„Ателие Пластелин“ и „влюбеният“ гост на Галерия „А+“

RED по Ерик Богосян – моноспектакъл на Радослав Йорданов, НОЩ/ПЛОВДИВ, 2013. Снимка: личен архив

RED по Ерик Богосян – моноспектакъл на Радослав Йорданов, НОЩ/ПЛОВДИВ, 2013. Снимка: личен архив


В залеза на лятото новото начало на културния живот и творческите процеси в града на седемте тепета отново ще се постави от „Нощта”. За поредна година „Капана” ще е домакин на концентрирано нощно изкуството, което ще ускори и пулса на улица „Загреб”. Творческите събития, които ще можем да видим на 15 септември, са в епицентъра на Галерия „А+” начело с Алек Александров, а неин специален гост е „Ателие Пластелин“, София. В Ядрото на събитията Светослав Николов ще представи проекти от своя „Джобен фестивал”. Заедно с Ренета Иванова пък ще раздават „Любов” на всеки, който желае да се докосне до чувствената душа на общия им пърформанс. Още отсега сме влюбени в енергията и сладкодумието, с които Светослав разкрива подробности от предстоящото.


И тази година в рамките на „Нощта” пространството около Галерия „А+“ и Ядрото ще създаде творчески климат, който ще обедини артисти и ценители на изкуството.

Светослав Николов разказва историята за създаването и дейността на „Ателие Пластелин”, което гостува на фестивала. Той споделя с мен, че са отворили пространство, в което възможност за изява имат както утвърдени професионалисти, така и млади хора, които правят своя дебют в изкуството. Създадено в началото на 2008 г., Ателието вече има над 500 реализирани събития. От 2011 г. „Ателие Пластелин“ може да се похвали със свой театрален ежемесечен афиш, в който са включени големи класици. Ателието се опитва самó да продуцира своите театрални проекти, но също така приема и външни продукции например „Ефигения” на Веселин Рад и „Тишината на крокодилите” от Яна Добрева. Освен театралната програма, Ателието се старае да поддържа детски школи, както и различни обучителни програми за театър и други видове изкуство.

Мисленето на Светослав е космополитно, приобщаващо и откривателско – „Ателие Пластелин“ се радва да работи с всеки, който желае да твори или да бъде част от процеса.

„Отворени сме към всички, не поставяме възрастови граници, целта е да привличаме максимален брой артисти, с които да създадем едно арт общество.”

Освен пространство за изява на творци, „Ателие Пластелин“ също така е и организатор на т.нар. „Джобен фестивал“, който ще представи програмата си по време на „Нощта”. Питам Светослав какво представлява форматът и той разкрива, че „Джобен фестивал“ е външна продукция за „Ателие Пластелин“. Именно той го създава го през 2012 г.

„В началото нямах никакви очаквания, защото идеята беше спонтанна. Тогава нямаше фестивал на кратките форми, това беше и причината да създадем именно тази продукция.”

Постепенно обаче интересът от страна на други артисти нараснал.

„В кратките форми артистите успяват да представят идеите си бързо, не е нужно да влагат много средства, желанието за реализирането на тези идеи е водещият стимул.”

Представлението „Трябва да се яде”, реж. Илина Перянова. Снимка: личен архив

Представлението „Трябва да се яде”, реж. Илина Перянова. Снимка: личен архив

Фестивалът е място, където артистите създават и обсъждат идеи. Самият той би бил щастлив, ако между градовете София и Пловдив се създаде културен обмен. Ето защо в „Нощта” ще представят интересните „джобни” проекти „Среща със себе си”  (късометражен игрален филм на Теа Петрова), „Моят свят” – концерт на Денис Апов, „Екодиверсия” – продължителен пърформанс на Янко Велков-Янец, „Мяра за мяра” от У. Шекспир (театрално представление на Явор Костов и Субтеатър) и първорманса „Любов” на Светослав Николов и Ренета Иванова.

Пърформанс „Полковникът” на Янко Велков-Янец. Снимка: личен архив

Пърформанс „Полковникът” на Янко Велков-Янец. Снимка: личен архив

„Капана” е пространство, което обединява хора и заразява всеки със своя естетически отзвук на реалността. Кварталът се радва на особен обществен интерес в последно време и питам Светослав какъв е погледнат „отвън” творческият квартал, как го вижда един столичен човек. Светослав споделя, че за него „Капана” е привлекателно място, в което творящите имат възможност да създават и обменят идеи с други артисти.

„Като създават единство от творчески личности, артистите имат възможността да развиват изкуството. „Капана” създава такава благоприятна творческа атмосфера.”

Пулсът на ул. „Загреб” винаги се забързва от хора, които търсят изкуство сред заплетените улички. Като гост на Галерия „А+“, „Ателие Пластелин“ успява да улови духа на пространството около галерията и Ядрото. Светослав разкрива как проектът на Ателието взаимодейства с това пространство. Когато за пръв път гостували на Галерия „А+” по покана на Алек Александров, представителите на „Ателие Пластелин“ се включили в почистването му. Това им помогнало да се почувстват част от него.

„Започнах да забелязвам, че с всяка година публиката ставаше все по-многобройна, радвахме се на видим интерес от страна на хора, за които изкуството е важно.”

Като участник в събитие, което сплотява толкова хора, Светослав споделя, че

„Нощта” завладява всички със своята атмосфера. Хората започват да се чувстват единни, сплотеността обединява всички. Всяко едно сетиво усеща тази естетическа атмосфера”.

Когато го питам какво му дава изкуството, което иска да сподели с останалите хора, Светослав издава, че за него е важно да създава такава атмосфера и се надява, че представителите на „Ателие Пластелин“ ще успеят да заразят хората с творчески идеи и естетическо настроение.
ПРОГРАМА МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ И АТЕЛИЕТА”

15.09.2017 г.

19:30 – 24:00 ч.

ГАЛЕРИЯ „А+”

ул. „Загреб” 18

Гост на Галерия „А+” и Рара Авиз в „Нощта” е „Ателие Пластелин”, София.

На открито в Ядрото на „Капана” те ще представят формата „Джобен фестивал” с програма:

„Среща със себе си”  (късометражен игрален филм на Теа Петрова);

„Моят свят” – концерт на Денис Апов;

„Екодиверсия” – продължителен пърформанс на Янко Велков-Янец;

„Мяра за мяра” от У. Шекспир (театрално представление на Явор Костов и Субтеатър);

„Любов”  – първорманс на  Светослав Николов и Ренета Иванова.


Казвам се Вили Караджова – студентка със силна любов към словото и страст към обогатяващите междуличностни взаимоотношения. За мен не говорят толкова думите, колкото аз ще говоря за тях, а отношението ми към изкуството ще рисува моя лик пред света.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg