ЗА НОЩТА

„Нощта”?

През не толкова далечната зима на 1997 г. в Берлин за първи път се провежда „Нощ на музеите”, инициатива, която бързо печели популярност в световен мащаб. Добрата идея намира благоприятни условия за разитие у нас и българският вариант се случва през 2005 г., познат като „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. Имайки предвид изходната концепция, а именно – мащабно културно събитие, което се състои след залез слънце и дава достъп до изкуство и култура на широки публики – пловдивската „Нощ” по своеобразен начин се развива и променя, като с всяка изминала година привлича все повече участници и посетители. В този динамичен процес на модификации се обособяват и петте основни линии на „Нощта”, следващи пространствено и идейно определени характеристики. Програмата „Музеи, Галерии, Ателиета“  предлага комфорта на добре познатите пространства, където се редуват традиция и новаторство. През 2017-та година за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството. Програмите „Клуб и Музика“ и „Град и Култура”  избират алтернативни подходи и участници – културни институти, книжарници, читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, кинозали, неформални арт пространства и клубове, интересни места, обхващащи целия град. Публични пространства пък работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства. В Малката Нощ” по традиция ще бъдат включени събития за най-младата и будна аудитория.

Пълноценно „Нощно” преживяване… как?

 Бъдете добре информирани. Като за начало – „Нощ” 2017 ще се проведе на 15, 16, 17 септември.

 • Сайтът на „Нощта” и особено картата с локациите са изключително полезен ориентир. В сайта локациите са описани последователно, подредени са и според принадлежността си към една от петте програми. В менюто с картата има търсачка по зададени категории, което може да направи вашето лично планиране на вечерта изключително бързо, лесно и мързеливо. Това е добър избор, ако не сте имали време да разгледате подробно програмата, но все пак шансът компютърът да пропусне нещо е голям, така че не се предоверявайте. http://www.night.bg/bg/
 • Програмата на „Нощта” – в нейния изключително симпатичен хартиен вид, е верен, класически гид за всеки уважаващ себе си посетител на събитието. Препоръчително е книжката да бъде прегледана, обсъдена с подходящата компания и грижливо подчертана поне няколко дни преди събитието. Ако не сте от най-прилежните, няма проблем, с повече питане ще ви се получи.
 • Блогът на „Нощта” – най-добрият източник на информация! Следето го! Тук има всичко и всичкото е организирано в категории, а има и търсачка, за да ви е по-лесно, когато селектирате информация. Това е и платформата, на която можете да следите интервюта с участници, организатори, пртньори, с публиката (защото сте ни особено важни и интересни). http://www.night.bg/blog/
 • Facebook профилът на „Нощта” – за да споделяте, харесвате и коментирате на воля, както и за да сте винаги на линия с последните новости. https://www.facebook.com/museum.night.plovdiv

Разбира се, информация може да получите и от инфо пункта на „Нощта”, както и от нашите симпатични доброволци, ориентиращи публиката в различните локации.

Няколко практични съвета за „по-лека Нощ”:

 • Бъдете информирани, вече го споменахме, но е важно, така че пак. Разгледайте добре програмата, отбележете си интересните за вас локации и си изгответе любим маршрут.
 • В разрез с гореспоменатото, позволете си да нарушите за кратко вече изготвения план, понесете се по течението, да видите къде ще ви отнесе то.
 • Обикаляйте с приятел. Ако сте сами има шанс да видите повече места, но пък споделената с приятели емоция е по-силна.
 • Носете удобни обувки! Все пак сме в Пловдив, голяма част от локациите са в Стария град, бъдете милостиви към краката си (пък и към обувките).
 • Може и да е краят на септември, но температурите са си доста високи, така че пийте повече течности (вода за предпочитане).
 • За всеки случай носете лека връхна дреха, не се знае кога ще завърши вашата „Нощ”.
 • Бъдете позитивно настроени и не си позволявайте да се изнервяте от дребни неудобства.

Ето няколко полезни сайта, ако се нуждаете от информация за града, настаняване или пък се чудите къде да хапнете или пийнете:

Туристическа информация за Пловдив  http://www.plovdivguide.com//

Настаняване:

„Holiday Inn” хотел, който предлага изключителен комфорт в централната градска част – http://hiplovdivhotel.com/    

Hotel & SPA „Imperial” удобно  разположен в централната част на градa – http://hotelimperial.bg/?lang=BG

„Hostel Mostel”, ако се нуждаете от място за преНощуване  http://www.hostelmostel.com/plovdiv/facilities-services

Хотел „Одеон”, ако предпочитате по-спокойно място за отдих  http://www.hotelodeon.net/index_bg.html

StarNotel Plovdiv  http://www.starhotel.bg/?page=home&lang=eng

Гастрономически моменти:

Пицария „Густо”, ако ви се хапва добра пица http://www.gustobg.com/

Ресторант „Хемингуей”, ако не ви се хапва пица http://hemingway.bg/

Artnewscafe, aко търсите разхлада, почивка и питие   http://artnewscafe.com/index.php

Това са нашите предложения, винаги обаче можете да откриете и нещо ново!

© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg