Как магията се случва, да надникнем в ателието на Иван Костолов


Ателие „Иван Костолов” ще бъде една от спирките в Нощта за всеки изкушен от живописта. Авторът ще отвори ателието си за посетители и ще представи както готови творби, така и картини, които са незавършени. Както самият той казва: „Иска ми се зрителят да надникне в ателието ми и да разгледа процеса, по който се рисуват картините – от малката рисунка до ескизите, как в последствие в един момент след месеци наред труд става тази голяма картина с маслени бои. Тя не е просто някаква хрумка, която сядам и рисувам, а това е наистина един дълъг и сложен процес”.

Носител за 2012г. на наградата в категория живопис на конкурса „Алианц България”, Иван Костолов може да се похвали с ред други постижения – картини в колекцията на Европейския парламент, картини закупени от Софийска градска галерия, покупки от „Гауденц Руф”, творби в частни колекции в страната и чужбина. Негови картини има изложени в момента в НДК, в изложбата „Толкова близо, толкова далече” показваща работата на български творци, признати и утвърдени навън. Паралелно с изграждането си като художник в Академията за изкуства Щеделшуле, Франкфурт на Майн, авторът следва и увлечението си по музиката създавайки през 2004г. музикална група, която да открива арт събития и изложби във Франкфурт и Берлин. След завръщането си в България през 2007г., Иван започва да търси музиканти и съмишленици, които да споделят концепцията му за саундарт звук. Както самият той споделя това се оказва малко трудно начинание „Все пак трябва по някакъв начин химията между музикантите да съответства, защото това са арт позиции в музиката, в  които или вярваш, или ги чувстваш, или просто въобще не ги възприемаш. Защото никой от нас не е професионален музикант, по-скоро се набляга абсолютно на импровизацията на авторската идея, на паралелите между живопис, музика, минимал мюзик, саундарт.” Съчетанието на музика с изкуство (саундарт) ще бъде другият елемент от програмата на ателието. Музикалната сцена ще бъде открита в 21ч. с DJ, след което софийската група „Евентуално” ще продължи музикалния пърформанс. След софийската банда на сцената ще се изяви и групата на Иван, като идеята на художника е краят на вечерта да бъде изпълнен с музикални импровизации на всички участници.

Съчетавайки красотата на живописта с музикални импровизации и теми от блус, рок и минимал, гостите на Ателие „Иван Костолов” ще имат възможността да видят симбиозата между двете изкуства и да се насладят на една много приятна атмосфера между визуално изкуство и експерименталната музика.

Автор: Христо Костов

Фотограф: Иван Кирев

Ателие Иван Костолов

ул. „Петко Каравелов“ 36

www.kostolov.com

Ivan Kostolov studio

36 Petko Karavelov St.

www.kostolov.com

19:00 – 22:00

Изложба „Ателие Иван Костолов“ – Иван Костолов. Посетителите ще надникнат в творческия процес на създаване на живописни картини с маслени бои, а в ателието ще са изложени подготвителни ескизи и етюди за картините, готови и незавършени работи на художника. Иван Костолов е роден в Пловдив през 1972 г. Завършва Живопис в Академия за изкуства Städelschule, Франкфурт на Майн, Германия, в Академия за изкуства към Университет Майнц, Германия и сценография в НХА, София. Има изложби в Германия, България, Белгия, Русия, Норвегия.

Exhibition „Ivan Kostolov Studio“ – Ivan Kostolov. The visitors will be able to see how oil paintings are created. Preparatory sketches for the paintings as well as ready and unfinished works will be displayed in the studio. Ivan Kostolov was born in Plovdiv in 1972. He received a degree in Painting at the Städelschule Arts Academy in Frankfurt am Main, Germany, he studied also at the Arts Academy in Meinz University, Germany and Scenography at the National Art Academy, Sofia. He has solo exhibitions in Germany and Bulgaria and group exhibitions in Belgium, Germany, Russia and Norway.

22:00 – 24:00

Само в Нощта, Пърформанс „Експериментална арт музика“. Представят се аналогии между музика и живопис. Авторската музиката се вмества в понятието саунд-арт, своеобразна смесица от тонове, съдържащи DJ и рок-елементи. В музикалния пърформанс участват артисти и непрофесионални музиканти.

Only during the night, Performance „Experimental Art Music“. Analogies between music and painting will be presented. The original music fits into the term sound-art, a mixture of tones consisting of DJ and rock elements. Artists and non-professional musicians will take part in the musical performance.
http://night.bg/bg/program/culture-and-club/26/Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg