Бъдете част от „винилизацията” в бар „Грамофон”


Едно от „нощните” събитията, част от програмата „Култура и клуб”, би могло да се определи като своеобразно завръщаненазад към … бъдещето. Връхлитането на ретро – вълната, с поглед отправен към непреходните постижения на миналото и предвиждащ възраждането на добрата стара традиция, е фактпо света, авече и у нас, в Пловдив. Как и по какъв начин се случва това в областта на музикалната култураще разберем от Янко Гогов, познат още като Visitor Q и Стефан Колев a.k.a. DJ SKILL– участници в тазгодишната „Нощ”.Янкое DJ, колекционер на грамофонни плочи, ко-водещна музикалното радиопредаване в ефира на XRaydio – Secret Rhythms и един от собствениците на култовия бар „Грамофон”. Стефан Колев a.k.a. SKILL е DJ и продуцент от Пловдив, радиоводещ, колекционер на винили и един от инициаторите на soulful, funky  jazzy hip-hop и експерименталната музикална вълна в България от началото на 90-те години досега. Той ще проведе много интересен уъркшоп в „Нощта”, на който ще ни въведе в основните техники при боравене с грамофон и миксер. Да видим какво ще ни разкажат момчетата…

Как ви хрумна да се включите в „Нощта” с пазар за грамофонни плочи? Какви предложения да очакваме от страната на участващите магазини и колекционери?

Янко: По света се организират много пазари за грамофонни плочи, съществува Record Store Day, който се налага в световен мащаб като много от известните създатели на музика правят ексклузивни издания специално за този ден. Има невероятни отстъпки точно тогава. Ние решихме да приложим тази идея и на местна почва, защото тя не е била осъществявана досега в този формат. Има една група ентусиасти, които правят нещо подобно от няколко години в София –  Music Beat пазар. Ние ги поканихме и те откликнаха на идеята, защото цялото това нещо се изнася за пръв път извън столицата, а форумът „Нощ” е много добра платформа за това, проектът да стигне до повече хора.

Във връзка с изложбата в бар „Грамофон” в „Нощта”, разкажете ни с няколко думи за историята на грамофона. Кои са най-интересните модели, които посетителите ще могат да видят?

Янко: В изложбата, която съпътства идеята за „винилизация” ще покажем ключови модели –  още от създаването на грамофона през 1878 г. от Томас Едисън – виден изобретател, патентовал стотици изобретения, включително и грамофона. През 1877-ма Едисън го разработва, през следващата година го патентова под името фонограф. След това много изобретатели, не само от Америка, а и от Франция, подобряват това изобретение. Първите плочи са били на метални носители, след това, вече през 40-те години, започва да се използва материалът винил като основа за пресингите на изданията. На изложбата ще представим модели изработвани от зараждането на устройството, стигайки до 72-ра година, когато е изработен грамофонът на грамофоните – Technics 1200 –  той и досега е просто незаменим. Ако трябва да се избира грамофон, много хора ще предпочетат именно Technics и чак след това всички останали. Ще покажем най-различни модели грамофони с година на производство, с кратка история. Нека да запазим в тайна другите акценти на изложбата…

Skill, в „Нощта” ще водиш уъркшоп за особеностите при боравенето с грамофон и миксер? Разкажи ни малко повече за световните практики, тенденции и личния си опит… За кого мислиш би било интересно това ателие?

SKILL: Уъркшопът би бил интересен за всеки начинаещ диджей, който би искал да разучи грамофона като музикално устройство. Могат да се правят много неща с два грамофона и миксер. Ще покажем кои са началните стъпки, всичките елементи на уреда, кое за какво служи, как да се наглася дозата, колко да е тежестта, елементите, като например, pitch control – да се проверява дали е ОК. Също така, ако хората си купуват стар грамофон, да знаят кое да гледат – тежест, антискейтинг – повечето хора не знаят за какво служат всички тези елементи. В момента има голям бум на грамофони, в индустрията се купуват много повече грамофонни плочи, отколкото CD-та. В България винаги със закъснение се развиват нещата, затова ние заедно с бар „Грамофон” и колегите, които се включват в инициативата, се надяваме да привлечем повече хора към винил – културата у нас. Идеята на уъркшопа е да посочим първите стъпки в боравенето с грамофон, след това ще преминем към работата с микс – как да се миксира парче, кое е важно, как да се държи плочата. Най-хубавото е, че хората ще могат да усетят реално допира с грамофона и разликата във възпроизвеждането на звука по този начин. Ще се радвам да дойдат повече хора на уъркшопа – правя го от сърце и душа, за идеята. Нека хората усетят качеството, което диджеи като нас реализират чрез пускането на музика от плочи – така допринасяме за възраждането на винила, показваме един по-добър звук.

Да поговорим за процеса на „винилизацията” или какви са предимствата на записа върху грамофонната плоча пред запис на дигитален носител?

SKILL: Всички изследвания на звука все още потвърждават теорията, че звукът на винила е най-благ, най-чист, най-хубав, най-близък до оригиналния запис. В студиата звукът се записва на ленти, след това той минава на дадения носител, дали ще е CD, дали ще е плоча, дали ще си остане касета, както е било преди. За самата плътност, динамиката, звука най-добрият носител се явява винилът, той е най-приятен за слушане – това, разбира се, се улавя с помощта на едни добри аудиосистеми за прослушване.

Янко: Винилът е един от първите носители, на които е записвана музика. През времето той се е сблъсквал с много други носители – ленти, касети, минидискове, DAT-касети, компактдискове, всякакви дигитални формати – MP3, flac. Той е оцелял повече от век и в момента от 5-6 години насам се наблюдава неговото възраждане. Явно обществеността се връща към този първичен звук, който е оцелял в конкуренцията на толкова много формати през годините и остава абсолютно непреходен.

SKILL: Също така има и сантиментална стойност за колекционерите. Като си пуснеш плоча, като разглеждаш обложката – доста труд е вложено и в това, например, през 60-те и 70-те – направо се чудиш как са направени, като чуваш онези пукания…

Янко: …тръпката е несравнима, не може да се сравни с формата на MP3, който можеш да си свалиш с тонове в дигиталната ера. Липсва онази емоция, в това пренасищане се губи целият чар на любовта към изкуството. Даден албум се е подготвял, записвал, хората са работили за дизайна на всяка една обложка, цялата тази уникалност и чар се съхраняват във винила.

Какво да очакваме на аудио-визуалното парти „Винилизация”? Какви аспекти от винил – културата ще засегнат гостуващите DJ Ramsey Hercules & VJ Naughty Soul и по какъв начин?

Янко: Нашият специален гост от София – DJ Ramsey Hercules, ще представи своето радио Boogie FM, също така той ще вземе участие и в пазара за винили, тъй като отскоро притежава един от малкото магазини в София специално за грамофонни плочи – Boogie Exchange. Той е доста колоритна личност – познат е като движеща сила на бандата Future Shock, след което с псевдонима Ramsey Hercules, освен че пуска музика, продуцира и т.нар. re-edits – това е лек ремикс на дадено парче, от което се взимат определени пасажи, които се префасонират и се създава едно допълнително dancefloor – звучене. Той вече успешно е издал плочите си за чужди лейбъли, презентира ги и в радиото, и отделно ги пуска. Що се отнася до VJ Naughty Soulтой ще подкрепи партито с прожекции на елементи от винил – културата, които ще осветяват частично сградата пред бар „Грамофон”. Едновременно вътре върху две прожекционни пана ще вървят тези визии, ще стане нещо като мултимедиен проект. Нека  заповядат повече хора на събитието – тук ще могат да разберат повече за винил – културата, да видят, да докоснат, да си купят и да се повеселят, разбира се.

 

21 СЕПТЕМВРИ

БАР „ГРАМОФОН“

ул. „Княз Александър Батенберг“ 36

www.facebook.com/gramophonepld

15:00 – 20:00

„Винилови колекции“ – пазар за грамофонни плочи съвместно с MusicBeat Пазар – София

Пазарът за грамофонни плочи ще бъде реализиран съвместно с MusicBeat Пазар, София и част от участниците в предходните две негови издания. В събитието ще участват магазини и колекционери от цялата страна

19:00 – 04:00

„История на грамофона и развитието му през годините“ – изложба

Изложбата ще представи различни модели грамофони и настъпилата в тях промяна през годините от създаването им до сега.

16:30 – 17:30

„Първи стъпки при работата с грамофони“ – уъркшоп за DJ-и на Стефан Колев (DJSkill)

Събитието ще представи кратка презентация, обхващаща историята и развитието на устройството на грамофона, след което ще покаже първите практически стъпки при работа с два грамофона и миксер, както и основни техники при смесването с грамофони.

22:00 – 04:00

„Винилизация“ – аудио-визуално парти на RamseyHercules, VJNaughtySoul

Визуалната тема на събитието, а именно „винил културата“, ще бъде музикално оформена от специалния гост за събитието – RamseyHercules (радио BoogieFM, магазин за грамофонни плочи BoogieExchange). Същевременно сградата на  ул. „Княз Александър Батенберг“ 36 ще бъде маркирана с проекционни елементи в тематиката на проекта от VJNaugjtySoul.© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg