Лъчезар Бояджиев: Много важно е какво се случва между два фестивала


Лъчезар Бояджиев е един от артистите, които бележат развитието на съвременното изкуство у нас и утвърждаването му на европейската и световната сцена. Завършил е изкуствознание в Националната ходожествена академия. От началото на 90-те до днес има десетки самостоятелни изяви, участия , кураторски проекти и резидентски програми в престижни арт пространства и форуми по целия свят. Съосновател е на Института за съвременно изкуство.

Срещнахме се с артиста по време на Международната конференция, посветена на проблемите на изкуството в градска среда. Събитието бе част от съпътстващата програма на Проект 0 през юни в Пловдив.

Лъчезар Бояджиев ще бъде участник в Юбилейната програма на Нощ 2014


Успяват ли в България организациите, които се занимават със съвременно изкуство, да бъдат фактор за по-сериозно отношение на държавните структури към този сегмент от културната политика?

В България отсъстват почти всички фактори, които правят по-лесна процедурата по представяне и възприемане на изкуство в различни пространства. Затова трябва да се правят много неща, които, за съжаление, не са били направени преди десетилетия. И със сигурност не се правят и до ден днешен. Трябва да се оценяват усилията на фондация „Отворени изкуства”, на „Изкуство днес” в Пловдив, на организацията, към която аз принадлежа – „Институт за съвременно изкуство”, както и на още такива организации – във Варна, София, Велико Търново, Русе… Естествено, че трябва на всяка цена да се повишава нивото на експонация на съвременни художествени практики, проекти и платформи сред широката публика, не само сред специализираната. Що се отнася до всички переодични фестивали, биеналета, триеналета и регулярни форми, въпросът е не само за качеството на тяхното провеждане. Много е важно какво се случва между два фестивала, между две конферениции… Боя се, че това е още по-трудната част. Носеща честота е времето между две събития. И тогава

зависи от всички нас как се работи с публиката, дали има желание за това.

Може би няма достатъчно.

А може би има, но дали е по силите само на споменатите организации?

Затова си мисля, че тази идея трябва да залегне в основата на така наречената музейна реформа в България, която бе инициирана от Министерството на културата преди няколко години. Тази реформа отдавна витае във въздуха. Но като че ли, като се появиха фондове, европейски, американски и други, дадоха един вид ритник в задника на това министерство, за да започне да прави нещо с музеите. Тепърва предстои да видим резултатите, но се боя, че винаги нещо се строи, нещо се ремонтира, преди да се измисли какво ще се прави с него. В крайна сметка дори да знаеш какво искаш да направиш някъде, дори да имаш концепция и програма, няма ли финансиране от държавния бюджет за години напред, не може да има устойчива политика. Не може само със сграда, пълна с някакви мъртви обекти, колкото и велики да са те. А от другата страна е публиката. Ако няма политическа воля и ресурс, за да се случват събития всяка седмица или нека да е всеки месец, тогава всичко отива на вятъра.

Има ли модел за перманентно общуване с публиката, как се прави това в страните, от които можем да възприемем подобен опит?

Професионална публика – за мен това е много важен термин.

В България тя тепърва се изгражда. Ако погледнем например Париж – това е град, който през вековете е граден, за да бъде гледан. Има нещо, заложено в генетичния код на града. Човек, който отиде да живее в Париж, той изначално вече има друга настройка и дори е принуден а се образова, да ходи по музеите и да стане част от цялото събитие. При нас проблемът за образованието е много сложен, и за огромно съжаление не се вижда решение. На младите трябва да се дава възможност да получават много повече, когато посетят театър или изложба. А не просто да влязат някъде, за да отчетат присътвие. Колкото и приобщаващи към изкуствата събития да има, те няма да имат достатъчен ефект, докато не се започне от първи и втори клас образование в сферата на всички изкуства.Следя отблизо "Нощите" от еуфоричния им старт преди повече от десетилетие до превръщането им в безспорното събитие на годината. Блогът на „Нощта” успя да стане стабилен ориентир , особено при силната прогресия в мащаба и разнообразието на модулите. Предизвикателство е да си съучастник в развитието на всичко това.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg