включително и кафета, където откриваме непознат арт-продукт. Това чувство и този дух на участие в събитието винаги е правило Нощта специална за мен.


Казвам се Мария-Магдалена и съм студент по Архитектура. Интересувам се от града – от неговите лица и проявления, особености и изненади, характер и ритъм. А към Пловдив се отнасям с особен сантимент. Като типична нощна птица откривам магия в малките часове, когато, освен всичко останало, обичам да пиша кратки есета и статии.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg