Аbsolut-но доказано – обединението прави партито


Нещата, които ни свързват, винаги ще бъдат много повече от тези, които ни разделят. Дори един бегъл поглед към музикалната сцена днес или пространствата за съвременно изкуство е достатъчен, за да се открият примери за обогатяващия аспект на взаимоотношенията между различните стилове, идентичности и отношения към живота. Този септември „Нощ/Пловдив“ и Absolut имат нужда и от теб в мисията по прекрачването на границите от онова глупаво статукво, че всяка жаба трябва да си знае гьола. Нищо подобно. Ела на 16-ти в Концертна зала на Държавната опера за партито Absolut NIGHT Plovdiv с австрийския DJ виртуоз Щефан Обермайер и ще разбереш защо. Тийзър – очаква те впечатляваща колаборация между Herr Obermaier и култови родни артисти, които ще останат тайна до нощта на събитието.


„В България всички се делят на рокери, или метъли, или пънкари, или рапъри, или техно маниаци, или чалга фенове, или просто цял живот слушат едни и същи хитове по радиото, но не са отворени към другото и различното и не си говорят помежду си.“ Именно срещу този тренд обясняват, че са решили да се изправят през 2017-та креативните двигатели зад бранда Absolut. Тяхната глобална кампания „Create a Better Tomorrow Tonight“ цели да хвърли ръкавицата към отделените публики, за да излязат от своята зона на комфорт и да открият нещо ново, припомняйки си едновременно с това, че добрите идеи често се раждат в компанията на добро питие вечерта.

Чрез инициирането на различни прояви, които се противопоставят на днешните предразсъдъци, от Absolut се надяват да достигнат до всички хора в България, на които им пука какво се случва около тях, но по някаква причина са забравили колко по-интересно е, когато излезеш от „балона” си – „Търсейки темата, която има най-нисък праг на толерантност у нас и в същото време – вълнува възможно най-много и широки кръгове от хора у нас, стигнахме до музиката. Съвременните музиканти почти винаги са отворени и търсят вдъхновение в различното. Затова, в следващите месеци Absolut започва проект на неочаквани, дори подозрителни музикални срещи.

Искаме да чуем и видим на една сцена, артисти, чиито фенове не биха се смесили. Да покажем, колко ценно може да e това.

След като точно преди два месеца Absolut постави старта на инициативата „Да се чуваме повече” с пърформънсa InFusion на Теодосий Спасов и Иван Шопов, който се проведе в средата на инсталация от житни кръгове и смеси автентичното народно звучене на кавала с експериментаторски електрони бийтове, сега идва ред и на следващата изненадваща колаборация. Тя ще бъде представена ексклузивно за посетителите на Нощ/Пловдив по време на традиционното официалното парти на Absolut в Концертна зала на Държавна опера, Пловдив, в събота, 16 септември, след полунощ.

Хедлайнерът на вечерта ще бъде австрийският DJ Stefan Obermaier, който с помощта на едни от знаковите за българската музика изпълнители, ще разкрие своя най-отличителен сценичен почерк – как истинското изкуство надскача жанровите граници, за да може да си говори с много и разнообразни публики.

В своята забележителна кариера Щефан Обермайер е ремиксирал Richard Dorfmeister, Tosca, Supermax, Mark Murphy, Rodney Hunter, Megablast and M (‘Pop Muzik’), а сред най-продаваните му тави е „Classic Reloaded“ – проект, в който импровизира върху произведения на Моцарт и Бетовен, комбинирайки класически стилове със съвременно електронно звучене. Макар да е

единственият активен DJ със своя постоянно озвучена изложбена зала във Виенската Къща на Музиката

(с над 250 000 посетители годишно), Щефан Обермайер определено не обича да лежи на стари лаври. Малко преди да потегли към Пловдив го заварваме във финалната фаза по подготовката на новия му албум, който предстои да излезе съвсем скоро на пазара. Разказва, че като DJ за него винаги най-голямото предизвикателство и вдъхновение ще е да останеш верен на себе си, като в същото време се опитваш да се учиш и да извличаш максималното за своята музика от всички видове фийдбек, които получаваш – „Към днешна дата разнообразието на звученето, особено в електронната музика, е страхотно, но пак заради него е и по-трудно да намериш „the right stuff”, тъй като всичко стана дигитално. В миналото трябваше да прекарваш поне по един ден седмично в ровене из музикалните магазини, за да излезеш оттам с няколко невероятно добри парчета и огромна усмивка на лицето си.“

Силно влияние върху еклектичните музикални предпочитания на Щефан Обермайер оказва ранното облъчване с класическа и джаз музика, в което са замесени неговите родители. И все пак, най-определящ си остава отпечатъкът, който оставя върху него виенската клубна сцена през средата на 90-те години –

„Този куул, фънки, дъб вайб – оттам идвам аз и това е, което продължава да преминава през душата ми и до днес.“

В Пловдив австрийският DJ ще бъде подгряван от добре познатите агенти Мартин (Martin) и Самуил Кехайов (Sayulke), а ако парти светлините на Нощ-та заблестят прекалено ярко, дали има по какво да разпознаем кога самият Щефан е застанал зад пулта – „Надявам се, че това ще е когато ъгълчетата на устните ви започнат да се издигат все по-нагоре и нагоре :-)”


Absolut NIGHT Plovdiv 2017
Дата: 16 септември
Начален час: 23.00
Място: Концертна зала на Държавната опера, Площад Централен
Вход: Свободен
Партньори на събието: Австрийско Посолство София


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg