Шестте локации на Юбилейната програма – неизследваната архитектура на въображението


Тъмната страна на Нощта се обръща към неизвестностите, към залога, че в тъмното има черна котка, към сенките, които се сливат в тъмнината и комуникацията на нощните сили. Изкуството тук е същинският медиум, без да разказва, обяснява себе си или да анализира. Произведенията търсят смисъл извън рационалното, политически коректното, актуалното и обяснимото. Поредицата събития са път – през Пловдив, през произведенията, през устойчивостта на зрителя да се фокусира точно в полунощ. Поетично-мистично-социално-исторически маршрут, който изисква нито повече, нито по-малко от всички ресурси на душата.

В тъмната страна на Нощта се осъществява мистичният съюз между изкуството и всяка друга мания, слабост, ексцентричност, която мами, съблазнява и дразни човека. Тъмната страна е не само алтернатива на Нощта, но и на града. Маршрутът й чертае друга картография, извън обичайната Нощна ос на движение. Тъмната страна е начин на самопознание, спускане в низините, отклоняване от пътя за превъзмогване на телесното и трайното. Тъмната страна е вид просветление за смисъла на Нощта, в която изкуството е най-близо до хората.

Разположен в шест локации от алтернативната карта на Пловдив, проектът е потопен в сянката на подсъзнателното, в която действат не указания, карти и стрелки, а само интуицията и инстинктът за изкуство.

Творчески колектив на Фондация “Изкуство – дела и документи


Kamen Stoyanov

Камен Стоянов търси незабележими за ординерния поглед детайли

Evangelistka CarkvaШест локации от 

Алтернативната карта на Пловдив

са в основата на Юбилейната програма на Нощта на музеите и галериите: квартал Капана, улица „Отец Паисий”, кино „Космос”, тютюнев склад на улица „Екзарх Йосиф”, Евангелистка съборна църква на улица „Лейди Странгфорд”, Професионалната гимназия по дървообработване. Кураторите – творчески колектив на Фондация „Изкуство – дела и документи” са подбрали впечатляваща група от художници, които ще интерпретират даденостите на пространствата. Сред авторите са няколко български художници, активно работещи в Западна Европа, както и артисти от Франция, Полша, Холандия, Великобритания и САЩ. Някои от тях вече придобиха непосредствени впечатления от локациите, като осъществиха гайд-тур с директора на “Нощта” Виктор Янков.
Преминаването от една локация в друга предизвиква мистични състояния, които обикновено се случват именно в „мрачната“ част на душата – така художничката Рада Букова намира път към надслова на Юбилейната програма – „Тъмната страна на нощта”. „Когато човек преминава през различни места, съответно през различни състояния, накрая той достига до някакво „възвишение”, до някакво пречистване, което може да се роди 

само в дълбините на човешката душа, които принципно приемаме като тъмни и непознати”,

обобщава  художничката.  И допълва, че няма религиозен елемент в тази схема на мислене, но се радва, че сред локациите има и църква – място, което е в противовес с другите локации и разпростира повече диапазона на състоянията, през които ще преминаваме. Рада Букова бе изненадана от мащабите на локациите, допреди познати й предимно от снимки. Тя вече има конкретни идеи за някои от местата.
Камен Стоянов също направи опознавателен преход през локациите. Той е категоричен, че работите му ще бъдат нови и изцяло провокирани от пространствата. Дори не толкова от архитектурното им великолепие, колкото от някои набелязани вече привидно второстепенни детайли, които могат да намерят интересно приложение в бъдещата сайт-спесифик работа.

Craig Havens

Директорът на “Нощта” Виктор Янков показва на артистите “тъмните” страни на локациите.

Абсолютно

удивен от кино „Космос“

остана американският артист Craig Havens. Още повече – когато видя постера пред сградата – Чаплин от  „Светлините на града“. Филмът е един от любимите му и е част от работата, която е подготвил за кино „Космос“ – „An End Is Only The Beginning Of Another Story“ – събрала финални сцени от 100 американски филмови класики. Тютюневият склад е другата избрана от артиста локация. Там той ще подреди голямоформатни фотографии, отново  пряко свързани с мястото.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg