Теди и Ана-Мария от „Ламарина“: Нощта за нас е кадър от опияняващ филм!


Нощта на музеите и галериите…Прекрасно! Ние бяхме там веднъж и всичко бе като кадър от филм, дълъг и романтичен, опияняващ. Спомняме си още музиката, миризмата от огньовете и шептенето на хората. Така уличните музикантки Теди и Ана-Мария, обединени зад звучното „Ламарина“, пресъздадоха изживяното в едно от предишните издания на Нощта. Първо, но не единствено. Чаровниците от Габрово стягат китарата и мелодиката, за да слеят звуците на инструментите си с емоциите по пловдивските улици на 21 септември. Теди и Ана-Мария ще бъдат под тепетата, по тротоари и улици, тук и там, ще свирят и ще се забавляват. И ще отворят деликатния калъф на мелодиката, в който да събират „хонорар“ за уличния си концерт. Ще бъдат ненатрапчиви, сливащи се със средата, деликатни и красиви . И като звук, и като визия.

Като истински творци Теди и Анна-Мария бързо успяха да свържат Нощта с песен. Парчето, което най- пасва на събитието според Теди е Addicted (Пристрастен) , а Ана-Мария се спира Home (Дом). В игрива асоциация имената на парчетата се събират в Дом на пристрастените. Какъвто е в Пловдив в края на септември в Нощта.

Всичко започва като на шега. На детската площадка между два блока в Габрово, приятелките усещат, че ги свързва не само страстта им към игрите, но и нещо много по-силно – любовта към изкуството и желанието да творят и представят музика, която ги прави щастливи. Започват с няколко детски песнички, които изпълняват от клавишите на пианото на Теодора, но с помощта на случайни хора, от които непрестанно получават комплименти, скоро усещат, че трябва да се огледат наоколо и да помислят за по- мащабна сцена, където да изявят таланта си. Тъй като и двете държат на прекия контакт с публиката, решават да излязат на улицата. Сред преминаващите минувачи в градската среда те се чувстват наистина щастливи. Въпреки, че понякога приемат да свирят в ъндърграунд клубчета, те са категорични, че никога няма да се откажат от уличните си изяви, защото това за тях е най- критичната и същевременно най- свободомислещата школа. Точно поради тази причина с удоволствие ще станат част от Нощта на музеите и галериите. Както обикновено- без да са в афиша на събитието, без предварителен сценарии и без хонорар. Надяват се да се харесат на посетителите, така и да харесат всяка от спирките на събитието на годината за Пловдив, но и да завържат нови запознанства. А защо не и да открият приятели за цял живот.

Автор: Ивелина Василева, Петя Терзийска


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg