“Характери” от камък в Резонанс


Огнян Читаков

Огнян Читаков

Огнян Читаков е започнал живота си в Асеновград и след като завършва гимназия в Пловдив и НХА в София се завръща в родния си град, за да прави това, което е неговата страст- скулптури от камък. Себе си той представя така:

„Скулптор съм, не само защото завърших тази специалност в Националната Художествена Академия, а защото за мен скулптурата е начин на мислене, начин на общуване, начин на живот и отношение към околния свят. Скулптурата ми дава свободата да творя и да визуализирам най-добре концепциите си. Обичам я, защото тя е форма, пространство, функция, архитектура, дизайн, инженерна мисъл, технология и най-вече изкуство, едновременно изящно и приложно. Измежду всички нейни изразни средства, моята страст е камъкът – той е древен, свещен и аз го нося в характера си.“

Оптика с малки лещи около стъкло

Оптика с малки лещи около стъкло

В Нощта галерия „Резонанс“ ни представя свободно да разгледаме неговата трета подред самостоятелна изложба, озаглавена „Характери“. Многобройните творби са под формата на глави с черти, колкото груби, толкова и изразителни, представящи както може да се предположи различни форми, които характерът притежава. Сред предпочитаните скали на Огнян Читаков са магмените, т.е. тези произлезли от вулканични изригвания. Това са най-старите и твърди камъни, които земята може да предложи, и сякаш предизвикателството, което те представляват за работа само разпалва страстта на скулптура да твори. Предпочита габро преди всичко, ползва също и базалт, и красивия андазит, който е по-труден за намиране. Главите, представени в „Характери“, са оформени от габро с помощта единствено на отбивач , но не очаквайте да видите обичайния за скалата цвят. Специфичната червена глазура обгърнала произведенията е т.нар. „туф“ или прах от вулканична скала, разтопен при температура от 1000° и нагоре в специална пещ.

Свещник

Свещник

„Моя колежка, която се занимава с керамика ми услужи, за да изпека скулптурите. Проблемът обаче беше, че някои от тях са прекалено масивни и някои трудно се побираха, а като килограми пещта нямаше как да издържи. Затова се съгласихме да не я насилваме, но от това, което беше подходящо за стапяне съм доволен как се получи.“

Сред предишни творби на Огнян Читаков ще намерите интригуващи игри с лещи и стъкло включени в каменни скулптури. В една творба използва много малки лещи, разположени по обиколката на по-голямо стъкло, всяка от малките копираща образа видян през стъклото. В друга може да видите прераждането на призмите от визьори на стари танкове, залепени една за друга с боя за стъкло, стегнати в метална рамка, която да поеме теглото им. Разнообразието е голямо,  до скоро беше изложено в Панагюрище, а следващата дестинация на изложбата тепърва ще се изясни.

Скулптура от стар комунистически паметник

Скулптура от стар комунистически паметник

Огнян Читаков не пропуска възможност да преработи красив камък в нещо интригуващо и така под инструментите му колони от стари заводи от времето на режима също са намерили своя втори живот. Някои са превърнати в натегнати конструкции, разрязани и наредени, увеличавайки двойно обема си.

„Купих от един завод за камъни остатъци от социалистическите паметници и от тях реших да понаправя малко скулптура. Реално изходният материал има формата на призма, и целта ми беше от един ограничен габарит да получа нещо с двойно повече обем. Разрязах по особен начин призмата и сърцевината й всъщност извадих навън. След нареждането на сегментите от нещо високо 1,5м. получих скулптура висока 3м.“

В Нощта скулпторът ще изнесе и лекция в продължение на час и половина за техниките на каменоделието, като ще запознае посетителите и със специфичните инструменти и подходи на работа.

Скулптура с оцветени визьори на танкове

Скулптура с оцветени визьори на танкове

„ Откакто е почнало каменоделието като занаят, то си има една технология- чук, длето и много бой. Аз ще покажа откъде се започва, ще демонстрирам технологията на каменоделието, не как се прави изкуство, защото това са два различни проблема. Първият засяга формообразуването, другият- технологията. Ако не си наясно с последното, няма да постигнеш нищо, особено ако ще работиш с камък, експериментите идват после.”

Освен с изкуство, Огнян Читаков се занимава и с изработка на предмети от камък по поръчка, които варират от необикновени външни чешми, до автомобилчета и свещници. Работите му са дизайнерски, но не се прави компромис между функция и естетика и скулпторът е успял да достигне до много оригинални, практични и красиви решения за всичките си поръчки. За всичките си произведения Огнян Читаков дава 2000 години гаранция.

Подробно може да разгледате неговото изкуство на уеб страницата му: http://www.ognenchitak.com

Автор: Диана Илиева

Галерия „Резонанс“
ул. „Петър Парчевич“ 14

Resonance Gallery
14 Petar Parchevich St.

19:00 – 20:00
Само в Нощта, Детска програма, Интерактивна акция „По червения килим“. Деца ще отразяват впечатленията си от събитието „По червения килим“. Всички желаещи да рисуват, фотографират, танцуват и пеят могат да се включат.
Only during the night, Children’s programme, Interactive action „On the Red Carpet“. Children will share their impressions from the event. Everyone interested in painting, photographing, dancing and singing is welcome.

19:00 – 01:00
Изложба „Характери“ – Автор: Огнян Читаков
Exhibition „Characters“ – Ognyan Chitakov

19:00 – 01:00
Само в Нощта, Интерактивна инсталация „В кадър – Сицилия“ – Автор: Антония Димитрова
Only during the night, Interactive installation „In Close Up – Sicily“ – Antonia Dimitrova

19:00 – 21:00
Само в Нощта, Пърформанс „По червения килим“ – Участници: Румен Читов – художник, танцово студио „Дуенде“, Емил Ламбрев – електрическо пиано, дизайнерско студио „Freya Design“ и балетен състав на Пловдивската Опера.
Only during the night, Performance „On the Red Carpet“ – Participants: Rumen Chitov – artist, dance studio „Duende“, Emil Lambrev – electric piano, design studio „Freya Design“ and ballet ensemble at the Plovdiv Opera

21:00 – 21:30
Само в Нощта, Танци „Framework“ – Композитори: Дейвид Ланг и Мики Харт (САЩ). Хореограф: Владимир Ангелов (САЩ)
Only during the night, Dance „Framework“ – Composed by: David Lang and Mickey Hart (USA). Choreographer: Vladimir Angelov (USA)

21:30 – 22:00
Само в Нощта, Прожекция „Silencio“ – Автор: Красимир Русев и колектив
Only during the night, Screening „Silencio“– Krasimir Rusev and team

21:30 – 23:00
Само в Нощта, Демонстрация „Stone carving“ – Автор: Огнян Читаков (България)
Only during the night, Demonstration „Stone Carving“– Ognyan Chitakov (Bulgaria)

23:00 – 01:00
Само в Нощта, Прожекция Документални филми за художници от архива на галерия „Резонанс“
Only during the night, Screening Documentary films about artists from the Gallery’s archives

http://night.bg/bg/program/museums-and-galleries/19/


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg