КЦМ и нощният полет на изкуството над ПловдивМара Русинова, PR на КЦМ 2000 АД, разговаря с екипа на блога за идеята и реализацията на ежегодната награда на КЦМ “Полет над Пловдив”. Статуетката от чисто сребро се присъжда “за принос в духовния живот на пловдивчани и гости на Града на тепетата и тяхното приобщаване към ценностите на българското изкуство”.

Как дойде идеята за Наградата на КЦМ – Пловдив “Полет над Пловдив”? Защо точно момента на нейното присъждане е Нощта на музеите и галериите?

Идеята за учредяване на наградата възникна съвсем случайно. След невероятния успех през 2005 г. пловдивчани и гости от цялата страна очакваха с голям интерес второ издание на Нощта през 2006 г. Аз самата бях страшно впечатлена от атмосферата, която организаторите и най-вече участниците в Нощта успяха да създадат. Впечатлена бях от онзи безкраен поток от хора, който можеше да обхванеш само от птичи поглед. Понякога човек изпитва вътрешна потребност да бъде част от дадено събитие, а в нощта на 27 септември 2005 година аз бях убедена, че трябва да бъдем част именно от Нощта на музеите и галериите. И тъй като вече имаше една оформена група от сериозни спонсори, реших че КЦМ 2000 АД може да предложи нещо по-различно – нещо, което да носи емоционалния заряд на самата Нощ и, в същото време, да бъде частица от нашата компания. Така се роди сребърната пластика на Ален Роа, която кръстихме „Полет над Пловдив”. Пластиката представлява женска фигура с ръце готови за прегръдка и крила, за да полети над Пловдив в тази единствена нощ – Нощта на музеите и галериите.

Бихте ли ни казали няколко думи по отношение на стойността на наградата – какво желае да подкрепи КЦМ – Пловдив чрез “Полет над Пловдив”?

Стойността на тази награда може да има различни измерения:

„Полет над Пловдив” е в духа на корпоративната политика на КЦМ 2000 АД за социална отговорност, насочена към съхранение и подпомагане на родното изкуство. Наградата се присъжда ежегодно в рамките на “Нощ на музеите и галериите” за принос в духовния живот на пловдивчани и гости на Града на тепетата и тяхното приобщаване към ценностите на българското изкуство. При селекцията на галериите и музеите се дава предпочитание на онези от тях, които предоставят възможност всеки посетител да научи нещо ново, да открие нещо свое и да изпита удоволствие от прекия контакт с участващите творци;

Наградата поставя акцент върху социалния ефект от работата на музеите и галериите и способността им да генерират позитивна промяна в отношението към културното наследство и изкуствата.

Сама по себе си, наградата е уникална – тя е първата награда, учредена за галерия. Но „Полет над Пловдив” има и изключително емоционална стойност за нас, защото е отлята от сребро, произведено в КЦМ; И само като факт – пластиката на Ален Роа тежи около килограм. Отлята е от чисто сребро, проба 1000.

“Полет над Пловдив” не е единственият жест, който КЦМ – Пловдив прави по отношение на изкуството и духовния живот на пловдивчани. В какви подобни инициативи участва предприятието?

Много бихме могли да говорим за дарителските жестове, които фирмите от Групата проявяват по отношение на духовния живот в Пловдив. Част от тях са персонални, други са насочени към институции, трети – към обществено значими прояви. Всички те са направени с уважение към отделната личност или инициатива. Ние сме убедени, че дарителството е благородно изкуство и се отнасяме към него с огромна отговорност и разбиране.

Ето в момента върви театралният фестивал „Сцена на кръстопът”. КЦМ 2000 АД е един от основните спонсори на фестивала. До тази година беше традиция фестивалът да се открива с постановка на Античния театър. Днес малцина си спомнят, че това беше нашата молба към организаторите – за да може повече семейства на работници и служители от КЦМ да бъдат част от събитието. Постановката на Античния театър беше жест и към децата от детски домове от Пловдив и Асеновград, към наши бизнес-партньори и приятели от областта на изкуството и културата, които също присъстваха на тези откривания по наша покана.

Последният ми въпрос е от лично естество. Какво сте запазили като посетител на Нощта през различните години? Може би някое от мероприятията е оставило по-ярка следа у Вас?

За себе си запазих изненадата, възторга и вълнението от първата Нощ и искам да вярвам, че най-хубавото преживяване тепърва предстои. За да продължи тази красива приказка, наречена „Нощ на музеите и галериите”.

Какво послание бихте отправили към читателите на блога и посетителите на Нощта?

Бъдете специални, бъдете търсещи, но  изграждайте своето отношение към изкуството с респект и толерантност към различния вкус. Защото артистичния, духовен и уютен Пловдив се нуждае от всички нас за да подреди своята съвременна и цветна мозайка.

Интервю от: Дончо Христев

ПРОГРАМА, 24 септември

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
ЗАЛА ЗА ВРЕМЕННИ ЕКСПОЗИЦИИ

ул.Княз Александър I 15
тел: 032 624221

19:00 – 01:00 „Колекция на Харалампи Ванев” – колекционерска изложба

Изложбата съдържа рисунки от три поколения пловдивски художници, сред които Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Димитър Куманов, Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Станимир Видев, Кольо Карамфилов, Недко Итинов; рисунки на големи български художници като Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Любен Диманов, Борис Димовски; документи, представящи връзката на колекционера с художниците – писма, покани, плакати, поздравителни картички.

00:00 – 01:00 – Връчване на ежегодна награда „Полет над Пловдив” на КЦМ 2000 АД за музей или галерия, работещи най-добре с публиката в Нощ на музеите и галериите – Пловдив.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg