header_v4

ЗА НОЩТА

„Нощта”?

През не толкова далечната зима на 1997 г. в Берлин за първи път се провежда „Нощ на музеите”, инициатива, която бързо печели популярност в световен мащаб. Добрата идея намира благоприятни условия за разитие у нас и българският вариант се случва през 2005 г. познат като „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”.  Имайки предвид изходната концепция, а именно – мащабно културно събитие, което се  състои след залез слънце и дава достъп до изкуство и култура на широки публики – пловдивската „Нощ” по своеобразен начин се развива и променя, като с всяка изминала година привлича все повече участници и посетители. Именно в този динамичен процес на модификации се обособяват и трите основни линии на „Нощта”, следващи пространствено и идейно определени характеристики. Програмата „Музеи и галерии” например, предлага комфорта на добре познатите пространства, където се редуват традиция и новаторство. Другите две програми „Култура и клуб” и „Град и публични пространства” избират алтернативни подходи и участници – културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, интересни места обхващащи целия град.

Пълноценно „Нощно” преживяване… как?

 Бъдете добре информирани. Като за начало – „Нощ” 2014 ще се проведе на 12 и 13 септември от 19 ч. до 01 ч.

 • Сайтът на „Нощта” и особено картата с локациите са изключително полезен ориентир. В сайта, локациите са описани последователно, подредени са и според принадлежността си към една от трите програми. В менюто с картата има търсачка по  зададени категории, което може да направи вашето лично планиране на вечерта изключително бързо, лесно и мързеливо. Това е добър избор, ако не сте имали време да разгледате подробно програмата, но все пак шансът компютърът да пропусне нещо е голям, така че не се предоверявайте. http://www.night.bg/bg/
 • Програмата на „Нощта”, в нейния изключително симпатичен хартиен вид, е верен, класически гид за всеки уважаващ себе си посетител на събитието. Препоръчително е книжката да бъде прегледана, обсъдена с подходящата компания и грижливо подчертана поне няколко дни преди събитието. Ако не сте от най-прилежните, няма проблем, с повече питане ще ви се получи.
 • Блогът на „Нощта” – най-добрият източник на информация! Следето го! Не се смейте, тук има всичко и всичкото е организирано в категории, а има и търсачка, за да ви е по-лесно, когато дирите информация. Интервюта с всички участници, организатори, пртньори, с публиката (защото сте ни важни и интересни). http://www.night.bg/blog/
 • Facebook профилът на „Нощта” – за да споделяте, харесвате и коментирате наволя, както и за да сте винаги на линия с последните новости. https://www.facebook.com/museum.night.plovdiv

Разбира се, информация може да получите и на инфо пункта на „Нощта”, както и от нашите симпатични доброволци, помагащи в различните локации.

Няколко практични съвета за „по-лека Нощ”:

 • Бъдете информирани, вече го споменахме, но е важно, така че пак. Разгледайте добре програмата, отбележете си интересните за вас локации и си изгответе мислен маршрут.
 • В разрез с гореспоменатото, позволете си да нарушите за кратко вече изготвения план, понесете се по течението, да видите то къде ще ви отнесе.
 • Обикаляйте с приятел. Ако сте сами има шанс да видите повече места, но пък споделената с приятели емоция е по-силна.
 • Носете удобни обувки! Все пак в Пловдив сме, голяма част от локациите са в Стария град, бъдете милостиви към краката си (пък и към обувкувите).
 • Отново, в Пловдив сме, може да е краят на септември, но температурите са си доста високи, така че пийте повече течности (вода за предпочитане).
 • За всеки случай носете лека връхна дреха, не се знае кога ще завърши вашата „Нощ”.
 • Бъдете позитивно настроени и не си позволявайте да се изнервяте от дребни неудобства.

Ето няколко полезни сайта, ако се нуждаете от информация за града, настаняване или пък се чудите къде да хапнете или пийнете:


Туристическа информация за Пловдивhttp://www.plovdivguide.com//

Настаняване:

„Hostel Mostel”, ако се нуждаете от място за преНощуване – http://www.hostelmostel.com/plovdiv/facilities-services

Хотел “Одеон”, ако предпочитате по-комфортно място за отдих – http://www.hotelodeon.net/index_bg.html

StarNotel Plovdiv – http://www.starhotel.bg/?page=home&lang=eng

Гастрономически моменти:

Пицария „Густо”, ако ви се хапва добра пица – http://www.gustobg.com/

Ресторант „Хемингуей”, ако не ви се хапва пица – http://hemingway.bg/

Artnewscafe, aко търсите разхлада, почивка и питие  – http://artnewscafe.com/index.php

„Конюшните на царя”, за музика на живо и открито – https://www.facebook.com/pages/Конюшните-на-царя/

„Грамофон” –  бар с добра музика и хостел отгоре – https://www.facebook.com/GramophonePlovdiv

Това са нашите предложения, винаги обаче можете да откриете и нещо ново!

© 2010 Open Arts Foundation, Нощ на музеите и галериите - www.night.bg