Да сътворим книга в „Нощта“


Eто едно събитие, което непременно трябва да посетите, ако литературата и изобразителното изкуство са две от големите ви страсти. Или ако все още не сте открили достатъчно предразполагащата ситуация да прекрачите от мястото на съзерцателя към това на сътворителя. Срещнахме се  с Олеся Николова, за да ни разкаже с какво са наумили да ни изненадат в „Нощта“ тя и нейните съмишленици: Андон Георгиев – Andonasty, Светослав Станков, Ибрахим Чобан, Сашо Костов, Недялко Иванов – Нечо, Дес Пенчева,  Десислава Йорданова и  Ве-селина Ангелова. 
Олеся е завършила славянска филология – полонистика. Работи като копирайтър, графичен дизайнер и SEO (Search Engine Optimizer) за сайтове. Превежда и пише статии, прави графични изображения.


От кога следите „Нощта на музеите и галериите“? Имате ли любимо издание?

Следя „Нощта” може би от самото й създаване

. Първите две издания, както и последното, бяха много силни. Ако трябва да избирам любими, сигурно ще са те.

Трябва ли според вас да има повече литература в програмата на „Нощта“?

Зависи как ще бъде представена тази литература. Преди години имаше едно рейсче, превърнато  в книжарница (става въпрос за проекта на младите архитекти от студио “8 и половина”, които през 2011 г. преобразиха един стар автобус в открита книжарница – бел. автор). Литературата в „Нощта“ трябва да бъде представяна по подобен иновативен начин, а не суховато, от типа десет души седнали и един рецитира с монотонен глас, без той самият да знае даже защо го прави. Трябва да има новаторски неща и изяви на нови творци.

Бихте ли ни разказали за проекта „Денонощия“, с който участвате в десетото юбилейно издание на „Нощта“? Как ви хрумна идеята и какво да очакват посетителите?
Концепцията на проекта “Денонощия”, с който ще участваме в „Нощ на музеите и галериите“, е да провокираме хората да творят заедно, като визуализираме симбиозата между статичното и динамичното изкуство. Желанието ни е да представим възможността 

да се пише чрез рисуване и да се рисува чрез писане.

В основата на проекта е заложена книгата ми „Денонощия“, която е колаборация между автор („пишещ“) и график („рисуващ“). Самата книга като съдържание е леко фантастична на моменти и съдържа кратки разкази за хора от живота. Всеки разказ е съчетан с отделна графика, дело на мъжа ми Андон (Andonasty), която допълва или описва текста по определен начин. Това е и идеята на проекта.
На мястото на събитието (Антикварния магазин при Сашо Костов в квартал Капана) няколко „рисуващи“ графици (утвърдени артисти) ще визуализират думи, написани от присъстващите там „пишещи“ или от посетителите. Ето как аз си го представям: „пишещите“ ще срещат хората, които ще им разказват какво са преживели тази „Нощ“ или нещо интересно за себе си, или дори може да е абсолютно безпредметно изречение. После  „пишещите“, ако се налага, ще трансформират споделеното в леко по-художествена форма, за да може да се съчетае добре с графиката. Изреченията ще са 1-2 максимум. А „рисуващите“ графици,  въз основа на историята или на това как са инспирирани от човека, ще нарисуват набързо нещо. „Пишещи“ и „рисуващи“ ще бъдат  както участниците в проекта, така и самите посетители, тоест

всеки ще има възможност да рисува графики и/или да съставя текст към тях.

Olesya_Process
Изречението и графиката ще бъдат съчетани в едно произведение, което ще се сканира. Всеки участник ще бъде сниман с графиката, която му е нарисувана. След края на проекта (надяваме се да има много повече хората от един, двама или десет) графиките, текстовете към тях и снимките на отделните участници 

ще бъдат събрани в една обща книга.


Книгата ще има два раздела: участници от публиката и участници от проекта. Ще я структурираме на глави и на автори като акцентът ще е върху графиците. Ще бъде направена в PDF формат, така че всеки да може да си я изтегли. Освен това ще направим всичко възможно да е готова за печат, така че, ако някой пожелае, да може да си я разпечата цялата или само част от нея.
Допълнително ще създадем специален имейл, на който всеки ще може да прати допълнения към своето участие. Някой може да иска да разкаже  какво се е случило с него, след като е получил графиката или какво е почувствал, като е чул изречението, или нещо коренно различно. Така че  тази книга впоследствие да бъде обогатявана.

Значи няма краен срок за завършване на книгата?
Не, няма краен срок. Доста е амбициозно, но идеята е да стане нещо по-богато. Хората ще могат да препращат книгата към свои приятели, да кажат „Ето вижте къде участвах, вижте какво ми се случи, какво имам…“ и по този начин да бъдат въвлечени повече хора. Целта е след приключването на събитието хората не само да имат спомен под формата на книга, но и при желание от тяхна страна,

да изпращат своите истории, които са били вдъхновени от „Нощта“,

 за да може книгата постоянно да се дописва. Книга за градските хора.

Защо избрахте точно Антикварния магазин на Сашо Костов за място на провеждане на проекта ви?

Точно защото Сашо е букинист, защото има много книги и стойностни неща в магазина му и защото самата атмосфера предразполага към такъв тип участие и дейност.
Всеки е добре дошъл!


Програма Култура и клуб Събота 13 септември

АНТИКВАРЕН МАГАЗИН ПРИ САШО КОСТОВ
ул. Загреб 26, кв. Капана

 19:00 – 01:00

„Рисуващи“
Андон Георгиев – Andonasty – Обявен и издаден за един от 100-те най-добри автори на съвременна илюстрация през 2013 година в албума „Always me“ на издателство „Dopress“.
Светослав Станков – Graphic/Web Designer, Illustrator, Burgas, Bulgaria

Ibrahim Çoban (Ибрахим Чобан) – Sociology Beyazıt, Istanbul, Turkey

Сашо Костов – букинист, фотограф, график и всичко друго, което не може да се затвори в рамки

Недялко Иванов  – Нечо – Дизайнер, Илюстратор

„Пишещи“
Олеся Николова – копирайтър, работила за Лео Бърнет, Украйна. Участник в конкурса на BBC London за радиопиеса. Един от авторите в „Диаскоп“ – електронно издание за култура, комикси и художници. Автор на много статии и публикации, както и на книгата „Кладенци и Лабиринти“, издадена през 2007 година.

Десислава Пенчева – Дес – Grabo.bg, Online Content Manager, ИК „Хермес“ PR и реклама, Пловдив

Десислава Йорданова – завършила Българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2012. Има публикации в Балканската антология „Балкански калейдоскоп“ – проект на Балкански университети.

Ве-селина Ангелова – автор в електронните сайтове www.formalno.com , www.pubblic-rebuplic.com, кръстопът , www.diaskop-comics.com, с разкази, приказки и стихотворения. „Пясъчен часовник“ роман, изд. Скалино 2014.Казвам се Вера Хаджийска. Родена съм и съм израснала в Пловдив, което силно ме привързва към този прекрасен град. Фотографията е моята страст, но се интересувам от всякакъв вид изкуства. През юни 2014 година осъществих първата си самостоятелна фотографска изложба, а септември заминавам за Великобритания, да следвам висшето си образование по фотография. Освен да снимам, обичам да чета, пиша, пея и творя. В свободното си време водя личен блог и фотографски сайт, създавам подаръчни картички, ключодържатели и други ръкоделия. Харесва ми да споделям нещата, които ме вълнуват и вдъхновяват.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg