След края на Нощта


На 24 и 25 септември се проведе шестото издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. За първи път поради големия интерес и наситения афиш програмата беше организирана в две вечери. Включиха се 61 участника на общо 61 локации за двата дни.

Тази година посетителите са приблизително 25 000 за 24 септември (по данни на музеите и галериите) и 15 000 за 25 септември (по данни на участниците). (За сравнение, през 2005 година Нощта е била посетена от 3000 души, през 2006 – от 7000, през 2007 – от 25000 и т.н.)

По време на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2010 агенция Скала по покана на Фондация Отворени Изкуства за първи път статистическо проучване сред публиката, което показа, че интересът към събитието продължава да бъде все така силен. Голяма част от посетителите (30,6 %) са присъствали за първи път по време на Нощта на музеите и галериите – Пловдив 2010, а 14,9 % са били през всичките 6 години. Дошлите за първи път са предимно младежи между 18 и 35 години, а повече от половината (55,8 %) са пътували до Пловдив специално за събитието от друго населено място. Безработните и учащите са се радвали на възможността да наблюдават проявите заради тяхната достъпност.

Повече от половината публика е привлечена от културната програма, като далеч назад остава желанието за забавление или просто разходка (30%), или заради професионални интереси в областта на изкуството и културата (13,8 %). Най-привлекателна е била програмата, поднесена интересно. А това е „Музеи и галерии”, одобрена от 57,5 % посетители от всички възрасти. Следват програмите „Събития в градска среда” (26,9 %) и „Култ. и клуб” (17,1 %).

Преобладаващата част от посетителите (62,9%) са присъствали и в двете вечери на събитието, като повечето от тях са били в компанията на свои приятели (62,9%), а по-малко (35,8%) със семейството си. 89,8% от тях биха посетили събитието догодина.

Програмата и в двата дни беше богата и разнообразна, организирана така, че да привлича публика с различни вкусове и интереси на различна възраст. Зрителите отново бяха много активни, с желание да видят възможно повече неща. Традиционно, класическите изразни средства и атрактивно анонсираните изяви бяха привлекателни за по-голяма част от публиката. Сред множеството събития се открояват няколко, от които с най-голямо значение за публиката с професионален интерес в областта на съвременното изкуство беше изложбата на Иван Мудов „Създаването на музей за съвременно изкуство в България” в Зала „Съединение на България” на Регионалния исторически музей. Тя засегна важен проблем на политическо ниво, който обичайно не намира широк обществен отклик. Значително по-голямо внимание обаче (според статистическите данни) провокира експозицията на колекционера Харалампи Ванев в Градската художествена галерия, представила непознати произведения на класически български художници. За по-младата публика бяха интересни събития, като пърформанса „Peep Show” на модната дизайнерка Мариела Гемишева в Галерия Сариев, Living museum (проект на Васил Тучков и Feelme Crew) в Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов” или тайнствената среща на американския автор на книги на ужасите Стив З. Баровски с неговата публика. Много зрители се включиха в създаването на общ символичен хартиен „мост” през Цар Симеоновата градина между изложбената зала на ДПХ и галерия „Пловдив”. Траен спомен за Пловдив от Нощта остават птиците на ирландеца Стюарт Маккълок, резултат от Reverse Graffiti – демонстрацията върху бетонния парапет на Античния римски стадион до Джумая Джамия.

Към събитията, организирани за децата във втория ден, имаше изключително голям интерес, но като цяло по-посетена и оживена беше първата вечер (програма Музеи и галерии), докато втората (програма Култ. и Клуб) беше по-спокойна. Тогава например с голям интерес се наблюдаваше инсталацията ”..page..” на Евгения Сърбева, която  „раздвижи” една от фасадите на ул. „Отец Паисий” или пърформанса на Voin de Voin пред artnewscafe.

По време на Нощта отново беше обявен фото конкурс (36 ЧАСА – ФОТО / ВИДЕО СТОРИ), но този път негова цел беше да събере документалните фото или видео истории на зрителите, придружени с текст. Носителите на наградите ще са обявени след 10 ноември на сайта на Нощта на музеите и галериите.

Организирането на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2010 от страна на Фондация Отворени Изкуства продължи половин година. Екипът за техническа организация се разрасна, а приносът на Нощта в социален аспект се изрази в създаването на стажантски програми (с 14 стажанти) и система за участие на доброволци (с над 50 доброволеца).

Основен организатор на Нощта на музеите и галериите – Пловдив 2010 е Фондация Отворени Изкуства за Организационен комитет “Нощ на музеите и галериите”. Събитието получи подкрепа от: Община Пловдив, Фондация Америка за  България и Виваком.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg