Срещу стената


Нощта на музеите и галериите- Пловдив 2012 наближава с пълна сила. Преди да ви представим всички участници във фестивала и пространствата, включени в програмата на събитието, решихме в рубриката ни НОЩТА +,  да ви запознаем с един пъстър елемент от градската среда. Той е и част от нея, но и нейн създател. Име – Иван Величков, талант – неограничен, кредо- „Дайте ми стена, но не да се блъсна в нея“. Можете да го откриете някъде в Пловдив, по някое си време в Нощта.

Разкъсан в избора си между скучното житие на зъботехник и творец, нашият герой избира да използва по-често думата „колорит“ от „коронка“, избира рисуването. Но не с четка и бои, а със спрей. Той е графити артист, при това един от най-известните в България. В този мъжкар, който зарежда батериите с груб хеви метъл, стои будно чувството на любов към красиво сътвореното. Стоматолог, момче от улицата… но и творец с влажни очи в най-силния момент от стрийт кариерата си. Пръскайки спрея си по контур, докато сътворява едно 3D натюрморт, малко момченце дотичва до Иван и го пита: „Ама ти как направи тази свещ, така, наистина да гори?“ Преди Иван да обясни на малкия запъртък как се получава този ефект, след него дотърчали десетки дечурлига от дом за сираци, които изумени от видяното, непринудено и без команда, започнали да пляскат. Долитналите от тълпата тънки детски гласчета „Браво” довели почти до сълзи Иван. А това е нещото, което ще помни до края на живота си.

Тази случка е дамгосала сърцето му много по-дълбоко от разни дребни победи пред бялата стена. Като тази в Амстердам, където Иван участвал в нещо като графити Олимпиада от името на България. Когато нашето момче е започнало редом с негов приятел, в процеса на изказ с рисунки чужденците развели бялото знаме, подвили опашки и останали в състезанието само като зрители заедно с още стотици ценители на картините от спрей. Феновете на това изкуство от най-различни различни държави скандирали националността ни. Журналисти се редили на опашка за интервю от българите. Беше приятно, казва само Иван за спечелената Награда на публиката от фестивала.

Зимата той стана прочут с изобразяването на българските национални герои върху стена в Овча купел – хан Аспарух, Георги С. Раковски, Георги Бенковски, Васил Левски, Цар Симеон, Паисий Хилендарски и Христо Ботев. Получил е куп поздравления от непознати, съседи, приятели. Дори от кмета на София Йорданка Фъндъкова, която признала колко много му се кефи. Което пък му отваря свободен достъп до всички чисти столични стени. Печелил е много награди и още повече устни признания от свидетелите на стенните му картини.

Сега можеш да срещнеш този човек в подлеза под Пощата да рисува най-важните български съкровища. Негов авторски проект още от 2009 година, реализиран днес с подкрепата на Община Пловдив.

 

Как се чувстваш докато рисуваш българските съкровища?
-След толкова години онова детинско вълнение вече го няма, но всичко го правя с много любов. Докато рисувам съм щастлив, в същото време нещо ми липсва, защото картината не е готова. Но когато довърша всичко мога да прекарам часове срещу нея, взирайки се в детайлите и в общото и изпивайки пет бири.

Какво мислиш за тези, които драскат името си по вековни врати и красиви фасади?
-Аз никога не съм го правил. Действам легално и идеята ми е да предизвикам усмивка в лицата на минувачи, а не да се крия и да се гордея, че съм си написал никнейма без да ме хванат.

Нощта на музеите и галериите?
-Бил съм и пак ще бъда. Бях щастлив, че на миналата Нощ правих нещо по-различно, под луна, около хора. Ако мога да участвам бих го направил и бих допринесъл за преживяванията на хората, защото аз помня как ме накараха да се чувствам музиканти, художници и абстракти.

С какво би участвал?
– Имам проект, който бих желал да представя в Нощта. Следващата ми идея е от 350 кутийки от спрей да направя скулптура- контра пункт на основните принципи и да изобразя със стари флакони красиви цветя, които ще са осветени от малки лампички.

Автор и фотограф : Ивелина ВасилеваОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg