Фототрип до Музея на авиацията


Радка Банялиева е завършила Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” със специалност история. От 1996 г. до 2007 г.работи в Исторически музей, гр. Пловдив. От юни 2011 г. е директор на Музей на авиацията – Крумово.

Идеята за създаването на музея възниква още през 1919 г., но след подписването на Ньойския договор, всички бълграски самолети са унищожени. През годините са създавани музейни сбирки, които не успяват да се запазят дълго. Така изчезват много ценни експонати на бълграската авиаця. Едва през 1991, след почти 5 опита за съдаването на такъв музей, на 21 септември е открит Музеят на авиацията в Крумово. Той е филиал на Националния военноисторически музей в София и е част от структурата на Министерство на отбраната.

Часът е 7:28 сутринта, мястото – перон 11 на Централна гара – Пловдив. След две минути ще отпътува влакът за Асеновград.

“Ето така започва един мой ден – с влак”, казва Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията -Крумово. До този ден никога не бях ходила там. Признавам, чувствах се привилегирована спрямо всички останали посетители 🙂

На метри входа на музея ще ви посрещне “МиГ” 17 ПФ изтребител-прехващач.

Музеят условно е разделен на две части – външна и вътрешна експозиция. На десетки декари земя е разположена външната.

Сред експонатите ще видите витловия самолет на българския конструктор Георги Божинов, патентован през 1912 г. във Франция: Арадо – 196 А3. Той е единственият запазен в света.

От средата на 50-те години на миналия век до днес, голяма част от летателния съства е бил подгответ на реактивните самолети:

Освен много учебни самолети посетителите могат да видят и транспортни като Ли-2:

Трудно бих могла да изброя всеки един самолет, който можете да видите, но съм сигурна, че след обиколката всеки един от вас ще си има един любим, поне един. Аз си харесах най-много акробатичните самолети:

Всеки ден музеят се посещава от малки и големи почитатели на aвиацията. Любоптното, е че дори и 35 градусовите температури не са пречка за посетителите.

Семейство Николови са младоженци от по-малко то 24 часа. Едно от първите места, които посещават през своя меден месец е Музея на авиацията-Крумово. Заедно с тях продължих своята разходка из външаната експозиция на музея.Както вече в началото споменах, музея разполага както с външна така и с вътрешна експозиция. Тя е разположена в две зали.

В първата зала ще разгледате  макети на почти всички самолети били на въоръжение в Българските военновъздушни сили. Също така и специалната експозиция по случай 32 години от полета на Героги Иванов в Космоса и 21 години от полета на Александър Александров. Ще видите спускаемият апарат на космическия кораб “Съюз-33”, с който се е приземили първият български космонавт Георги Иванов.


Във втората зала ще можете да разгледате, фотографии, много лични документи и вещи на отличили се български пилоти. Експонати на ракетно и бомбено въоръжение:

Като се замисля, прекарах почти целия ден в музея и беше крайно недостатъчно. Там човек може да загуби напълно представа за времето и да се потопи в историята на българската авиация и космонавтика. Принос за това имат не само самите експонати, а и хората които работят там – Рада Банялиева и нейният страхотен екип:старши експерт Веселина Чакърова и старши експерт Стефан Синев.
В самия край на своето гостуване попитах Рада Банялиева:

-Как си представяте музея след 10 години?

Без да се замисли, с широка усмивка, Рада Банялиева отговори:

– Покрит. За съжаление външаната ни експозиция е изложена на всякакви климатични влияния, които допринасят за много трудното поддържане на самолетите.

Така завърши моята първа разходка из Музея на авиацията-Крумово, която определено няма да е последната. 

Автор: Мария Иванова

Използването на тези снимки за каквито и да е цели е забранено. Те са авторско право на блога.

http://www.airmuseum-bg.com

———————————————–

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ, 2011
17.09.2011

МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА,
филиал на НВИМ – София
с. Крумово, обл. Пловдив
www.airmuseum-bg.com

Детска програма:
10:00 – 12:00
„Това видях в Музея на авиацията“ – изложба от детски пленер

Основна програма:
09:00 – 19:00
Постоянна експозиция

Музеят разполага с две експозиции – външна и вътрешна. Вътрешната разказва  историята на българската авиация и представя постиженията на българската космонавтика. Външната експозиция включва летателни апарати – самолети и вертолети от военната, гражданската, селскостопанска и спортна авиация; самолетообслужваща техника; ракетна техника и въоръжение.

16:00 – 17:00
Провеждане на демонстративни полети с радиоуправляеми модели в района на музея

*Влак от Пловдив до Асеновград. Слиза се на спирка Маврудово – третата по ред. Пътуването трае 14 мин. със съвременна мотриса, оборудвана с климатична инсталация. Влакът тръгва от 11 коловоз през един час.

…………………………………..

Museum of Aviation, Affiliate of the National War Museum
Village of Krumovo

www.airmuseum-bg.com

Children’s Program:
10:00 – 12:00
I Saw This At the Museum of Aviation! – children’s pleine air.

Main Program:
09:00 – 19:00
Permanent exhibit

The indoor exhibit traces the history of Bulgarian aviation and astronautics, while an impressive collection of historic airplanes and helicopters – once part of the country’s military, passenger and agricultural fleets – is arranged outside.

16:00 – 17:00
Flying Radio-Controlled Model Aircraft – demonstration by museum staff.

*Krumovo is a 14-minute ride on an air-conditioned Siemens commuter train which leaves for nearby Assenovgrad on the hour. Central Railway Station, track 11. Get offat stop No. 3 – Mavroudovo.
Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg