Децата са най-нетърпеливите посетители на Нощта


Вече за трета поредна година читалните на детския отдел на НБ „Иван Вазов” ще отворят врати и за най-малките посетители на Нощта. И този път автор на Творческата работилничка ще е Мария Петрова. Тази година тя ще продължи да следва идеята си за мини- картини, но този път тези, които ще се отбият в библиотеката, ще правят разделители за любимите си книги.

Мария Петрова организира мероприятия за малки дечица не само във връзка с Нощта на музеите и галериите. Благодарение на нея, вече от четири години под тепетата се организират Творчески работилнички, Ателиета за изработване на мартеници и коледни картички, Drawing Day България- да рисуваме заедно, летни читални на открито. Тя казва, че намирането на спонсори и организацията на идеите й е изключително сложна мисия, но благодарение на Община Пловдив, детски отдел на НБ „Иван Вазов”, Местен център за работа с доброволци и няколко детски издателства, тези събития са вече факт. За нея най- хубавите неща, които децата й дават са любовта и интересът към новото и различното, а най-незаменимото е живецът, с който откликват на всичко, което правиш. Мария започва да се занимава с това и по още една причина. Според нея в Пловдив не се случва нищо за малчуганите и няма места, където родителят да заведе детето си да се занимава с изкуство.

А по време Нощта  при тях винаги е много весело. Тя не е очаквала такава посещаемост, но с всеки следващ септември ги посещават все повече и повече деца.  Тази година целта й ще бъде да направи връзка между книгите, децата и техните родители. Мария казва, че няма по-хубаво нещо от това да видиш как деца и родители се смеят, забавляват и творят заедно.

Според нея хлапетата са най-нетърпеливите посетители на Нощта. Те я свързват с много игри и забавления. Всички малчугани, които ходят при нея в Творческата работилничка са толкова ентусиазирани, пълни с енергия и желание да творят, че някои дори се връщат по няколко пъти, за да вземат участие във всички ателиета.

И въпреки че Творческата работилничка е част от детската програма на Нощта на музеите и галериите, Мария разказва, че при тях ходят и много пораснали деца. Тя дава за пример едно от предишните издания на фестивала, когато са били посетени от голяма група от Бургас. Гостите от морето отишли в Творческата работилничка, за да се забавляват и да си направят подаръци, които да си вземат за спомен от Нощта.

Автор:  Елица КапушеваДетски отдел, РНБ „Иван Вазов“ – Пловдив
ул. „Авксентий Велешки“15

http://night.bg/bg/program/culture-and-club/29/

Children’s Department, National Library Ivan Vazov – Plovdiv
15 Avksentiy Veleshki St.

http://night.bg/bg/program/culture-and-club/29/

18:00 – 20:00
Само в Нощта, Детска програма, уъркшоп „Разделител за любимите ми книги“ („Творческа работилничка за миникартини“ – ІІІ част) – Автор: Мария Петрова (Местен център за работа с доброволци).

За трета поредна година в РНБ „Иван Вазов“ предлагаме да посетите уъркшоп, в който можете да участвате заедно с Вашето дете. Потопете се се в света на изкуството, за да създадете произведение, което да отнесете за спомен или да подарите на приятел. „Нова книжка прочети, нов приятел намери!“

Only during the night, Children’s programme, workshop „A divider for my favourite books“ („Creative workshop for mini pictures“ – part ІІІ) – Maria Petrova (Local Centre for work with volunteers). For a third consecutive year we invite you to visit a workshop in the National Library and participate with your child. You can immerse into the world of art and create your work which will be a memory for you or a friend „Read a new book, find a new friend!“


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg