Кредит „Култура“? Защо не!


Катя Танева

Катя Танева

Societe Generale Експресбанк стана партньор на Нощта на музеите и галериите. Финансовата институция ще участва във фестивала със свой проект. Банката ще преобрази централния си офис „Поща“ в своеобразна галерия, в която ще бъдат изложени картини на клиенти и служители на SG. С екипа на Блога разговаря Катя Танева, регионален мениджър „Банкиране на дребно“

Решихте да станете партньор на Нощта на музеите и галериите буквално в навечерието на фестивала. Какво ви мотивира да реализирате това партньорство?

Следим развитието на Нощта на музеите и галериите от самото начало на фестивала и отдавна сме привърженици на идеята. Освен това Societe Generale Експресбанк винаги е била ангажирана с културни проекти и нестандартен подход. За нас е вълнуващо   да бъдем първата банка, която се включва в инициативата, а също и да преобразим централния ни офис „Поща” , като за една нощ го превърнем в истинска галерия и представим творби на наши клиенти и служители. Надяваме се да убедим публиката, че банката е не само строга финансова институция. Служителите й не са просто скучни костюмирани хора с вратовръзки, а хора, които обичат, ценят и подкрепят изкуството;   хора, които творят и имат интересни идеи.

Какви са културните и социални каузи на банката? Меценатството част от корпоративната политика на SG ли е? Кои културни институции и проекти подкрепяте финансово?

През годините Societe Generale Експресбанк подкрепя многобройни проекти в сферата на съвременното изкуство, музиката и спорта. Програмата по Корпоративната социална отговорност на компанията е концентрирана главно в три направления: подпомагане на деца, опазване на околната среда и подкрепа и развитие на съвременното изкуство. Банката работи в тясно дългосрочно сътрудничество с Националната художествена академия, Международния балетен фестивал във Варна, а от тази година сме изключително ангажирани и с инициативата на Българска хранителна банка и новият проект на сп. Едно – фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary . Едновременно с това подкрепяме и многобройни местни инициативи в градовете, в които работят клоновете на банката.

Бихте ли дали на публиката професионален съвет- трябва ли да се инвестира в изкуство в момент на криза? Може ли един ден в банковия сектор да има Кредит Култура?

Винаги е добре, когато има възможност, да се подкрепя културата, а инвестицията е въпрос на личен избор. Ние винаги сме вярвали в това и ще продължаваме да го правим. Що се отнася до кредит „Култура” – ако има налични достатъчно обещаващи проекти – защо не!

Къде ще бъдете в Нощта?

Ще бъдем в офис „Поща” на Societe Generale Експресбанк, разбира се, но ще обиколим и останалите локации на фестивала. Това, което ще се случи при нас, е доста интересно – в офиса на банката ще бъде сформирана своеобразна експозиция на произведения на наши клиенти и служители. Публиката ще може да види картини на Снежана Генева, която вече е правила голяма изложба в Централното управление на Societe Generale Експресбанк във Варна, Валери Ценов – известен пловдивски художник, а също и творби на таланти сред служителите на банката: Панайот Чолаков,   Катерина Бандрова и Христина Николова. Решението ни да изложим художествени произведения на наши колеги съвсем не е спонтанно – те неведнъж са получавали високата оценка на познавачи и любители на изобразителното изкуството. Както виждате, ние не само подкрепяме съвременното изкуство, но и го създаваме.

Автор: Петя ТерзийскаОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg