Венсан и Мария Гайо: „Когато дойдохме да живеем в България, се почувствахме по-свободни и усетихме, че тук има възможности да се развиват идеи”.


Един от новите участници в „Нощта” е „Гайо шоколад” – работилничката за вкусен, качествен, еко шоколад в България. Срещнахме се с Венсан и Мария – създатели на марката и видни шоколатиери, за да разкажат кой прави шоколада, как се прави и какво ще видим от тях в „Нощта”.

Разкажете ни накратко как се събрахте в семейство и как започна „Гайо и шоколадовата фабрика”?

М.Г.: Връзката между нас беше България и „случайност”. Венсан е идвал в България още 97-ма година, а през 2003-та започва да търси информация къде може да организира концерти в България с групата си. Така случайно попада на един сайта, на френски, посветен на България, сайт, който аз направих още докато бях в гимназията. И така той започна да ми пише имейли, да ме пита неща за България, като аз си мислех, че той е там някъде във Франция, а той си мислеше, че съм в България. Всъщност се оказахме в един град, даже съседи в един град. И така се започна…

В.Г: … историята.

И двамата по професия и образование сте далеч от кулинарията. С какво се занимавахте преди шоколада?

М. Г: Аз учих Международни отношения във Франция.

В.Г.: Аз учих кино техника, бях тонрежисьор и музикант.

Как от толкова различни поприща стигнахте до „Гайо шоколад”?

М.Г: Когато дойдохме да живеем в България, се почувствахме по-свободни и…

В.Г: … и усетихме, че тук има възможности да се развиват идеи.

М.Г: Имахме и желание да създадем нещо свое.

В.Г: Разбрахме, че ако искаме да се чувстваме добре, в това, което правим, трябва да го направим ние. Трябва да бъде повече „нас”.

М.Г: Да и да отговаря на нашите идеи и убеждения.

А  защо точно шоколад?

М. Г: Любопитството ни към шоколада се появи благодарение на едно наше пътуване до Южна Америка, 2005-та година, Венецуела. Там на място случайно посетихме една семейна плантация и видяхме как хората отглеждат и берат какаото, как правят шоколада. Вкусът му беше много по-различен от всичко, което бяхме опитвали преди. След това пътуване много се запалихме, започнахме да се интересуваме, стана ни като хоби, като страст. Започнахме да експериментираме още във Франция. Разбрахме, че традицията на занаятчийския шоколад е почти на изчезване, има само няколко работилници във Франция, които работят по традиционната технология, от какаови зърна. Всичко останало е фабрично, индустриално производство. В началото нямахме идея да правим това като професионално начинание, но някак България ни даде чувство на свобода и предизвикателство и в един момент си казахме „защо пък да не опитаме”.

А когато вече решихте да се занимавате професионално с шоколад, преминахте ли през някакво обучение или курс?

М. Г: Много беше трудно, защото както казахме, тази технология е вече почти на изчезване и няма специализирани курсове точно за това. Учи се повече индустриалният начин на производство. Във Франция са останали двама-трима шоколатиери, които работят по стария начин и ние се свързахме с един от тях. Той много ентусиазирано прие да ни учи и всъщност той ни даде професионалната подготовка. Най-трудният етап беше снабдяването с машините, тъй като оригиналните машини са от векове, неговите бяха от XIX век. Но успяхме да ги поръчаме като специална изработка по прототип на оригиналните.

Какво е да имаш такъв малък и симпатичен бизнес в България? Все още ли се чувствате свободни?

И двамата: Да!

М.Г: Обогатяващо е. Има всекидневни промени и предизвикателства.

В.Г: Може би сме малко по-изморени от началото, но пък се срещаме с много интересни хора всеки ден.

Гайо шоколад е специфична марка със специфични продукти. С какви хора работите и какви хора са ваши клиенти?

В.Г: Както казахме и в началото, идеята на „проекта” беше да направим нещо, което да е повече „нас”. Това и правим, както го усещаме, а не по учебник. Нашият таргет са хората, които..

М.Г:… които ще се припознаят в посланието. Хора, които са любопитни, които си задават въпроси, които са по-осъзнати.

Има ли вече изградена среда за малък и силно специфичен бизнес като вашия в България? И препоръчвате ли страната като добро поле за експеримент за малкия бизнес?

И двамата: Да!

М.Г: В началото, когато започнахме с Гайо шоколад бяхме малко притеснени от точно този търговски аспект – как ще предлагаме шоколада, къде, как ще се приеме… Тогава проучване на пазара нямаше, сам си проучваш. Но някак много бързо успяхме да се свържем с производители подобни на нас, които вярват в своите продукти, държат на качеството, развиват се. Бяхме приятно изненадани в това отношение.

Да поговорим за „Нощта”, вие ще вземете участие в програмата тази година…

В.Г: Така ли? (шегува се)

… какво ще представите?

М.Г: За първи път работилницата ще бъде отворена за посещения, хората ще могат да видят как правим ние шоколада. Част от програмата е насочена към децата – ще има опознавателно ателие на тема шоколад. За възрастните ще има Гайо тур и дегустация…

В.Г: Това не знам дали трябва да го споменаваме (смее се). Шегата на страна, много хора не знаят как се прави шоколад, идеята е да покажем как работим ние, каква е концепцията, за да разберат хората защо нашият продукт е това, което е.

М.Г: На 20-ти пък ще представим и специален „нощен” шоколад. Рецептата е изненада.

Освен в тазгодишната „Нощ”, вие участвате и в други интересни мероприятия, по-рано тази година се включихте във фестивала  „Улица Отец Паисий”, също организирате и присъствате на различни дискусии, ателиета, лекции. Защо го правите и откъде ви идват идеите?

М.Г: Шоколадът е нещо, което се споделя. Затова мисля, че тези събития са много подходящи, показва и как ние възприемаме начинанието.

В.Г: Да, показва нашето отношение към това, което правим. А именно, че това не е просто бизнес, в който правим нещо и после го продаваме. Ние живеем с този шоколад.

 

Посещението на работилничката за шоколад „Гайо” става единствено чрез записване на имейл – gaillotchocolate@gmail.com

Деца над седем годишна възраст са добре дошли на „шоколадов тур” от 16:00 ч. до 18:30 ч. Възрастните могат да заповядат от 19:00 ч. до 24:00! Bon appetit!


20 СЕПТЕМВРИ

ГАЙО ШОКОЛАД

Ще имате възможност да си вземете от специалния „нощен” шоколад! Венсан и Мария ще ви чакат до Форума Античен Одеон след 16:00 ч. на 20-ти септември.

21 СЕПТЕМВРИ

ГАЙО ШОКОЛАД

ул. „Крайова“ 4

gaillotchocolate@gmail.com

16:00 – 20:00

„На гости в шоколадовата работилница“ – посещение и работилница за деца над 7 г.

За първи път  шоколадовата работилница „Гайо“ ще бъде официално отворена за посетители в рамките на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Ще бъде подготвена образователна програма-уъркшоп, при която посетителите ще имат възможност директно да се докоснат до всеки един от етапите на изработване на шоколада. Предвижда се посещенията да бъдат организирани на всеки 30 мин., за група от максимум 7 човека, предварително регистрирали се за събитието. Със своята регистрация всеки участник приема да спазва вътрешния ред и изисквания по време на своя престой в живия музей на изкуството на шоколада.© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg