Деца и родители рисуват? Да! В НБ “Иван Вазов”


На 25 септември, Мария Петрова и  Детски отдел на Народна библиотека “Иван Вазов” организират Творческа работилница с “Мини – картини”. Интервю с енергичната дама за удоволствието да твориш.

Как дойде идеята за участие в Нощта на музеите и галериите – Пловдив?

МП: През 2009 година моята по-голяма сестра дойде от София (със семейството си), за да посети събитието и остана много доволна. Когато прочетох в Интернет, че тази година се търсят творци, желаещи да покажат нещо креативно, веднага реших да участвам. Записах се в последния момент, защото не зависеше само от мен, а и от Детски отдел на НБ”Иван Вазов”.

Отидох да разговарям лично с Веселина Сариева, за да науча повече за събитието и какво се очаква от нас като организатори. Заедно обмислихме програмата за Нощта, за да бъде полезна и на децата и на техните родители, а и на всички, интересуващи се от изкуство.

Има ли някакъв личен спомен, който сте запазили от посещенията Ви на Нощта?

МП: Посетих изложба с рисунки и фотоси от с.Ситово в Капана. Останах очарована!

Какво по-конкретно се изразява вашето участие в Нощта – 2010?

МП: Участвам в “Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2010” с Творческа работилница за “Мини-картини” организирана заедно с Детски отдел на НБ”Иван Вазов”. Хубаво е да разглеждаш произведения на изкуството, но има и по-хубаво от това – да създаваш. Ние ще предложим на всеки да си почине от дългата културна разходка, да релаксира и да порисува. Да се увери, че може да сътвори уникално произведение, дори и да не се е занимавал с това преди. Ние се стремим да показваме на хората, че изкуството сплотява, че разтоварва, че можете да го споделите с останалите.


В какви подобни мероприятия сте участвали?

МП: За една година създадох четири творчески работилници заедно с Детски отдел на НБ “Иван Вазов” и организирахме провеждането на “Drawing Day 2010” – в пет града на България. След всяка работилница правим изложба, а в последното мероприятие рисунките дори пътуват между градовете, за да ги видят повече хора. Всеки любител на рисуването беше добре дошъл. Творихме и се забавлявахме заедно с децата и техните семейства.

Какво бихте желали да споделите с хората, които четат блога, тези, които ще посетят Нощта?

МП: Създадох тези творчески работилници, за да позволя на повече деца да се докоснат до красивия свят на изкуството. Да се изявят и да опитат нещо ново. Ще се радвам, ако повече родители отделят време за децата си, за да бъдат заедно с тях и да общуват рисувайки.

Интервю от: Илиана Новак


ПРОГРАМА Култ. и Клуб, 25 септември


Народна библиотека ”Иван Вазов”Детски отдел и Ателие „Съкровища”
ул.Авксентий Велешки 15
www.studiotreasures.blogspot.com
www.libplovdiv.com


Детска програма

14:00 –19:00 “Мини – картини” – творческа работилница

14:00 – 14:30 „Креативна арт терапия за всички възрасти” – лекция

14:30 – 16:00 Запознаване с техниката “Zentangle” – рисуване с черен писец и изработване на І-ва мини-картина (15/15 см)

16:00-17:30 Рисуване с въглен и изработване на ІІ-ра мини-картина (15/25 см)

17:30-19:00 Подреждане на изложба колаж  ”Мини-картини”

В творческа работилница за „Мини-картини” всеки желаещ ще има възможност да създаде своето уникално произведение на изкуството под въздействието на звуци от природата, вдъхновяващи и избавящи от стреса.

Това е петата творческа работилница на Ателие ”Съкровища” и Детски отдел на НБ ”Иван Вазов”. Заедно са реализирали и “Drawing Day” 2010 в пет града на България.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg