Сплотяващата сила на хляба


Правенето на хляб като изкуство, философия, терапия… Хлябът не само в битността си на „насъщен”, но и като обект на сътворяване, фактор за сбижаване и връщане към духовността.  Такива идеи обединяват екипа на мрежата „Хлебни къщи”, която скоро стъпи и в Пловдив. Съвсем в духа на описаната мисия, новата Хлебна къща ще съживи старата фурна в Стария град на ул.” 4 януари”. А в „Нощта evgeni-mitevна музеите и галериите” от там ще напомнят:  

„Има хляб в Стария град”.

 

Какво още ще си спомним за Стария град и за хляба разказва Евгени Митев – философ по образование и творец по призвание, с дългогодишен опит в сферата на маркетинга и рекламата; в “Хлебни къщи” той е координатор – проекти.


Какво ви привлече в правенето на хляб?

Това, че още от древността хлябът неизменно присъства в ежедневието и то не просто като храна, но като кулминация на труда, трудолюбието и споделянето. Неслучайно 

думата “компания” идва от латински и означава “тези, с които споделям хляба си”.

Така решихме, че след като можем да споделяме готовият хляб на трапезата защо да не споделим и приготвянето му. Оказа се добър опит. Смесиш ли веднъж брашното и водата не можеш да оставиш работата недовършена. Така приготвянето на хляб увлича, ангажира вниманието, забавя скоростта, дава възможност на човек да се замисли, да почувства себе си и в същото време да е заедно с другите около себе си в единство подобно на самия хляб. Така лека-полека се развиха различни начини на приготвяне на хляб в малки групи, които оформихме в методи за изграждане и поддържане на общности, за включване на лица от уязвими групи, а също и като занимателен метод за творческа работа с деца и подрастващи.

Има ли магия в хляба и може ли тя да бъде изпитана от всеки?

Не е нужна никаква магия, за да създаваш радост, усмивки и положителни емоции в хората. Ние постигаме това с приготвяне на хляб в група. Хлябът има свойството да обединява, сплотява, да носи мир и да смекчава Hlebna 4различията. 

Както ежедневно имаме нужда от храна и хляб, така имаме нужда и от любов, разбиране и подкрепа.

Това е малкото чудо на хляба, чиято тайна е в споделянето. Това от което имаме нужда са именно малките ежедневни чудеса – благодарността, усмивката, добротворството, вярата в доброто начало у всеки човек. Хлябът и приготвянето му е само средство, при това вкусно, което всеки може да опита, без да има опит или познания. Необходимо е само малко смелост да бъдем себе си и да не спираме да опитваме нови неща.

Какво представляват Хлебните къщи?

Хлебните къщи са 2 вида. Първо, физически пространства (къщи) с традиционна пещ на дърва, които функционират като културни и социални центрове и читалища. Такива има в гр.Габрово, гр.Златарица и с.Лобош. Второ, това е нашата програма „Хлебна Къща”, в която си партнираме с местни институции (дневни центрове за хора с увреждания, училища, читалища, музеи и др.) като ги обучаваме да провеждат регулярни събития с месене и печене на хляб с лица от уязвими групи. Това накратко са хлебните къщи.

Как решихте да участвате в „Нощта на музеите и галериите”?

Това е едно от най-важните събития в културния календар на Пловдив, а ние тепърва прохождаме с нашия проект “Хляб за социална промяна”, в рамките на първия конкурс за набиране на проектни предложения по Hlebna 3Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009 – 2014 г. Проектът е по тематична област „Социално включване и овластяване на уязвими групи” и тематичен приоритет „Разширяване на предоставяните услуги за подобряване на благосъстоянието на целевите групи”. Проектът предвижда да извършваме дейности със социална и културна насоченост в стар хлебарски дюкян в Стария град, който в момента ремонтираме и подготвяме да отвори врати като “Хлебна къща”, където акцентът ще са дейности свързани с кулинарни часове по приготвяне на хляб, традиционни рецепти, програмите ни “театър на трохите”, “забавна кулинария” и “breadbuilding”. Желанието ни е да създадем условия

жителите и гостите на Пловдив да се смесят, да замесят нови приятелства и да станат “по-печени”.

Разкажете ни за проектите, с които участвате в „Нощта”.

В рамките на Нощ на музеите и галериите 2014 година Мрежа Хлебни Къщи ще участва с две събития, обединени под надслов „Има хляб в Стария град”.

Първото събитие, „Театър на трохите”, е предназначено за деца и ще се проведе от 17 до 19 часа. В него малчуганите ще имат възможност да се докоснат до едно театрално представление от нов тип, в което самите те ще бъдат активни участници, а накрая ще могат и да опитат от творението си – хлебни кукли и създадената от тях на място приказка за Стария град, видян пред погледа на децата и усетен чрез вкуса на техния хляб.

Hlebna1Второто събитие се нарича „Аз в Стария град” и ще започне в 20 часа. В него участие могат да вземат хора от най-различни възрастови групи. Идеята е с помощта на тесто, брашно, семена и най-различни билки да се направи 

хлебен макет на Стария град.

Всеки участник ще има възможността да създаде както любими свои места от Стария град така и да „сътвори себе си” от тесто и да постави творението си на макета. Желанието ни е първият по рода си вкусен макет на Стария град да обедини различни участници в едно вкусно, благоуханно и много забавно събитие, като накрая макетът ще може да бъде споделен като пример за това как всички могат да бъдат заедно, обединени от малките, безплатните и реално най-важните неща в живота: обичта, приемането и разбирателството между хората.

Замесете се с нас!Казвам се Вера Хаджийска. Родена съм и съм израснала в Пловдив, което силно ме привързва към този прекрасен град. Фотографията е моята страст, но се интересувам от всякакъв вид изкуства. През юни 2014 година осъществих първата си самостоятелна фотографска изложба, а септември заминавам за Великобритания, да следвам висшето си образование по фотография. Освен да снимам, обичам да чета, пиша, пея и творя. В свободното си време водя личен блог и фотографски сайт, създавам подаръчни картички, ключодържатели и други ръкоделия. Харесва ми да споделям нещата, които ме вълнуват и вдъхновяват.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg