Нов прочит на Червената шапчица в театър HAND


Спектакълът „Червената Шапка- Презареждане” ще бъде представен от трупата на театър HAND. За концепцията и изненадите в пиесата разговаряме с Иво Игнатов – Кени.

Разкажи ни как се зароди идеята за пиесата?

Използвам линията на класическата приказка, но няма нищо общо с нея. Това е историята на един нормален човек, който навлиза рязко в живота и се сблъсква с администрации, с пороци, с какво ли не. Основната идея е да покажем, че имаш само един шанс в живота да се справиш с всички тези неща. Представили сме най-ярките сблъсъци на всеки един обикновен човек в живота- с полиция, здравни и финансови институции. И как това малко по малко ни отдалечава от основната цел в живота.
Идеята на Червената шапчица е да стигне до баба си, при която се чувства щастлива и спокойна.  Това се случва накрая, но едва ли ще ви хареса начинът по който се случва.

Финалът с хепи енд ли е?
Не, не е хепи енд, но представлението е най-смешното, което сме правили.

На брошурата  Червената шапчица е представена  без лице?
Да, всеки може да бъде поставен в тези ситуации. Цялото представление е клоунада.Опитал съм да го направядостъпно за всички, дори и тези, които никога не са били на театър. Да знаят коя е основната идея, да видят защо сме завъртяли нещата така – ние се шегуваме с всички тези структури и оставяме едно послание, че трябва да гледаме с насмешка на живота, въпреки че е толкова груб и жесток.

Забранено ли е за деца?
И за тях ще е забавно, но няма да разберат за какво точно става въпрос.

Очакваш ли да те разберат възрастните?
Да, все пак всичко е написано с главни букви.

С какви реакции очакваш да си тръгнат хората от представлението?
Усмихнати, има и някои, които си тръгват замислени. Това означава, че на тях им е подействало. Представлението е адски забавно, правим какви ли не щуротии на сцената и в края има една ситуация, която те кара да се замислиш.

Кой и колко хора ще участват?
-Целият състав на театъра, 6 човека, дори аз участвам.

Казвате, че лесно се създават такива случки каквито са в спектакъла. Колко време ви отне подготовката?
От много време го подготвяме, но все изскачаха други приоритети. Но последната работа, истинският, мъчителен труд беше две седмици. За 55 минути представяме неща, които в един тежък психологически театър ще се случат за 3 часа. Адски е бързо, чисто, динамично, конкретно. Клоунада не с червен нос, а театрална клоунада.

Какво мислиш за Нощта на музеите и галериите?

Това е едно много хубаво събитие за града и хората трябва да се отнасят с разбиране и да имат желание да се включат в него. Всеки, който е пропуснал нещо от културните събития в града през тази Нощ има възможност да си го навакса. Освен това тук се събират хора от цял свят и виждат какво правим.

Как би описал цялото представление само с едно изречение?

Клоунада в пълния смисъл на думата. Нищо не сме спестили, не сме го насочили към никой конкретен човек, по- скоро е отправено към личности, които са забравили откъде са тръгнали и какво са обещали.

Автор: Ивелина Василева, Петя Терзийска
Театър „HAND“ – Пловдив
бул. „Руски“ 18
www.handtheatre.com

HAND Theatre – Plovdiv
18 Ruski Blvd.
www.handtheatre.com

21:00 – 22:00
Само в Нощта, Спектакъл „Червената Шапка – Презареждане“ – Режисьор: Иво Игнатов – Кени, Сценаристи: Иво Игнатов – Кени и Добрин Добрев – Додо, Костюми: Томиана Томова – Начева, Муз. оформление: Петър Стоянов – Пепе. Театрално представление за младежи и възрастни (Продължителност: 1 час)
Only during the night, Show „The Red Hat – Reloaded“ – Director: Ivo Ignatov – Keny, Written by: Ivo Ignatov – Keny and Dobrin Dobrev – Dodo, Costumes: Tomyana Tomova – Nacheva, Music: Petyr Stoyanov – Pepe. Theatre performance for young and adults (Duration: 1 hour)

23:00 – 24:00
Само в Нощта, Спектакъл „Червената Шапка – Презареждане“ – повторение
Only during the night, Show „The Red Hat – Reloaded“ – repeat


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg