Георги Вачев – цветният човек с черно-бялата фотоизложба

Георги Вачев

Георги Вачев


 Представяме ви Георги Вачев. За таланта му на актьор няма да говорим- той е безспорен. Ще обърнем внимание обаче на обектива му, който улавя живота в по- нестандартния му и цветен нюанс. В рамките на Нощта Георги Вачев ще ни пренесе в един дворцов свят с фотоизложбата си към спектакъла „Дворцов бал на Лир”.

Казват, че гениите са гении само в една област. Вие сте и актьор, и фотограф, занимавате се с рисуване, а и имате и издадени песни. Как ще коментирате всичко, с което се занимавате?

Първо щях да ставам художник, още от 3-ти клас това беше моя мечта. Бях приет в художествената гимназия в Пловдив след 7-ми клас. Оказа се обаче, че аз съм първа резерва, заради сина на един пазарджишки скулптор. Бях разочарован от тази връзкарска история. Впоследствие бях приет на първо място в  художественото училище в Пазарджик, може би защото там нямаше връзки, а се приемаше по талант. Не се чувствах на мястото си. Една вечер се чудех какво ще стане с мен – тогава реших да ставам актьор. Майка ми дълги години е пяла в оперетата към Пазарджишкия театър, аз съм израснал там. Отидох в пазарджишката студия на Александър Пасков, там ме забеляза проф. Сейкова, впоследствие кандидатствах във ВИТИЗ и бях приет в нейния клас.

 

 

 

Фотограф: Георги Вачев

Фотограф: Георги Вачев

 

 

 

А ролята на фотографията в живота ви през всички тези години?

Фотографията винаги ми е била хоби. Спечелих първо място в конкурс за снимката ми, изобразяваща часовниковата кула в Пазарджик след пожара, който претърпя.  Исках да снимам овъглените останки на кулата документално, да остане като снимка – архив. Случайно в обектива ми попадна статуя на плачеща майка, което превърна снимката в шедьовър. Баща ми изумено ме попита, дали аз съм я направил, а аз му отвърнах, че аз съм снимал, но не знам точно как. За известен период оставих това хоби, защото лентите бяха много скъпи, а аз използвах по една всеки ден, снимайки всичко което виждам.След навлизането на цифровите апарати, хобито ми се възроди, завърших магистратура в академията, а и колегите актьори обожават да ги снимат.

Актьорските умения помагат ли Ви във фотографията?

Да, много. Едно от важните неща във фотографията е общуването с модела. Актьорският ми опит помага, за да накарам лицето пред обектива да направи това, което искам и по начина, по който си го представям. Тези мои умения са голямо предимство и при непрофесионални модели, например при сватбената фотография. Това са хора които имат 300 снимки през целия си живот, а изведнъж само за един ден се снимат над 1000 пъти.

 

 

 

Фотограф: Георги Вачев

Фотограф: Георги Вачев

 

 

 

Фотосите ви са изключително нестандартни и това ли се дължи на различното и по-творческо мислене, което черпите от актьорските си изяви?

Стремя се да залагам на творческата фотография. Например до скоро сватбената фотография в България беше по-скоро репортажна, но сега, с навлизането на технологиите има възможност да се разгърне едно по-творческо виждане. Съчетавам този репортаж с художествения си поглед, за да се получи нещо по- нестандартно и грабващо.

Къде е ролята на музиката във всичко, с което се занимавате?

На шега в студиото на озвучителя на пловдивския театър записах няколко парчета, след това едно от тях „ Бели рози”, беше включено е пиратски диск, заедно с песни на изпълнители като Графа и Мария Илиева. За моя огромна изненада, то се превърна в хит по дискотеките. Моята музикална кариера приключи бързо, когато разбрах, че за това трябват много пари, а аз не съм руса и надарена госпожица, за да мога да съблазня някой, който да ми плаща.

 

 

 

Фотограф: Георги Вачев

Фотограф: Георги Вачев

 

 

 

В края на краищата кое е вашето призвание?

Отскоро снимам и кино. Гледам да не се съсредоточавам върху нещо конкретно, правя всичко, което ми е интересно и приятно. Надявам се само накрая да не се окаже, че от многото неща, с които се занимавам, нищо не се получава така както го искам. Това не са болни амбиции, правя всичко, което обичам. Човек трябва да прави това, което му доставя удоволствие, а и мен не ме мързи, така че нещата се получават от самосебе си.

Какво е Нощта на музеите и галериите за вас?

Интересно събитие, за съжаление последните две години не успях да присъствам, защото пътувах. Тази година аз ще участвам по две линии, и като актьор в постановката „Дворцов бал на Лир” с ролята ми на Освалд, и със собствена фото изложба, така че със сигурност ще посетя всичко което събуди интереса ми.

Какво Ви впечатлява в характера на героя Ви?

В оригиналната Шекспирова пиеса ролята на Освалд в малка, тук режисьорът даде на образа повече живот и по този начин той се превърна в един от значимите персонажи в постановката. Интересен ми е с това, че е много различен от мен.

 

 

Фотограф: Георги Вачев

Фотограф: Георги Вачев

 

 

 

Защо фотографиите, които ще покажете в Нощта са черно – бели? Това ли са цветовете на Нощта?

Самата естетика на представлението е такава, няма нужда от много цвят. Това е класическа фотография. Ние виждаме даден цвят заради различното пречупване на светлината. Когато видиш едно черно – бяло изображение не се подвеждаш от цвета, а виждаш съблечената му същност. Всеки от читателите може да проследи как една цветна снимка, обърната в черно – бяла се променя. Или става безлична или оживява.

Колко снимки ще бъдат показани?

Между 20 и 40. Обмислям дали да не покажа и част от фотоизложбата ми за пенсионирани актьори, която официално ще бъде представена във Виена.

Какво очаквате от изложбата?

По принцип не очаквам нищо, за да не остана после разочарован. Надявам се повече хора да я видят, най – вече защото българската публика има нужда да се концентрира върху културата. По този начин се вглеждаме в себе си ако свикнем да се интересуваме повече от културата ще станем по – умни и ще ни манипулират по – малко.

 

 

 

Фотограф: Георги Вачев

Фотограф: Георги Вачев

 

 

 

Ако сте фотограф на Нощта на музеите и галериите и трябва да предадете цялата магия  в една снимка, какво бихте снимали?

Много труден въпрос. Трябва да помисля, но може би една много тъмна фотография, почти черна, а в далечината като светлина едно усмихнато човешко лице, което се разхожда по улица, леко размазано, не на фокус. Бих пресъздал някакво усещане за въздух, за атмосфера, ще търся айляшката атмосфера, типична само за Пловдив.

Кой сте вие?

Отговорът на този въпрос е следният: Кой съм аз?

Автор: Русана Куманова, Петя Терзийска
Фотограф: Георги Вачев

Драматичен театър – Пловдив
ул. „Княз Ал.I Батенберг“ 38
www.dtp.bg

Plovdiv Drama Theatre
38 Knyaz Al.I Batenberg St.
www.dtp.bg

 

 

22:00 – 01:00
Фотоизложба „Крал Лир“ – Георги Вачев. 35-годишният фотограф и актьор ще представи авторски снимки от спектакъла „Крал Лир“. Георги Вачев завършва НАТФИЗ през 1998 г., щатен актьор е в Драматичен театър – Пловдив. През 2009 г. завършва магистърска степен по „Фотография“ в АМТИИ – Пловдив. От 2007 г. е автор на снимките от спектакли и други на Драматичен театър-Пловдив.
Photo Exhibition „King Lear“ – Georgi Vachev. The 35-year old photographer and actor will present his photographs from the Plovdiv Drama Theatre’s production of „King Lear“. Georgi Vachev graduated from the National Academy of Theatre and Film Arts in 1998, and has since been a residential actor at the Plovdiv Drama Theatre. In 2009 he received an MA in Photography at the Academy of Music, Dance and Fine Art in Plovdiv. He is the author of the majority of the Theatre’s photographs since 2007 such as posters, shows, events and others.

http://night.bg/bg/program/culture-and-club/31/Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg