Музика под открито „Нощно” небе със звездите на „Фортисимо”


Фортисимо Фест” вече 7 години вълнува и вдъхновява хиляди зрители. „Благодарение на музиката ние сме щастливи, добри, заедно”, не спират да вярват дейният мечтател Максим Ешкенази, създател на проекта, и останалите виртуозни музиканти от разрастващото се семейство „Фортисимо”. Оркестърът на Софийска филхармония под диригентската палка на маестро Ешкенази и солистите Дони, Георги Андреев, Александър и Мартин Зайранови, Невена Пейкова ще огласят „Нощта” с „Музика под звездите” в Античния театър на 16 септември от 20 часа. „Посланикът на класическата музика” – Максим Ешкенази, разказва повече за концерта и за своето обично семейство „Фортисимо”.


Tази година концертът е посветен изцяло на богатото наследство на българската музика. Програмата ще се върне назад към българската класика, след което ще се влее в шарените потоци на фолклора, а за финал ще ни отведе към златния фонд на българското кино – към песни от любимите ни филми от 50-те години до наши дни. Маестрото изтъква, че

„Българска филмова музика не е била представяна никога в такъв мащаб, с толкова много произведения наведнъж.

Идеята за концерта се е развивала постепенно сред екипа на „Фортисимо” – Максим Ешкенази, Хари Ешкенази, Александър Чобанов, Самуил Владимиров и др.

Възхитен от оригиналната концепция на концерта, моля маестрото да издаде поне част от репертоара. Той щедро заявява, че програмата не е сюрприз и изброява част от произведенията. Класическата сфера ще включва „Нестинарско хоро” от Марин Големинов, „Тракийски танци” от Петко Стайнов, рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров. Във фолклорната част ще присъстват творби на Георги Андреев и неговия ансамбъл фолклорни инструменти, като ще има произведения за обой, кавал и симфоничен оркестър, за две цигулки, гъдулка и симфоничен оркестър и други различни комбинации. В последната част ще прозвучат познатите за всички нас мелодии от филми като „Козият рог”, „С деца на море”, „Неочаквана ваканция”, „Войната на таралежите”, „Оркестър без име”, „Любимец 13” и много други.

„Концертът по някакъв начин ще представи оркестъра и въобще оркестровата музика на всеки, който иска да дойде да я чуе. А този всеки, който иска да я чуе, няма нужда да е музикант или класически фен. Нашата идея е да покажем, че тази музика е прекрасна и достъпна за всички,

споделя маестрото.

Максим Ешкенази не пропуска да спомене и за афинитета на „Фортисимо” към концертите под открито небе. Шеговито отбелязвам, че Античният театър, където „Нощта” ще посрещне формацията, е ветеран в open air изявите. Маестрото признава през замечтана усмивка, че за него всяко завръщане в Античния театър е огромно удоволствие.

„Амфитеатърът носи духа на събиране на много хора, които са заедно и искат да празнуват нещо.

Освен това, акустично концертите се получават много по-добре от където и да било другаде – амфитеатралният ефект определено работи.”

Силна е привързаността му и към пловдивската публика – Максим развълнуван възкликва: „Тя е една от най-ентусиазираните публики на планетата Земя! Имал съм щастието много пъти да съм в Пловдив, но това много никога не е достатъчно. Затова с трепет очаквам този концерт.

Концертът е безплатен за публиката. Той не е евтин и не е безплатно да се организира, но е подарък от фондация „Америка за Българияза хората от Пловдив, а и за самите нас. Това е един огромен жест!

Моля маестрото да разкаже по-подробно за ролята на фондацията, която е един от главните двигатели на „Фортисимо”. „С фондацията отдавна искахме да направим този концерт, който да включва българска класика, български фолклор и музика от български филми и сега ни се отдаде шанс да го осъществим. Те ни помогнаха да сме по-смели с този наистина амбициозен проект.

Насърчаваха ни: Проектът е велик, давайте! Това трябва да се направи – хората го заслужават!

Оказва се, че подкрепата далеч не е само финансова – идеята се е зародила заедно с културния отдел и с ръководството на „Америка за България”. „Много сме говорили за този концерт, а в последните етапи сме обсъждали всяка една творба. Беше интересно, че от фондацията ни насърчиха да направим именно произведенията, които са по-трудно намираеми, по-трудно изпълняеми – филмовата музика от златната ера на българското кино.”

Накрая питам маестро Ешкенази дали според него провокирането на интереса към класическата музика в България би променило по някакъв начин качеството ни на живот, ако приемем, че музиката, която слушаме, е отражение на нашето мислене. „Именно затова е цялата ми инициатива за образователни концерти за деца и възрастни, концерти на открито, водене на известни солисти в България… 

Силно вярвам, че един човек, който знае, слуша и чувства класическа музика е един по-добър гражданин на света.

Така че абсолютно да!”

Според маестрото вкусът към класическата музика най-добре се възпитава от ранна възраст. „Въобще всякакъв досег с класическата музика за мен е един плюс в развитието на едно дете. Редица проучвания (продължават да излизат все нови и нови) доказват това. А и да не се потвърждаваше научно този факт, аз вярвам в него дълбоко в себе си и знам, че е хубаво за всеки човек да се докосва до може би върха на западната цивилизация – класическата музика.”

Максим Ешкенази – създател на семейство „Фортисимо”

Максим Ешкенази – създател на семейство „Фортисимо”

Наричан „посланик на класическата музика”, маестро Ешкенази живее и работи в Лос Анжелис, САЩ. Там той е музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra – млади музиканти, които през 2011 г. правят първото си турне в България. Максим Ешкенази е и втори диригент на Карл Сейнт Клер (музикалния директор на Pacific Symphony) и участва активно в образователните програми на филхармонията, чрез които всяка година класическата музика стига до над 20 000 деца, променяйки завинаги живота и отношението им към света. Освен това Максим Ешкенази е и главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в музикалната консерватория „Колбърн”. Виртуозен диригент и цигулар, Максим непрекъснато пътува, изнасяйки концерти в цял свят.

Фортисимо

„Фортисимо” e музикално семейство, което носи модерния дух на класическата музика и разказва живописно нейната великолепна история. Семейство „Фортисимо” расте с любовта на Максим Ешкенази, фондация „Америка за България” и виртуозни музиканти, които свирят с магия и страст пред вдъхновена публика от малки, големи и още по-големи. „Фортисимо” се състои от концерти и уроци на три самостоятелни програми – „Фортисимо Фест”, „Фортисимо Клас” и „Фортисимо Фамилия”. Различни по стил, но с една душа и сърце, те пресъздават високи образци на класическата музика с искрен ентусиазъм и щура емоция.


ПРОГРАМАКЛУБ И МУЗИКА”

16.09.2017 г.

20:00 ч. – 22:00 ч.

АНТИЧЕН ТЕАТЪР

Стария град

Фортисимо Фест 2017 представя концерт „Музика под звездите”

/концерт/

С подкрепата на Фондация „Америка за България“


Казвам се Константин. Висок съм два без два и нося 51-ви номер обувки. Не, не тренирам баскетбол. Май това е най-важното, което мога да кажа за себе си, или поне винаги за това ме питат. И все пак да преминем към по-несъществената част: студент филолог съм в ПУ и същевременно взимам уроци по класическо пеене. Първото ми начинание се оказва на моменти стресово за мен, а второто е постоянно проглушително за околните. Харесвам Стайнбек и Достоевски, но мога само да се надявам, че те взаимно биха си допаднали. Същото важи и за Робърт Плант и Лучано Павароти. Не съм нощна птица и сега си давам сметка, че всъщност ранолегността ми е била истинският мотив да отида на „Нощта” през 2008 година по пижама, а не просто желанието да нося символа на фестивала.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg