eXAF създава нови мултикултурни пространства


Ново пространство за съвременно изкуство в Пловдив

 ще се открие официално навръх „Нощта“. Екипът на eX Art Foundation, досега реализирал проекти в различни градски пространства, допълва топосите на дейността си с един стационарен пункт, в който ще продължи да развива платформи за медийни изкуства, да представя предимно млади автори и да формира и приобщава нови публики. Мястото е на булевард „Руски“ 89 – красива триетажна къща с пространства, в които планираните активности непременно ще се вградят сполучливо. Откриването дава старт и на нов кураторски проект на eXAF със заглавие „Factum”. Той отново е посветен на откривателството и налагането на нови автори в сферата на визуалните изкуства. В самата вечер на 13 септември ще бъдат представени видео арт творби на 13 автори – повечето от тях от формирания вече постоянен ареал от артисти, с които организацията работи. И разбира се, както всяко ново начало, и това ще бъде отбелязано с парти. Подходящ за целта е дворът на къщата, в който щъкат дружелюбни костенурки.

Ядрото на eXAF са Ваня, Ради и Здравко. Те много държат на няколко основни цели, вписани в Учредителния акт на организацията преди 6 години. 

„Стремим се да внесем малко осъзнатост и красота

в едно, главно консуматорски настроено, общество. Без религиозни и политически принадлежности, ние се борим за отворени мултикултурни пространства и различни гледни точки“, гласи въведението към пунктовете на официалното им кредо. Портфолиото на фондацията съдържа няколко проекта, оставили видима следа в календарите на съвременната арт сцена у нас в последните няколко години. Третата годишнина от основаването си eXAF отбелязват с изложбата „Average Content” в Червената къща в София и в Къща „Мексиканско изкуство“ в Пловдив. Миналата година те бяха кураторите на „Арт позитив“ в Баня „Старинна“ – темата „Аналог“ бе част от проекта им „Аналогово присъствие“. В платформата „.gif-АРХИВ” събират артисти, които правят интернет базирано изкуство във формат gif. Тази година участваха в организацията на Sofia Underground, където представиха и свой кураторски проект. Бяха съпричастни на идеята за възвръщането на културното значение на кино „Космос“ с арт фестивала „Галактически инкубатор“, събрал над 30 участници в една ноемврийска събота на 2013 година. Проекти на

eXAF се реализират в

София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Русе, дори Крумовград.


Проектът „Factum”, който ще стартира в „Нощта на музеите и галериите“, се състои от две основни „рубрики“. Едната е кампания за откриване на нови визуални артисти от България, с целева група – артисти до 33 години. Ще бъде изпратена отворена покана към училищата по изкуства и до други организации, които могат да опосредстват достигането до определения таргет. Втората част от проекта е за представяне на новоизгряващи автори в сферата на съвременното визуално изкуство от Европа и света. Този подбор вече ще се прави с помощта на международните партньори на фондацията.

„Градът – екран” e следващият проект на групата, частично финансиран от Национален фонд “Култура”. Избрани градски пространства в 

София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора ще станат „сцена”

за нови медийни изкуства. Като в тази концепция ще се търси вече непреднамереният контакт с хората от града. Т.е. подходът е полюсен на този, който е водещ в новата база на организацията, чието посещаване е свързано с избор и целенасочено придвижване в пространството.

Най-близката до новата арт база утвърдена „Нощна” локация е кино „Космос” Силно препоръчваме „отклонението” няколко крачки на северозапад до „Руски“ 89.


Следя отблизо "Нощите" от еуфоричния им старт преди повече от десетилетие до превръщането им в безспорното събитие на годината. Блогът на „Нощта” успя да стане стабилен ориентир , особено при силната прогресия в мащаба и разнообразието на модулите. Предизвикателство е да си съучастник в развитието на всичко това.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg