„Нощ/Пловдив” е фестивалът, който захранва града с обилна и апетитна програма, която може да насити всичките ни сетива. В следващите редове припомняме накратко с какво ни е почерпил фестивалът през годините и компилираме препоръки за оптимизиране на времето и пространствата в тазгодишната програма. Заредете се с очакване за онзи опит, който може да ни даде само „Нощта”.
ВКУСЪТ НА „НОЩТА” ПРЕДИ & СЕГА
Още от самото си начало, „Нощта” придава нов привкус към тогава твърде ограниченото културно меню на Пловдив. През 2005 г. в „Adam’s Art Gallery” Антон Стаматов представя своята изложба „Цвят и композиция – за свободна консумация”. Фестивалът задейства мисленето за града като място на общото преживяване, на свободата да бъдат опитвани (свободно консумирани) изкуство и култура. В септемврийската нощ на 2006 г. във „Филипополис” рецепторите улавят „Вечер на виното и изкуството” – изложба на художничката Дарена Георгиева, реализирана съвместно с „Градска художествена галерия”. Питието способства да се създаде привилегирована връзка с онези, които не се наливат безкритично с готово съдържание. През 2007 г. галерия „Аполинер” кани публиката „На бяло сладко” – музикално-поетична програма с участието на редица пловдивски творци. Сладостта от разговорите по време на „Нощта” събира много нови приятели, забърква те в сладки приказки и вкусни приключения. По същото време в „Балабанова къща” се надпреварват „Конете или Свободата” на художника Матей Матеев. Дегустацията на вино напомня, че и да има истина, тя не може да бъде само в едно вино и е трудно да се преглътне без верни другари. Опитът от „Нощта” често се споделя по-лесно с разговорлива чаша в ръка. Във фотографска галерия „Лаутлиев” въвличат ведно „Бразилия, музика и… кайпериня” чрез слайд-шоу на открито на пловдивската фотограф-художничка Соня Станкова. „Нощта” ни кара да виждаме другите, осветява неподправеното различие, свързва ни с интересни култури и ни опива с интелектуални коктейли. Или съвсем реални. Кайпириня е бразилският национален коктейл – приготвя се от кашаса, тръстикова захар, лед и зелен лимон, може и с ром. Вкусът му в Пловдив обаче е различен, опитай!
Традиционните ни партньори от Absolut винаги забъркват най-умелите питиета. И тази година се задава зрелищно парти с тяхно участие.
Ела на 16-ти септември 2017 г. в Концертна зала на Държавната опера за партито Absolut NIGHT Plovdiv с австрийския DJ виртуоз Щефан Обермайер – очаква те впечатляваща колаборация между Herr Obermaier и култови родни артисти, които ще останат тайна до нощта на събитието.
Мобилното ни приложение е безценен навигатор в неизчерпаемата „Нощ”. Инфопунктът ни също не е просто точка за осведомяване – там се концентрира неформалният екстракт от целия събитиен обем на фестивала, няма да сбъркаш, ако тръгнеш към „Нощта” оттам.
И най-малките са „замесени” в „Нощта” – през 2014 г. в „Хлебна къща” се разиграва „Театър на трохите”. Децата участват в спектакъл/уъркшоп, където сами създават хлебни кукли и приказки за Стария град. Да „изядеш” града до последната троха, получавайки от богатата му трапеза собствените си фантазии, може да се случи само в „Нощта”. Хубаво е да оставиш шепа трохички, за да намериш обратно пътя, по който си дошъл, но и да тръгнеш по заобиколни маршрути, артистите в „Нощта” винаги ще те отведат до нови благини. Така ще бъде и тази година.
През 2015 г. „Студио Роканов” събуди в пет сутринта шкембеджийница „Маджаров” в колоритния квартал Хаджи Хасан Махала със спектакъла „Да живее кралицата” от Борис Роканов. Аромат на шкембе чорба и бира указва гастрономичния маршрут по Алтернативната карта на Пловдив, защото фестивалът е разпрострян из целия град. Няма махмурлук, който да устои на силата от тази комбинация. А и защото „Нощта” е дълга, трябва да се подкрепиш за сили.
КЪДЕ?
ХАПВАНЕ & ПИТИЕ
„Нощ/Пловдив”, 2017 г.
Тази година можеш да опиташ още повече вкусове по време на фестивала. Проектът „По-близо до Космоса” на „Музея на авиацията” ще представи „космическа храна”. В „Малката библиотека” Виолета Иванова и Фатма Нур Йозогул ще ни почерпят с кафе, от чиято утайка можем да разберем колективното си бъдеще. На „Абажджийска” Гаро Узунян ще ни въвлече в мастър клас по уиски, което определено ще можем да опитаме.
Други вкусове захранват само погледа. Художникът Майк Буше ще реализира скулптурата Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна). „Фонтанът с пеликаните” на централния площад „Стефан Стамболов” в Пловдив ще бъде изпълнен с произведената от самия артист диетична кола. Във клуб „Fargo“, освен на прожекции от програмата на „КинеДок”, можете да се насладите и на освежаващи коктейли. Отсреща е „Supa Bar”, който денонощно захранва градските хора с регенериращи чорби. Други интересни отбивки по гурме маршрута, са „La Pasta”, „ToMato”, „Прясна паста”, „Хеброс” в Стария град. Изискани специалитети може да похапнете и в „Хемингуей“.
„Artnewscafe” също е от задължителните спирки – там Веселин Трачев е събрал снимки за първата си изложба, която може да се види по време на фестивала. Обилие на крафт бири има в „Котка и Мишка“, където освен изстудени питиета, ви очаква и изложба с авторски картички „Take it easy Майна” на Атанас Хранов.
„Take it easy Майна” е рефрен, който може да звучи на различни честоти в „Капана”. От вкусотиите в „Паваж”, през свежите лимонади в „Monkey House” до градската класика „Найлона”, където ще тече „Българските принцеси” – акция на „Списание 1” и класа на Мариела Гемишева, ще можете навсякъде да заситите глада си по интересни събития. В „Баския” ще се лее вино и комедия от Веселин Димов, а в „Мария Луиза” ви чакат добре подготвени джаз импровизации. И защото сте в Пловдив може да се отбиете за екстремно сладки специалитети в близките сладкарници и в турските ресторантчета около Джамията до Римския Стадион.
Амбалажът след консумацията няма да остане неоползотворен. I AM/БАЛАЖ е пърформанс-инсталация и социален експеримент, в който няколко семейства събират празните опаковки от продуктите, които консумират в продължение на една седмица. От този амбалаж и личните разкази на неговите потребители започва уникален експеримент, който ще можете да видите на 16 септември в зала „Екселсиор”.
ОСВЕЖАВАНЕ & СПА(НЕ)
Ако сте гости на фестивала, може да планирате уютния си престой в „Holiday Inn”, Hotel & SPA „Imperial”, „8 ½” – където и да отседнете, ви уверяваме, че целият град ще бъде гостоприемен към вас.
За обхода си през фестивалния град носете удобни обувки, лека връхна дреха, зареден с мобилното приложение на фестивала телефон, програмата в едната ръка, апарата в другата и… доброто си настроение. Храна и питие ще си вземете по пътя (обилието е наистина голямо).
Нека впечатляващите събития ви отведат до онези локации в събудения град, където ще създадете незабравимите си спомени за тринадесетата „Нощ”. Започваме.