Мелформатор: Когато се стъмни, започваме

Снмики: Гергана Дойкова


Откривам Веско и Самуил от творчески колектив Мелформатор пред тяхната работилница в квартал Капана. С тях ще си поговорим малко повече за това, с което те се занимават, както и за участието им на десетото юбилейно издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“.Как започна всичко? Как се роди идеята и името Мелформатор?
Самуил:  Стояхме си с Веско в Артнюзкафе и обсъждахме това, че клубната култура в Пловдив е слаба – няма идейна подреденост на партитата, които се организират, няма заряд, едно нормално парти се случва веднъж на два месеца. Изведнъж си казахме: защо ние не направим нещо? Следващите дни започнахме да подхвърляме различни идеи в кафето, след което в Апартамент 101 на по чаша кафе и малко пай върху една тетрадка избистрихме идеята.
Веско:  Мислихме и относно името… Самуил предложи то да бъде изцяло на български, да няма в него чуждици, да обединява много от темите, които успяхме да запишем. Сведохме ги до една основна концепция – формиране на мелодия, която събира и много други търсени от нас понятия: музиката, заряда, създаването, социалната ангажираност. Този момент е важен, защото се стремяхме да създадем нещо, което провокира хората, и мисля, че името спомага за това.
Самуил: Формирането на самото лого имаше голямо значение за това, искахме да създадем цялостната визия на проекта…
Веско: Логото и името вървяха ръка за ръка…
Самуил: Идеята ни беше да използваме кирилицата за логото, търсихме тази автентичност в буквите, които присъстват само в тази азбука, такива като Ф. Това е, на което държим, писнало ни е да виждаме постери за партита, на които ще дойдат 99 процента българи, пък текстът е само на английски и сигурно много от хората не могат да ги разберат.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Заговорихте за пловдивски клубове. Къде и кога е било първото парти на Мелформатор? Мястото ли избра вас или вие избрахме мястото?
Веско: По-скоро мястото избра нас. Първото ни парти беше на две места: там, където всъщност се зароди идеята – Арт Нюз, а второто – в Грамофон, което ние избрахме. Ние внимателно си подбираме локациите, обстановката трябва да съвпада с цялостната ни визия за нещата. Не бихме направили събитие, само защото има такава възможност.
Самуил: Мелформатор е една цялостна естетическа концепция, социална също така, дадено място привлича определен тип хора и нещата, които правим, са насочени към този кръг от хора главно – тези, които биха разбрали. Естествено, всеки, на който му е интересно, може да се включи.
Кои са останалите хора от колектива? Има ли хора извън Мелформатор, които са повлияли на реализирането на вашата концепция?
Веско: Атанас и Петко се включиха впоследствие, точно преди първото ни парти…
Самуил: Помня, че след създаването на страницата ни във Facebook, Наката веднага ме попита какво е това и какво мислим да правим. Хареса му логото и визията и каза, че се присъединява към нас – той има необходимото образование, пък и ние с Веско го познавахме отпреди. Веднага се разбрахме. Атанас пък привлече и Петко, с когото двамата са работили преди. Оттам нататък всеки навърза идеята си с тази на другия, по този начин вече се зароди истинският Мелформатор. С Мартин също доста си взаимодействахме музикално, когато двамата бяхме бармани в Арт Нюз, съставяхме си плейлисти, правихме спонтанни партита. Моя диджеинг до голяма степен дължа на кафето, Веси Сариева веднъж ме надъха да направя парти, направих едно собствено такова един месец преди създаването на Мелформатор.
Веско: Покрай нас има доста хора, които ни вдъхновяват с музикалните си вкусове. Ние успяхме да консолидираме около 50 човека около нас, които са основни членове на нашия кръг.
Мислите ли в някакъв момент да разширявате колектива си, да привличате и други хора?
Самуил: Мелформатор винаги е бил отворен проект във всяка възможна насока, която ни се стори интересна и се връзва с основната ни концепция. Надявам се, Мелформатор винаги да си остане с това ядро от четирима човека, пък всеки, който има желание да се включи и има какво да предложи, би бил добре приет. Вече правихме колаборации с няколко човека със сходни стил и визия за нещата.
Какъв е отговорът на публиката за това, което правите, променя ли се тя с всяко едно участие ? А може би се изменя и вашата концепция?
Веско: Търсим различното, търсим новото, ние като колектив в Мелформатор искаме да покажем cutting edge на нещата: в музикална, във визуална и технологична сфера. Винаги се опитваме да направим най-първото нещо на най-новото и най-яко място, където досега не се е случвало подобно събитие и донякъде успяваме.
Самуил: Има едно звено от хора, които са с нас от самото начало и идват, ако не на всички, то на повечето събития. Разбира се, това зависи и от локацията, идват и нови, всякакви най-различни готини и усмихнати хора.
Говорим за локации и клубове кои от всички тези места и събития, в които сте взели участие, на вас ви е харесало най-много, тоест е било най-успешно според вас?
Веско: Според мен, едно от най-добрите ни партита беше в кино „Космос“ на миналогодишната „Нощ на музеите и галериите“, когато всъщност направихме едно, така да се каже, неофициално парти, тъй като то не беше обявено никъде. Лансирахме го за минимално време и дойдоха много хора.
Самуил: Аз лично имам много любими партита. Партито в кино „Космос“ определено като визия се получи много добре. Може би за мен наистина най-важен е енергийният заряд и за мен най-много енергия имаше на партито, което беше в клуб Грамофон на двата етажа. Това беше първото наше събитие, което продължи до 6-7 сутринта. Много се забавлявах и беше много запомнящо се.
Веско: Също така, искам да допълня, че партито, което направихме изцяло заедно като колектив, извън Пловдив в клуб Жул Верн в София се получи доста добре, макар и на чужд терен. Имахме голям успех.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А как избирате музиката за сетовете ?
Веско: Който е присъствал на наши партита знае, че и тримата пускаме в различен стил, както и хората, които каним да пускат с нас. Тоест ние не сме back to back пускаме различни изпълнители, но еднакви по заряд и не се гоним в различни жанрове. Рядко правим колаборация, тримата успяваме много добре да си внедрим стиловете.
Самуил: Всеки има доверие на другия. Всеки си прави плейлистите, независимо един от друг. Разбира се, имаме допирни точки. Освен това, много обичам да се изненадвам от останалите, предполагам и те. А и смятам, че допринасяме за научаването на нова музика от хората, които посещават партитата ни. Между другото, на тазгодишната „Нощ“, възнамеряваме да направим нещо, което не сме правили досега – да пускаме от един лаптоп и да направим общ сет тримата.

Къде бихте определили себе си по вертикалата ъндърграунд спрямо комерсиална музика? Присъстват ли подобни ориентири във вашите сетове?
Самуил: Аз веднага изстрелвам не!
Веско: Аз циментирам не, тъй като такива термини ъндърграунд / комерсиална музика от 90-те в наше време няма как да вървят. Виждате, че има музика, която те надъхва да танцуваш и такава, която не въздейства по този начин. Общо взето, ние не се ограничаваме от това. Може да пуснем ремикси на комерсиални тракове, както и да пуснем неизвестен микс, който никой не е чувал.
Самуил: За добрата музика няма граници! Не бива да се поставя етикет на естетически издържаното, защото това само го ограничава.
Кажете едно име на изпълнител или трак, който задължително присъства в сетовете, независимо от партитата?
Веско: Аз мога веднага да кажа! Изпълнител, който сме пускали и тримата и то на едно и също парти – The Chemical Brothers.
Самуил: Ами тракове, които се повтарят по-скоро не. Всеки път се стараем да е различно. Случвало се е да повтаряме един, два пъти, но зависи от подредбата на самия сет и концепцията на мястото.
Какво ще представи Мелформатор на „Нощта на музеите и галериите – Пловдив“?
Веско: Това, което ще покажем ще се случи в нашия лаб в квартал „Капана“ на ул. „Константин Стоилов“ 25, който ще отворим за Нощта, мястото ще е много шарено, много цветно и ще има музика, подбрана от нас. Всеки, който дойде и посети мястото ще има възможността да участва в инсталацията, тъй като тя е интерактивна. Хората ще могат да променят визиите и музиката с движенията и действията си, тъй като те няма да са статични. Който дойде на място ще разбере, точно за какво става въпрос. Когато се стъмни, започваме. Всеки е добре дошъл.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Само преди няколко дни Пловдив стана “Европейска столица на културата 2019”. Как мислите това ще повлияе ли на бъдещите ви планове за развитие на Мелформатор?
Самуил: Ами определено се надяваме да ни повлияе, а и вече ни повлия, тъй като ние също подкрепяхме кандидатурата на Пловдив и сме част от този успех.
Веско: Да, тъй като нашият „Мелформатор лаб“ бе спечелен в конкурса на ОФ „Пловдив 2019“ за безвъзмездно отдаване на пространство в „Капана“ като част от инициативата „Капана – Квартал на творческите индустрии“. Победата на Пловдив бе постигната благодарение на усилията на всички. Надяваме се да продължим успешната си работа с всички спечелили проекта и не само с тях, но и с хората, които искат да развиват културата в града ни, а те никак не са малко. Това е един много голям скок и добър старт за нас и за всеки, който желае да развива културата и изкуството и смятам, че трябва да се възползваме от него. Ние ще се опитаме да провокираме хората да започнат да се занимават с изкуство, защото има много хора, които са пасивни, а имат потенциал.
Мислите ли, че това, което правите вдъхновява хората, които все още не са се изявили?
Веско: Това, че правим партита, правим музика и създаваме настроение, каним други хора да пускат с нас, които се изявяват сега за първи път дава възможност на всеки да реализира желанията си в тази област. Надяваме се да провокираме по всякакъв начин, хората, които идват на нашите партита, не само с музика, но и с това да се занимават с изкуство.
Самуил: Ние сме отворени за всеки, с който имаме общи интереси. Искаме да покажем на хората, че не е трудно, тъй като съществува една представа, че е много трудно. Щом ние го правим – всеки може.


Казвам се Мартина. По псевдоним Самакитка. По образование съм филолог. Интересите и заниманията ми се простират в множество области, една сред които е и пускането на музика. Обичам изкуството във всичките му форми и проявления, но танцът ми въздейства най-много. Затова и в свободното си време танцувам. Харесвам пътуването и дългите разходки, те създават усещането у мен за свобода, безвремие и неограниченост. Чета, общувам и изследвам себе си, хората и света.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg